CE a lansat a doua etapă de consultări cu sindicatele și organizațiile patronale pentru asigurarea salariilor minime
Comisia a lansat, miercuri, a doua etapă de consultări cu sindicatele și organizațiile patronale europene cu privire la modul de asigurare a unor salarii minime echitabile pentru toți lucrătorii din Uniunea Europeană, arată un comunicat de presă.
„Aceasta este continuarea primei etape a consultării, care s-a desfășurat în perioada 14 ianuarie - 25 februarie 2020, la care Comisia a primit răspunsuri din partea a 23 de parteneri sociali din întreaga UE. Pe baza răspunsurilor primite, Comisia a concluzionat că sunt necesare acțiuni suplimentare la nivelul UE.
Comisia nu urmărește stabilirea unui salariu minim european uniform, nici armonizarea sistemelor minime de stabilire a salariilor. Orice eventuală măsură ar urma să fie aplicată diferit, în funcție de sistemele de stabilire a salariului minim și de tradițiile statului membru, cu respectarea deplină a competențelor naționale și a libertății contractuale a partenerilor sociali”, potrivit unui comunicat de presă.
„Inițiativa UE ar urmări să garanteze că:
- salariile sunt stabilite ca urmare a unor negocieri colective care funcționează bine;
- cadrele naționale permit stabilirea și actualizarea regulată a salariilor minime obligatorii, pe baza unor criterii clare și stabile;
-partenerii sociali sunt implicați în mod efectiv în stabilirea prin lege a salariului minim pentru a sprijini gradul de adecvare al salariului minim;
-variațiile salariului minim și exceptările sunt eliminate sau limitate;
-cadrele naționale privind salariul minim sunt respectate în mod efectiv și că există mecanisme de monitorizare”, potrivit sursei citate.
Partenerii sociali pot răspunde la întrebările adresate în cadrul consultării până la 4 septembrie 2020. Aceasta include tipul de instrument considerat ca fiind cel mai potrivit. Comisia are în vedere atât instrumente legislative, cât și instrumente nelegislative, și anume o directivă în domeniul condițiilor de muncă și, respectiv, o recomandare a Consiliului.
Următorul pas către această a doua etapă a consultării constă fie în negocierile dintre partenerii sociali în vederea încheierii unui acord în temeiul articolului 155 din Tratatul privind funcționarea UE (TFUE), fie în prezentarea unei propuneri de către Comisia Europeană.
Președinta CE, Ursula von der Leyen, s-a angajat să prezinte un instrument juridic pentru a se asigura că toți lucrătorii din Uniune beneficiază de salariu minim echitabil, care să le permită un nivel de trai decent, indiferent de locul de muncă.
Redactor: Alexandru Costea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News