Exclusiv Cazul părinților români arestați în Danemarca. Ambasador: Medicii au spus că bebelușul suferă de „sindromul copilului scuturat”
Părinții români ai unui bebeluș de numai o lună internat în Danemarca au fost arestați, după ce medicii de acolo au cerut ajutorul poliției, pentru că starea copilului le-a trezit suspiciuni. Alexandru Grădinar, ambasadorul României la Copenhaga, a declarat sâmbătă pentru Digi24 că medicii suspectează că micul pacient ar suferi de „sindromul bebelușului scuturat”. Copilul este acum în afara pericolului de moarte, dar primește în continuare îngrijiri medicale, a precizat diplomatul român. El spune că autoritățile române ar putea cere repatrierea minorului pentru a fi încredințat familiei pe linie maternă din România.
„La recomandarea medicilor, autoritățile daneze au deschis o anchetă cu privire la circumstanțele care au dus la internarea minorului în spital, iar părinții au fost reținuți pentru o perioadă inițială de patru săptămâni, în centre de detenție diferite, sub suspiciunea de provocare a sindromului bebelușului scuturat. Investigația în prezent se află în stadiu incipient”, a spus ambasadorul Alexandru Grădinar la Digi24. „Aceasta este suspiciunea, mai multe detalii nu am legat de acest sindrom”, a adăugat diplomatul.
„Ambasada a fost sesizată de acest caz la începutul acestei săptămâni. Am demarat demersuri specifice, am intrat în legătură cu autoritățile daneze competente, iar poliția daneză mi-a transmis că bebelușul a fost internat în stare critică la spitalul din Odense, pe 31 ianuarie. Legat de starea de sănătate pot să vă spun că acum este în afara pericolului de moarte și primește în continuare îngrijiri medicale în spitalul din Odense”, a precizat ambasadorul român.
„Un caz extrem de delicat”. Familia este șocată
„Suntem în contact permanent cu familia extinsă a Soranei și a lui Ionuț, la fel cu polițistul care se ocupă de caz și toate detaliile pe care vi le-am spus le comunicăm operativ atât familiei, cât și conducerii Ministerului de Externe și în continuare tratăm cu maximă seriozitate acest caz. Sunt cetățeni români și e datoria noastră să-i susținem, să ajutăm familia. Este un caz extrem, extrem de delicat”, a subliniat ambasadorul Alexandru Grădinar.
„Fratele Soranei a fost la noi la ambasadă ieri (vineri - n.r.), am discutat cu el despre caz, despre ceea ce s-a întâmplat de la naștere, am vorbit și cu mama Soranei prin telefon, care era în România. Sunt și ei șocați de acest caz, nu știu nici ei ce să facă. Bineînțeles, vor dreptate, îi consideră nevinovați, vor copilul să se însănătoșească și să revină în familie”, a povestit ambasadorul la Digi24.
Autoritățile române vor cere repatrierea copilului
El a explicat că în Danemarca este o procedură standard, dacă medicii stabilesc un diagnostic ca acesta - hemoragie craniană - pot deschide o anchetă și să sesizeze poliția. Este o practică standard, sunt legile daneze care prevăd aceste lucruri, a punctat Alexandru Grădinar.
În ceea ce-i privește pe părinți, după cele patru săptămâni de arest preventiv, în funcție de probele pe care reușesc să le adune autoritățile, vor fi aduși în fața instanței, care va lua o decizie în legătură cu statutul lor.
În orice caz, în această fază, bebelușul se află în custodia statului danez, iar autoritățile din România pot să demareze o anchetă socială la familia din România. „S-a luat legătura, autoritatea din România are cazul deja în atenție și cred că în cel mai scurt timp vor demara procedurile ca să ceară repatrierea minorului la familia maternă”, după ce starea copilului va permite transportarea lui, a precizat ambasadorul României la Copenhaga, Alexandru Grădinar.
Pe de altă parte, săptămâna viitoare, ambasadorul danez la București va fi invitat la Comisia de politică externă a Senatului. Parlamentarii români vor să afle detalii despre cazul celor doi părinți români arestați în Danemarca.
Fratele mamei copilului a povestit pe Facebook că la câteva zile după naştere, bebeluşul a început să plângă mult şi nu se odihnea mai deloc. A fost solicitat sprijinul moaşei în mai multe rânduri, de la care tinerii părinți au primit răspunsul că poate fi vorba de colici sau că „aşa mai plâng bebeluşii”.
„După apeluri repetate la ambulanţă, Mathias a ajuns la spital. Am înţeles că a fost diagnosticat cu hemoragie cerebrală, dar nu ne-a fost adus la cunoştinţă nimic legat despre acest fapt nici de la medici şi nici documente care să ateste acest lucru. De atunci nu mai ştim nimic de Mathias. Când spunem nimic ne referim la tot, cum ar fi: investigaţii medicale, RMN, declaraţii medici sau orice fel de probă în acest sens. Explicaţiile pe scurt şi răspunsul primit au fost că: Sunt date confidenţiale!”, a scris Beni Ciobotaru, vineri, pe Facebook.
Danemarca vrea să recupereze un obiect neindentificat găsit în apropiere de gazoductul Nord Stream 2
Cotroversa adopțiilor forțate din Danemarca
Părinți români arestați în Danemarca, după ce bebelușul lor a fost internat în stare gravă
Regina Danemarcei, angajată de Netflix
Vânătoarea de comori, un nou hobby în Danemarca
Cel mai înalt castel de nisip din lume
Prima țară europeană care renunță aproape complet la mască
Cel mai lung tunel submarin riscă să dezbine
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News