Abonamentele STB, chiar și cele gratuite, trebuie validate la fiecare urcare
Validarea cardului de călătorie în rețeaua de transport a Bucureștiului (STB) este obligatorie la fiecare urcare, inclusiv pentru cei care dețin abonamente, arată Societatea de Transport București.
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza
VIDEO: Incendiu puternic la Piața Matache din București
(Video. Cum se face validarea cardului în noile autobuze OTOKAR)
Măsura este obligatorie inclusiv pentru elevi și pensionari, care de la 11 februarie 2019 beneficiază de abonamente gratuite, pe care trebuie să și le reînnoiască însă lunar.
Până de curând, validarea abonamentelor la fiecare urcare în mijlocele de transport în comun era facultativă.
Operatorii de la centrele de eliberare a abonamentelor, dar și controlorii au început deja să atragă atenția călătorilor în ultimul timp că este obligatorie validarea abonamentului.
„Călătorul are obligația să valideze titlul de călătorie, indiferent de tipul acestuia, la fiecare urcare într-un vehicul de transport public (tramvai, troleibuz, autobuz), pe toată aria teritorială București – Ilfov”, se arată pe site-ul STB la capitolul „Contravenții”.
Măsura ar permite o mai bună monitorizare a fluxului de călători, pe linii și pe ore, ceea ce ar duce la o optimizare a transportului, prin suplimentarea unor vehicule acolo unde este nevoie.
Într-un comunicat transmis la sfârșitul anului trecut, STB (fosta RATB) anunța că se schimbă regulamentul serviciului de transport public din București și Ilfov, inclusiv în privința amenzilor. Astfel, amenda pentru călătoria fără validarea legitimației de călătorie la STB poate crește la 500 de lei. În plus, vor fi amendați și cei care ocupă un scaun cu bagajele și nu plătesc o călătorie în plus, dar și cei care au abonament, dar nu validează călătoria la fiecare urcare în autobuz, tramvai sau troleibuz.
Ce se întâmplă dacă ești prins fără card validat
La solicitarea reprezentanţilor corpului de control, călătorii sunt obligaţi să prezinte acestora titlurile de călătorie utilizate în acel moment.
Posesorii de abonamente nominale sau legitimaţii nominale sunt obligaţi să prezinte, la cererea acestora, actele de identitate.
Pentru călătoria fără titlu de transport valabil și validat sau fără un alt document care să permită efectuarea călătoriei, contravenientul poate achita pe loc contravaloarea unui titlu de transport la tarif special (suprataxa), fără a se mai încheia proces-verbal de contravenție.
În situația în care călătorul achită pe loc titlul de transport la tarif special, agentul de control eliberează cardul de suprataxă, completând datele inscripționate pe verso. Cardul de suprataxă permite finalizarea călătoriei în mijlocul de transport în care s-a constatat contravenția și nu permite efectuarea altor călătorii în alte mijloace de transport. Acest tip de card este un document cu regim special. În cazul în care se dorește factură fiscală, aceasta se eliberează la sediul din Calea Șerban Vodă nr. 164-168, sector 4, pe baza cardului de suprataxă și a actului de identitate.
Refuzul achitării pe loc a contravalorii titlului de călătorie la tarif special are drept consecință sancționarea contravențională a persoanei în cauză, prin întocmirea procesului-verbal de contravenție. Citiți mai multe detalii aici.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News