Video Cine se poate vaccina în prima fază împotriva Covid-19. Explicațiile coordonatorului campaniei naționale de imunizare
Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID la nivel naţional, a explicat, miercuri, la Digi24, care sunt criteriile prioritare de care se va ține cont pentru imunizarea în România.
Rafila: Valul 7 al pandemiei, posibil la toamnă
Ce e nou în valul 6 al pandemiei
Cum am putea scăpa de pandemie?
Ce pot face membrii familiei care au stat în izolare cu o persoană infectată
Valeriu Gheorghiță spune că strategia campaniei de vaccinare se va schimba
De ce să-mi vaccinez copilul de 5 ani?
Cât ne vom mai vaccina anti-COVID?
Ar putea aduce varianta Omicron sfârșitul pandemiei?
Valeriu Gheorghiță: În acest scenariu, ar trebui să o luăm de la capăt
“Campania de vaccinare din România va fi derulată în concordanță cu ce se întâmplă la nivel european. Ea este armonizată și compatibilă cu strategia europeană de vaccinare împotriva Sars-CoV-2. România nu este singură în acest demers. Acționează în context european, pe picior de egalitate cu alte state membre. La nivelul grupului de lucru de la Ministerul Sănătății, la care participă experți de la ministerele implicate, Apărare, Afaceri Interne, a fost dezbătută, elaborată strategia care va fi finalizată la sfârșitul acestei săptămâni și săptămâna următoare va fi făcută publică așa cum a anunțat președintele Klaus Iohannis.
Strategia este dezvoltată în baza unui cadru strategic pe care îl recomandă OMS și toate organizațiile internaționale, începând de la ECDC și Centrul de Control al Bolilor din SUA.
În funcție de disponibilitatea vaccinurilor, sunt prevăzute în paralel mai multe grupe populaționale prioritizate. În mod deosebit, vorbim de lucrătorii din sistemul de sănătate, atât din sistemul public cât și cel privat, la care se adaugă îngrijitorii din serviciile sociale, centrele de îngrijire pentru bolnavii cu dizabilități, pentru creșe, centre de îngrijire pe termen lung, căminele de bătrâni, la care se adaugă acele activități esențiale, critice pentru funcționarea normală a oricărei societăți. Aceste activități critice sunt definite de OMS, iar pe noi ne interesează să protejăm activitatea în sine. Aici ar intra activități din domeniul apărării, securității naționale, transporturilor, energie, furnizare distribuție de alimente, apă potabilă, management de deșeuri, învățământ. Sunt principalele activități critice fără de care noi nu putem funcționa ca societate.
În funcție de disponibilitatea vaccinurilor, se adaugă în același timp, pentru că dacă vom avea disponibile într-un timp scurt o cantitate mare de vaccinuri, interesul nostru este să consumăm acele vaccinuri, vaccinăm populația, să facilităm accesul în condiții de siguranță la aceste vaccinuri, care în momentul de față sunt sigure, eficiente și îndeplinesc toate standardele de calitate înainte să fie utilizate în masa generală a populației.
La categoriile vulnerabile vorbim în general de persoane vârstnice peste 65 de ani sau pacienți persoane cu boli cronice care le vulnerabilizează în situația unei infecții cu Sars-CoV-2. Aceste prioritizări sunt bazate pe niște criterii obiective și anume ne interesează criteriul epidemiologic, ceea ce înseamnă că acest criteriu ne permite o flexibilitate a alocării vaccinurilor. Dacă la nivelul unei regiuni geografice în România vom avea o rată de pozitivare a cazurilor, o creștere accelerată disproporțional mai mare față de ce se întâmplă în restul regiunilor țării, este evident că acolo trebuie intervenit mai rapid pentru stingerea acelui focar. Este important criteriul medical, adică dacă o persoană face infecție, care este riscul să dezvolte o formă severă, critică și să evolueze spre deces, dacă o persoană se infectează, care este riscul să o răspândească la un număr foarte mare de persoane și care este riscul în general ca o persoană să se infecteze.
Al treilea criteriu cât se poate de obiectiv este deservirea unei activități critice, esențiale, din infrastructura critică a statului.
Pentru lucrătorii din domeniul sănătății s-a trimis deja un document prin DSP-uri pentru centralizarea și evaluarea tuturor categoriilor de personal, începând de la personalul medico-sanitar auxiliar și restul categoriilor de personal, de la nivelul unităților sanitare, toate, atât de stat cât și private și s-a cerut suplimentarea față de acest număr al persoanelor pe diverse categorii de activitate și intenția actuală de vaccinare. De ce? Ne interesează să știm în momentul de față la un moment zero care este gradul, nivelul de acceptare al acestei activități de vaccinare.
În paralel demarăm campanie de comunicare și informare, pentru că este cât se poate de evidentă nevoia unei informări transparente a beneficiilor, riscurilor și tot ceea ce înseamnă importanța vaccinării în momentul de față. Este categoric cea mai rapidă măsură prin care noi putem să ne reîntoarcem la normalitate, la o viață socială, personală, la reluarea activităților economice și până la urmă protejarea sistemului medical și a cetățeanului.
În paralel, s-au trimis aceste documente de catagrafiere către ministere și instituțiile din subordine, tocmai pentru a defini și identifica acele activități esențiale și respectiv nominalizarea numărului de persoane care deservesc activitățile esențiale și intenția de vaccinare la momentul T zero. Este important să avem o imagine cât mai aproape de realitate a numărului de persoane care la momentul de față deservesc activități esențiale la nivelul statului.
Al doilea aspect legat de categoriile populaționale la risc și boli cronice, respectiv persoane de peste 65 de ani, acestea vor fi mai bine definite după ce un vaccin va fi aprobat și vom avea un prospect în care vom vedea care sunt eventualele indicații și contraindicații, așa încât aceste categorii vor fi mai exact definite în momentul în care vom avea un prospect al acestui tip de vaccin, pentru că trebuie să respectăm întocmai recomandările din prospectul fiecărui tip de vaccin. Există o catagrafie a persoanelor vulnerabile, pentru că se suprapune aproape în totalitate cu categoriile vulnerabile de la gripa sezonieră”, a afirmat Gheorghiță, la Digi24.
Editor : Alexandru Costea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News