"Au venit soția, fiica, mama, toată familia". Golurile de pe piața muncii sunt completate cu angajați din Turcia, Nepal sau Sudan
Angajații aduși de peste hotare încep să devină o obișnuință în firmele din România. Că sunt din Turcia, Nepal, Ucraina sau chiar Italia, acest personal de import vine să acopere golurile din piața muncii de la noi. Și astfel, dintr-o țară care exportă la greu forță de muncă, România începe să devină din ce în ce mai interesantă pentru cei în căutarea unui trai mai bun.
Șase din 10 români sunt nemulțumiți la locul de muncă. Ce îi deranjează cel mai des pe angajați
România, codașă la numărul de contracte de muncă part-time
În timp ce românii pleacă în străinătate, străinii se angajează și în instituții publice
Tinerii sunt dezorientați profesional
Guvernul crește salariul minim
Salarii mai mari din 1 iulie pentru aproape 1,8 milioane de români
Caz șocant în Drobeta-Turnu Severin
20% dintre tinerii români nici nu învață, nici nu muncesc
Cât câștigă asistentele și infirmierele
Într-o fabrică de volane îmbrăcate din Oradea lucrează 35 de angajați aduși din Nepal și Sri Lanka, adică 10% din totalul angajaților. Tinerii s-au acomodat rapid în România, unde câștigă suficient pentru a-și susține familiile rămase acasă.
"Sunt cel mai în vârstă membru al familiei. Am această responsabilitate să câștig bani și să-i trimit familiei din Sudan. Merge destul de bine", spune un bărbat.
"România este o țară primitoare, mi-a venit și soția aici. Fiica mea, mama, toată familia se va muta aici", afirmă altul.
În 2022 și 2023, Guvernul României a aprobat atragerea a câte 100 de mii de lucrători străini nou intrați pe piața forței de muncă de la noi. Firmele care vor să angajeze lucrători non-UE pot să o facă prin agenții de plasare a forței de muncă sau pot contacta direct potențiali angajați.
Mihaela Blaga, director adjunct: "Procesul nu este unul foarte complicat, după ce înveți toți pașii. Trebuie să obții anumite documente de la anumite instituții publice. Suntem mulțumiți deoarece sunt serioși, vin să muncească, nu vin la relaxare."
Cererea tot mai mare pentru muncitori non-UE este confirmată și de cifrele oficiale ale Agențiilor județene de Ocupare a Forței de Muncă, cele care eliberează documente pentru obținerea permisului de muncă. În Bihor, de exemplu, pe primele patru luni ale acestui an 2023 au fost eliberate 5.000 de adeverințe pentru cetățeni non-UE veniți la muncă în România.
Csaba Bekesi, director AJOFM Bihor: "Creșterea este enorm de mare, doar în patru luni avem solicitări egale cu anul trecut. Pot fi o soluție pentru muncile necalificate sau cu calificare joasă."
Vestea și mai bună este că sunt și români care au decis să renunțe la mirajul vestului pentru a se întoarce acasă. Vlad a părăsit Anglia în urmă cu 6 ani pentru Oradea natală, unde câștigurile raportate la cheltuieli sunt similare.
Vlad Banciu, consilier juridic: "Întreprinzătorii trebuie să facă oferte care să dea posibilitatea celor care ar analiza prospectul întoarcerii acasă să le ofere oferte lucrative, oferte benefice pentru ambele părți."
România are cea mai mare diaspora dintre țările UE. Aproape 6 milioane de români au domiciliul în străinătate, arată datele Ministerului Afacerilor Externe.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News