Live

Arafat: Munca personalului medical pus sub presiune maximă a fost o noutate. Îți pui viața în pericol și un coleg neagă existența bolii

Data actualizării: Data publicării:
Șeful DSU, Raed Arafat. Foto: INQUAM Photos/ George Calin

Șeful DSU, Raed Arafat, a punctat problemele cu care s-a confruntat personalul medical în timpul crizei sanitare și a spus că aceștia nu au mai lucrat sub o astfel de “presiune maximă”, fiind mai ales criticați și de colegi de breaslă.

“Munca personalului medical sub o presiune maximă a fost o noutate pentru foarte mulți dintre colegii noștri medici. Medicii nu sunt obișnuiți să vadă că sunt criticați de dimineața până seara, inclusiv de către colegi din interiorul sistemului sanitar. Adică tu ești în Terapie Intensivă și lucrezi și îți pui viața în pericol și la televizor ai un coleg sau o colegă care neagă existența bolii, din interiorul sistemului sanitar. Astea au fost noutăți. Nimeni nu s-a așteptat la ele.

Medicii nu fac cursuri de comunicare reală, deci cum să comunice cu presa, cum să comunice cu oamenii, când sunt în situaţie de criză şi acest lucru s-a văzut. Unii colegi au preferat să nu comunice deloc, alţi colegi au comunicat, dar au comunicat într-un mod în care, poate, nu s-au făcut înţeleşi şi cei care au comunicat şi au continuat să comunice au devenit ţintele unor atacuri ca să le închidă gura", a declarat Raed Arafat, vineri, în cadrul conferinţei "Black Sea and Balkans Security Forum".

El a spus că acest lucru s-a văzut în mai multe situaţii iar unii comunicatori “foarte buni” s-au oprit în a ieşi şi comunica, având cunoştinţe în domeniul respectiv.

“Este încă un impact pe care trebuie să-l studiem, trebuie să-l analizăm şi să vedem cum putem să-l evităm în alte situaţii în viitor", a adăugat Arafat.

Şeful DSU a reamintit, de asemenea, că medicii s-au confruntat şi cu aspecte de legalitate a acţiunilor lor.

"Şi chiar au fost puse sub semnul întrebării şi ştim aici, în România, că s-au trimis adrese în care s-a transmis la unele spitale că ele sunt monitorizate pentru tortură. Înseamnă că, automat, medicii au fost puşi sub semnul întrebării ca potenţiali torţionari. Şi, gândiţi-vă, indiferent care era intenţia şi de cât de bună era, modul în care s-a comunicat a fost o problemă, pentru că mesajul care s-a transmis era un mesaj de lipsă a încrederii a populaţiei, să scadă încrederea populaţiei în medicii care lucrau şi trebuia lucrat şi comunicat în acest sens", a afirmat oficialul din Guvern.

Secretarul de stat în MAI a punctat şi faptul că personalul medical din toată lumea nu s-a mai confruntat cu situații precum cele privind încălcarea drepturile individuale şi până unde se întind acestea.

"Şi aici ne-am trezit, medicii s-au trezit, medicii de boli infecţioase şi mai ales de sănătate publică cu problema care spune în următorul fel: orice persoană are drept absolut. Şi noi venim şi spunem: da, până la limita în care pui în pericol viaţa altora şi aici dreptul de a infecta pe alţii nu există.

Dreptul individual de a decide total în problema unei boli transmisibile, în mod normal nu există. Trebuie să existe reguli de sănătate publică care pun limite. Şi ne-am confruntat cu discuţii multe pe această temă, în această perioadă, nu numai în România, pe plan mondial. Şi iarăşi, astea trebuie să fie analizate în viitor, astfel de discuţii având loc şi acum 100 de ani şi la alte pandemii şi epidemii, dar se pare că încă nu au găsit soluţia finală, ca să înţeleagă lumea că domeniul sănătăţii publice înseamnă că protejăm majoritatea", a explicat Raed Arafat.

Redactor: Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Concurență mare la rezidențiat. În ciuda declaratei crize de medici, jumătate dintre candidați vor ajunge șomeri

Medicii explică de ce nu trebuie să stați pe toaletă mai mult de 10 minute

Ce pedeapsă a primit un bărbat din Alba care i-a spart locuința unui fost ministru al Apărării și l-a amenințat cu moartea pe Arafat

Medic din Mureș, acuzat că a refuzat un caz, iar pacientul a murit. „A declarat că era aproape de finalul programului”

Partenerii noștri