Live

5.500 de oameni au avut nevoie de ambulanță în București, în doar 4 zile. Cum să vă protejați în perioadele de caniculă

Data publicării:
FOTO: Shutterstock

Peste 5.500 de oameni au avut nevoie de ambulanță în ultimele patru zile, în Buurești și Ilfov, dintre care 3.462 au avut urgenţe de cod roşu şi cod galben, a spus miercuri șefa Serviciului de Ambulanță București Ilfov, Alis Grasu.

„În ultimele patru zile de caniculă, au fost înregistrate şi efectuate la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov 5.542 de solicitări. Dintre acestea, 3.462 de cazuri au fost urgenţe de cod roşu şi cod galben. Au fost şi 490 de persoane care se aflau în loc public când au avut nevoie de ambulanţă. Un număr de 80 de persoane au prezentat lipotimii, respectiv senzaţie de pierdere a stării de conştienţă, iar 39 de persoane au prezentat sincope, chiar şi-au pierdut starea de conştienţă pentru puţin timp”, a precizat managerul SABIF.

În ultimele 24 de ore s-a înregistrat o creştere a numărului de solicitări cu aproximativ 6% faţă de ziua precedentă, a precizat Grasu.

Astfel, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 1.462 de solicitări, dintre care 856 urgenţe de cod roşu şi cod galben, 134 de cazuri în loc public, 19 lipotimii şi 13 sincope.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, noi atenţionări de caniculă şi disconfort termic accentuat, valabile pe parcursul zilelor de 9 şi 10 iulie, în întreaga ţară.

În Bucureşti, pe parcursul zilei de miercuri, valul de caniculă se va intensifica. Va fi în vigoare un cod portocaliu pentru Capitală şi judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov.

Pe durata caniculei, specialiștii recomandă populației să evite expunerea la soare între orele 10 -18. În această perioadă, vestimentaţia trebuie să fie lejeră şi în culori deschise la culoare, iar hidratarea este obligatorie. Trebuie să bem cel puţin doi litri de apă pe zi dar și fructe și legume bogate în vitamine.

„În perioada respectivă, mai ales cei care sunt în concedii la plajă să evite să se expună la razele directe ale soarelului şi căldurii, e riscul deshidratării, e riscul unui şoc termic şi pentru cardiaci risc de agravare”, spune Raed Arafat, coordonatorul DSU.

„Atenţie la populaţia care stă singură, mai ales la bătrâni, autoritățile locale să-i verifice dacă au nevoie de apă, dacă au nevoie de ceva”, adaugă Raed Arafat.

„Cine se simte rău şi simte că are o problema acută trebuie să sune la 112, dacă apar dureri precordiale, de greutate în respiraţie, dacă văd o persoană căzută jos, să sune la 112”, îndeamnă Raed Arafat.

În cazul apariției insolației, manifestată prin dureri de cap amețeli, frisoane, greață este necesar ca persoana în cauză să se așeze imediat la umbră, să-și stropească fața cu apă rece și să-și facă ventilație câteva minute, în cazuri mai grave să se adreseze celei mai apropiate unități medicale.

De asemenea, trebuie evitat consumul de alcool, deoarece acesta poate agrava deshidratarea, poate interfera cu capacitatea organismului de a se răcori și poate crește riscul de insolație și alte afecțiuni legate de căldură.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A dat pasă la portar din penalty, în minutul 9! Echipa lui a pierdut, iar la final a explicat gestul. VIDEO Imagini virale

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Prognoza meteo: Urmează două zile cu temperaturi de peste 30 de grade. În weekend, vremea se schimbă radical

România a avut cea mai fierbinte vară din istorie. Luna august 2024, cea mai caldă din 1901 încoace

O pacientă s-a vindecat în drum spre spital, datorită gropilor din asfalt

Cod galben de ploi și caniculă în România. Care sunt județele afectate HARTĂ

Partenerii noștri