Video Anul nou vine cu amenzi mai mari. Cu cât vor crește, dacă Guvernul nu le plafonează. Punctul de amendă depinde de salariul minim
Amenzile ar putea să crească de la 1 ianuarie, odată cu salariul minim brut pe economie. În acest moment este în vigoare o plafonare, ea expiră pe 31 decembrie, iar dacă nu va fi prelungită și există semnale că Guvernul nu o va prelungi, atunci punctul de amendă va ajunge la 202,5 lei. În prezent, punctul de amendă este de 165 lei.
Mașini cu nas roșu, coarne și luminițe. Amenzi pentru șoferii ale căror decorațiuni îi pun pe alții în pericol
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Ministrul Mediului: Săptămânal sunt amendate persoane pe Transfăgărășan pentru că hrănesc urșii
Angajații din administrație și cultură au ieșit în stradă, nemulțumiți de creșterea salariului minim
Majorarea salariului minim se va decide săptămâna viitoare. Ciolacu a anunțat că punctul de amendă nu va crește
Șoferii ar putea fi amendați pe baza filmărilor făcute de alți șoferi. Există o singură condiție
Țigările electronice, interzise în toate spațiile publice închise
Amenzi mai mari pentru vecinii gălăgioși
Dacă un șofer este prins fără centură, el riscă acum între 2 și 3 puncte de amendă, adică între 330 și 495 lei, însă de la anul ar putea să plătească între 405 și 607,5 lei.
Dacă o persoană stă pe telefon la volan, riscă între 6 și 8 puncte, adică între 990 și 1.325 lei, amendă valabilă până pe 31 decembrie anul acesta. De la 1 ianuarie, ar putea plăti între 1.215 și 1.620 lei.
Dacă un șofer este prins cu ITP-ul expirat, riscă între 9 și 20 de puncte de amendă, adică între 1.485 și 3.300 lei, însă de la anul ar putea risca între 1.822,5 și 4.050 lei.
Această creștere a punctului de amendă vine în contextul în care salariul minim brut în plată va fi majorat de la 1 ianuarie, de la 3.700 de lei la 4.050 de lei lunar. Majorarea este de 9,46% şi de ea vor beneficia peste 1,8 milioane de salariaţi din România. Angajații, fie de la privat fie de la stat, plătiți cu salariul minim pe economie, vor beneficia de cel mult 200 de lei net în plus și vor avea un venit lunar de 2.575 de lei. Punctul de amendă reprezintă 5% din salariul minim brut pe țară, potrivit legii. Guvernul poate decide plafonarea valorii punctului, dar în discuțiile din ultimele zile referitoare la ordonanța trenuleț, această măsură nu a fost luată în calcul.
Editor : B.E.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News