Live

Exclusiv Adrian Câciu: 1,2 miliarde de euro pentru panouri fotovoltaice și anveloparea caselor. Cine are prioritate la obținerea voucherelor

Data publicării:
Fotografie cu caracter ilustrativ. Credit foto: Guliver/Getty Images

Ministrul fondurilor europene, Adrian Câciu, a detaliat miercuri, la Digi24, cum se vor acorda voucherele energetice din PNRR, pentru instalarea de panouri fotovoltaice și baterii, și cine va avea prioritate la primirea lor. Ministrul a precizat că aceste ajutoare se acordă pentru autoconsumul gospodăriilor care se confruntă cu „sărăcia energetică”, nu pentru prosumatori.

România are alocată prin noul PNRR o finanțare de 1,4 miliarde de euro, care va intra în plată anul acesta, a spus Adrian Câciu miercuri seară la Digi24.

„Cea mai importantă alocare este pentru cetățeni, pentru gospodării, unde avem 1,2 miliarde de euro pentru panouri fotovoltaice și baterii - vouchere pentru acest tip de investiții - și, pe de altă parte, pentru eficiența energetică a gospodăriilor, a caselor”, a declarat Adrian Câciu. 

„Aceste investiții merg mână în mână, deci nu se acordă (finanțare - n.r.) doar pentru panouri sau doar pentru baterii (de stocare a energiei produse de panouri - n.r.). Se acordă pentru persoanele care trebuie să-și asigure suficiența energetică. Atenție, nu este un program pentru prosumatori. Cei care vor beneficia de aceste vouchere vor avea îndeajunsă energie pentru consum, nu pentru a fi producători de energie”, a mai arătat ministrul.

Adrian Câciu a spus care va fi valoarea voucherelor și cum se vor acorda.

„Valoarea unui voucher pentru panouri fotovoltaice este de până la 25.000 de lei, este echivalentul a 5 kilowați, depinde de fiecare gospodărie, undeva poate e nevoie doar de 3 KW, undeva poate e nevoie de 4 KW. Acest (voucher de) 25.000 de lei pentru panouri este însoțit de (încă un voucher de) 25.000 de lei pentru capacitate de stocare, pentru baterii. Deci 50.000 de lei (în total), 10.000 de euro pentru o gospodărie”, a detaliat Adrian Câciu.

Casa eficientă energetic

„Separat de această investiție, avem o altă investiție, Casa eficientă energetic, care înseamnă un voucher de 76.500 lei (12.000 de euro), pentru anveloparea gospodăriilor. Practic, trecerea ei într-o categorie energetică superioară. Se face un audit energetic, se stabilește la ce valoare energetică este casa și prin această investiție trebuie să ridici eficiența energetică a casei”, a spus ministrul.

Cetățeanul trebuie doar să depună o cerere la primărie au la consiliul județean, iar autoritatea locală se va ocupa mai departe de restul actelor, a mai precizat Adrian Câciu, adăugând că speră ca programul să înceapă în luna februarie.

De asemenea, prin acest program vor fi anvelopate 60.000 de case, potrivit estimărilor actuale.

Cine are prioritate

„Nu va fi primul venit, primul servit. Pentru că noi ne referim la populația vulnerabilă energetic. Criteriul cel mai important este să demonstrezi că ești în zona de sărăcie energetică - există această definiție și în legea energie, și în directivele europene - și atunci, practic, dacă te încadrezi în această zonă, vei avea întâietate”, a explicat Adrian Câciu.

El spune că nu e vorba de cazuri sociale, ci de o măsură pentru ca pe viitor să nu mai fie nevoie ca statul să acorde ajutoare de căldură.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Preşcolarii și elevii dezavantajaţi primesc 500 de lei pentru rechizite și haine. Când intră banii pe cardurile sociale

Criză de muncitori în construcții. Șantierul unde lucrează oameni din 4 județe, ca să ridice 100 de blocuri cu bani de la UE

Ciolacu îl vede pe Ilie Bolojan ca pe un partener de dialog al PSD, dacă ajunge președinte. Și PNL l-ar vrea premier, după alegeri

Cel mai bogat oier din România a fost reţinut pentru o fraudă de peste 2 milioane de euro cu fonduri europene

Partenerii noștri