Aparatele care le spun autorităților ce copaci trebuie tăiați. Cum putea fi evitat dezastrul din weekend
A fost un peisaj trist în Capitală weekendul care tocmai a trecut din cauza copacilor doborâţi de ploaia îngheţată. Peisagiştii, dar şi reprezentanţi din opoziţie sunt de părere că pomii, în special cei bătrâni, trebuiau monitorizaţi şi tăiaţi din timp, dacă era cazul. Anul trecut, Primăria Capitalei cumpăra două tomografe pentru arbori, tocmai pentru siguranţa cetăţenilor. Mai mult, a înfiinţat două companii municipale care se ocupă de spaţii verzi. Dar pagubele produse de ploaia îngheţată tot n-au fost evitate.
Cum va decide Nicușor Dan pe cine va susține la alegerile prezidențiale
Nicușor Dan, despre canicula din București
Anchetă DNA în cazul licitației pentru cele 100 de tramvaie noi cumpărate de Primăria Capitalei
Nicușor Dan, prima reacție după ce a câștigat a doua oară Primăria Capitalei
Firea contestă rezultatele EXIT POLL-urilor
Nicușor Dan nu vrea să aibă o dezbatere cu Sebastian Burduja
Firea și-a depus candidatura la PMB
Burduja s-a înscris oficial în cursa pentru Primăria Capitalei
Burduja și-a depus candidatura la Primăria Capitalei
„Toate aceste dungi longitudinale pe trunchi îţi puteau spune că la un moment dat va avea probleme. Oricum s-ar fi rupt din cauza vântului la un moment dat”, spune Diana Culescu, peisagist.
Copacul este în parcul Cişmigiu de aproape 200 de ani.
„A toaleta înseamnă doar a tăia nişte crengi, nu rezolvă problemele pe care arborul le poate avea la bază, aşa cum se poate vedea şi aici. Sunt tot felul de teste care se pot face. Dacă nu mai este viabil, trebuie să faci procedurile necesare pentru a-l tăia”, adaugă Diana Culescu.
În august 2018, Primăria Capitalei cumpăra două tomografe cu care să evalueze rezistenţa arborilor. Valoarea achiziţiei a fost de peste 130.000 de lei. La acea vreme, angajaţii primăriei spuneau că fac acest lucru tocmai pentru siguranţa cetăţenilor. Nu se ştie însă la acest moment cât de mult au fost folosite aparatele.
„Au fost şi cazuri neplăcute care s-au mai întâmplat şi atunci, ca să evităm aceste neplăceri, ne-am gândit să facem această achiziţie care ne va ajuta foarte mult in depistarea acestor copaci pe care probabil va trebui pe unii dintre ei să îi defrişăm”, spune Marian Bârgău director general al Companiei Municipale Întretinerea Arborilor şi Spaţiului Verde Bucureşti.
De asemenea, Primăria Capitalei a înfiinţat două companii municipale care ar avea între obiectele de activitate şi monitorizarea arborilor. Nu se întâmplă acest lucru, susţine opoziţia.
„Companiile au fost înființate acum un an și jumătate, dar servcii publice calitative nu produc. În mod ciudat, avem două compani, una se cheamă Întreținerea arborilor și a spațiului verde, una se cheamă Parcuri şi grădini”, spune Ciprian Ciucu, consilier general PNL.
Până în prezent, Primăria Capitalei nu a oferit un răspuns referitor la sarcinile acestor companii şi la situația arborilor din Capitală.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News