Live

Ciucă: Vom anunța măsurile pentru a împiedica răspândirea variantei sud-africane a SARS-CoV-2. Am luat notă de recomandările CE și OMS

Data publicării:
Premierul Nicolae Ciucă spune că Guvernul va adopta măsuri pentru împiedicarea răspândirii noii variante COVID din Africa de Sud. Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Nicolae Ciucă a transmis că Guvernul este la curent „clipă de clipă” cu evoluția pandemiei în plan național și internațional și că a luat „notă de recomandările de ultimă oră ale Comisiei Europene și ale Organizației Mondiale a Sănătății” privind împiedicarea răspândirii variantei sud-africane a SARS-CoV-2. Acesta a spus că Guvernul va anunța „în cel mai scurt timp posibil măsurile dispuse”

„Premierul Nicolae-Ionel Ciucă: Guvernul României este la curent clipă de clipă cu evoluția pandemiei în plan național și internațional. Am luat notă de recomandările de ultimă oră ale Comisiei Europene și ale Organizației Mondiale a Sănătății.

Mă voi consulta cu factorii decizionali din România și vom anunța în cel mai scurt timp posibil măsurile dispuse pentru a împiedica răspândirea variantei sud-africane a SARS-CoV-2”, arată un mesaj transmis de Guvern pe Facebook.

Experții OMS au decis vineri că noua variantă de coronavirus secvențiată de cercetătorii din Africa de Sud este o „variantă îngrijorătoare”, care are un potențial de reinfectare mai mare decât al celorlalte variante. Cunoscută până acum ca tulpina B.1.1.529, noua tulpină a primit și un nume: Omicron.

Organizația Mondială a Sănătății declarase că „monitorizează îndeaproape” varianta raportată și urma să aibă vineri o reuniune tehnică pentru a stabili dacă B.1.1.529 ar trebui să fie desemnată drept variantă de „interes” sau de „îngrijorare”.

O serie de state au început să ia deja măsuri impunând restricții stricte pentru călătoriile în și din sudul Africii.

Și Mecanismul Consiliului UE pentru răspuns la crize a căzut de acord, vineri, ca zborurile spre țările sud-africane afectate de focarul cu noua mutație a coronavirusului care provoacă îngrijorări, B.1.1.529, să fie suspendate. De asemenea, președinția slovenă a Consiliului cere să fie aplicate restricții temporare asupra celor care vin din aceste state, inclusiv testarea și carantinarea tuturor pasagerilor.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyena declarat, vineri, că noua super-mutație a coronavirusului, B.1.1.529, provenită din sudul Africii, poate duce la forme și mai îngrijorătoare ale virusului, care s-ar putea răspândi la nivel global în câteva luni. Aceasta încurajează cetățenii europeni să se vaccineze și să respecte măsurile sanitare pentru a încetini răspândirea. Totodată, șefa executivului european a declarat că în contractul UE cu producătorii de vaccinuri este o prevedere ca aceștia să adapteze serurile la noile variante.

Președinta CE spune că executivul european a propus astăzi statelor membre să activeze «frâna de urgență» asupra călătoriilor din țările sud-africane și altor state afectate, pentru a limita răspândirea noii variante. „Toate zborurile către aceste țări ar trebui suspendate până când avem o înțelegere clară despre pericolul reprezentat de această nouă variantă".

„Persoanele ce se întorc din aceste regiuni ar trebui să respecte reguli stricte de carantinare. Am discutat despre această situație astăzi cu oameni de știință și producătorii de vaccinuri. Și ei sprijină astfel de măsuri precaute pentru a evita răspândirea internațională a variantei ce aduce îngrijorări", a mai spus Von der Leyen.

Editor : Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Blocaj în negocierile pentru Guvern. PNL insistă să ia Dezvoltarea, UDMR nu cedează

Nicușor Dan: Suntem în mijlocul unei crize sociale. Nu ne permitem încă câteva luni de instabilitate

PSD insistă ca Ciolacu să rămână premier și în viitorul Executiv. Paul Stănescu: „Încerc să-l conving.” Cum arată acum noul Guvern

Premierul ungar Viktor Orban, primit de Marcel Ciolacu, la Guvern. Cei doi au discutat despre avantajele aderării României la Schengen

Partenerii noștri