Cât de greu este să te angajezi după 45 de ani. Experiența unui bărbat de 51 de ani: „Nu pot să-mi dau seama ce nu corespundea din CV”
Românii de peste 45 de ani se simt discriminați atunci când își caută un loc de muncă. Asta arată un sondaj realizat de una dintre cele mai mari platforme de recrutare online. Unul dintre dezavantaje este lipsa competențelor digitale. Din acest motiv, angajatorii preferă tinerii care se descurcă în mediul online, chiar dacă au mai puțină experiență.
Ciolacu și Simion, în turul doi la prezidențiale (sondaj USR)
Sondaj exclusiv pentru Digi24
Sondaj Avangarde la comanda Digi24. 7 din 10 români au încredere că România va fi ajutată de NATO
Majoritatea bucureștenilor se opun drastic legalizării drogurilor ușoare în România
Sondaj: PSD-28%, AUR pe locul doi. Câte procente ar obține PNL și USR
Sondaj PNL privind Primăria Capitalei. Gabriela Firea e favorită. Cine e cel mai bine clasat liberal
Românii vor să emigreze de frica războiului
Ce fel de lider ar prefera românii?
Ce pericole pândesc România
Bogdan are 51 de ani și a căutat un loc de muncă de la începutul pandemiei. Cu greu și-a găsit un job nou. Are experiență în management, însă nu l-a contactat nimeni luni la rând.
Bogdan Hostea - angajat, 51 de ani: La un moment dat, chiar am încercat și posturi cu calificare medie, iar, absolut niciun semn. Nu pot să-mi dau seama ce nu corespundea din CV-ul meu. Pur și simplu nu eram contactat absolut de nimeni. Din punctul meu de vedere, ar trebui să se uite mult mai puțin la vârsta candidatului, pentru că este clar, un candidat cu experiență poate face lucrurile la fel de bine ca unul tânăr, având de partea lui experiența care îl ajută foarte mult.
Realizatorii sondajului atrag atenția că vârsta de peste 45 de ani presupune o serie de lipsuri, marea problemă fiind digitalizarea. Deși sunt suficiente joburi pentru segmentul acesta de vârstă, sunt preferați tinerii.
Raluca Dumitra - reprezentant marketing: Pentru categoria asta de vârstă, cu siguranță vârsta e principalul impediment la angajare, însă mai sunt și altele. Cei de peste 45 de ani manifestă un nivel mai scăzut de digitalizare și, în același timp, ceva mai puțină flexibilitate când vine vorba de integrare în colective mai tinere sau ieșirea din zona de confort.
La categoria de vârstă de peste 45 de ani, studiul mai arată că oamenii sunt dispuși să facă anumite compromisuri pentru a obține un loc de muncă. Astfel că puțin peste 45% nu ar accepta să-și schimbe domeniul de activitate, iar aproape 39% fac alte compromisuri, cum ar fi să accepte un salariu mai mic decât cel pe care îl au. Totuși, aproape 16% dintre ei nu ar accepta să facă niciun fel de compromis.
Specialiștii în Resurse Umane îi sfătuiesc pe cei care își caută un job la o vârstă mai înaintată să se promoveze mai bine și să își prezinte abilitățile cu fermitate în domeniile pentru care aplică.
Leonard Rizoiu - expert Resurse Umane: Ce-i drept, angajații tineri se vând mai bine și își pun în evidență mai bine abilitățile decât cei care sunt mai seniori, dar trebuie luat în considerare că cei seniori au experiență și un nou în cunoștinte foarte bune și necesare în toate procesele de muncă. Este adevărat întâmpină probleme.
În total, în prezent, peste 30.000 de locuri de muncă în România și în străinătate sunt disponibile pe cea mai mare platformă de recrutare online.
Editor : A.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News