Barajul de la Lacul Morii ar putea ceda la un cutremur puternic. „Splaiul Independenței ar fi inundat până la etajul 2”
Inginerii constructori avertizează că în cazul unui seism puternic, Lacul Morii ar putea inunda Capitala. Barajul construit în urmă cu mai bine de 30 de ani nu a fost întreținut iar cantitatea de apă pe care o reține este mult prea mare. În replică, reprezentanții Apelor Române spun că barajul este verificat periodic iar acesta a fost construit să reziste până la un cutremur de magnitudinea 8,5.
VIDEO: Incendiu puternic la Piața Matache din București
Bătaie între jandarmi într-un restaurant din București. Unul dintre ei a ajuns în comă la spital
Accident grav pe un șantier din Capitală. O placă de beton a căzut peste un utilaj în care ar fi o persoană
Care sunt cele mai „instagramabile” locuri din București, anul acesta de Crăciun
„Exagerat de scumpe”. Cartierele din România cu cele mai mari costuri ale vieții
400.000 de dolari falși, schimbați la bancomate. Falsificatori de bani, vizați de percheziții în București și Giurgiu
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Incendiu puternic într-un bloc din Sectorul 3 al Capitalei. Două persoane au fost evacuate
Întins pe 246 de hectare și cu 14 milioane de metri cubi de apă înmagazinați, Lacul Morii ar putea reprezenta un pericol în cazul unui cutremur puternic, avertizează specialiștii.
Marius Marinescu, inginer constructor: „S-au făcut simulări. Dacă acest baraj ar ceda sau o fisură prin acest mal de pământ, din cauza acestui volum mare de apă, 14 milioane de metri cubi - poate și mai mult - și diferenței de nivel, tot Splaiul Independenței ar fi inundat iar apa s-ar ridica la etajul 1-2.
Ca o măsură de prevenire, de precauție, să golim barajul, să îl expertizăm”.
Digul a fost construit în anul 1986, iar de-a lungul anilor s-au făcut doar intervenții punctuale care vizează instalațiile de evacuare a apei, nu și de întreținere a malurilor.
Dan Trifu, inginer de mediu: „Taluzurile nu au mai fost întreținute de la realizarea lor, este un lucru clar. Vedeți că în multe zone pur și simplu s-au prăbușit. Ce pericol constituie: apa se infiltrează, sapă sub aceste plăci de beton care țin taluzul natural.
Să întrețină periodic barajul, altfel, lacul nu reprezintă un pericol. Singurul pericol este la un cutremur extraordinar de mare, comparativ cu datele pe care le înregistrăm în România, s-ar putea să cedeze barajul”.
Reprezentanții Apelor Române spun că fac verificări periodic la baraj. Iar scenariul ca digul să cedeze are o probabilitate infimă, pentru că a fost făcut să reziste în fața unui cutremur de o magnitudine maximă de 8,5.
Sorin Rîndașu, director al Departamentului pentru Situații de Urgență de la compania „Apele Române": „Sunt probleme care poate sunt legate de estetică. Dar în niciun caz nu există problemă structurală la barajul de la Lacul Morii.
Nu se pune problema ca la un cutremur similar cu cel din Turcia să fie probleme la Lacul Morii.
El a fost construit bine din moment ce lucrările de modernizarea lui au fost făcute după 22 de ani, în 2008. Deci el 22 de ani s-a comportat foarte bine”.
Barajul de la Lacul Morii ar urma să fie modernizat în următorii 3 ani cu finanțare din PNRR.
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News