Live

170 de elevi iau bursă de excelență olimpică. Numărul fetelor care iau bursă pentru că sunt mame minore e de 4 ori mai mare

Data publicării:
Un absolvent de liceu din patru nu a trecut examenul de Bacalaureat, arată datele publicate astăzi. Foto: Profimedia Images

Ministerul Educaţiei a făcut publice, vineri date statistice privind numărul elevilor care primesc burse şi tipul acestora. Datele publicate de instituţie arată că 170 de elevi primesc bursa de excelenţă olimpică I, care se acordă celor care au obţinut premii şi menţiuni la olimpiade sau concursuri internaţionale, numărul acestora reprezentând mai puţin de un sfert din numărul elevelor care primesc bursă fiindcă sunt mame minore, informează news.ro.

Ministerul aduce şi explicaţii legate de bursele de merit, pentru care nu mai există un plafon minim privind media, astfel că se poate ajunge în situaţia în care să fie acordate şi unor elevi cu medii foarte mic, instituţia explicând că acordarea acestora are scopul „de a stimula progresul şcolar individual, prin raportare la colectivul de elevi din care beneficiarii fac parte”.

Ministerul Educaţiei publică datele centralizate, primite de la inspectoratele şcolare judeţene şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) care arată numărul de beneficiari pentru fiecare categorie de burse în acest an şcolar.

Conform statisticilor făcute publice vineri, 170 de elevi primesc bursa de excelenţă olimpică I, al cărei cuantum variază între 700 şi 3000 de lei şi care recompensează elevii care obţin premiile I, II, III şi menţiune la olimpiadele şcolare internaţionale sau la campionatele sportive şcolare internaţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei şi la Jocurile Olimpice în parteneriat cu Comitetul Olimpic şi Sportiv Român.

În cazul bursei de excelenţă olimpică II, în cuantum de 700 de lei şi care se acordă elevilor de gimnaziu şi liceu care obţin premiile I, II şi III la olimpiadele şcolare naţionale organizate şi finanţate de Ministerul Educaţiei, Ministerul precizează că la nivel naţional există 2.750 de beneficiari ai acesteia.
Tot 700 de lei primesc şi mamele minore care reiau cursurile şcolare. De bursa pentru încurajarea participării la educaţie şi prevenirea abandonului şcolar pentru mamele minore beneficiază, în acest an şcolar 731 de tinere.

Ministerul transmite că anul acesta sunt 459.883 de beneficiari ai bursei de merit, de 450 de lei lunar. Aceasta se acordă celor mai buni 30% elevi din fiecare clasă, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale / a mediilor de admitere (clasa a IX-a) / a mediilor primelor două module (clasa a V-a) şi celor cu rezultate mai mari sau egale cu 9.50; elevilor din loturile restrânse de pregătire pentru olimpiadele internaţionale; premianţilor (I, II sau III) la olimpiadele şcolare judeţene; premianţilor cu locul I la concursurile şcolare şi extraşcolare naţionale recunoscute şi finanţate sau nefinanţate de Ministerul Educaţiei; celor care au obţinut medalii de aur la campionatele naţionale organizate de federaţiile sportive naţionale în sporturi olimpice.

Oficialii Ministerului Educaţiei au ţinut să facă precizări, în comunicatul dat publicităţii vineri, în legătură cu acordarea burselor de merit în funcţie de mediile din clase, fără un cuantum minim al mediilor beneficiarilor.

„Bursa de merit înlocuieşte bursa de merit şi bursa de studiu, aşa cum erau prevăzute înainte de intrarea în vigoare la Legii nr. 198/2023 şi se acordă mai multor categorii de beneficiari, aşa cum sunt prevăzuţi în cuprinsul art. 7, alin. (1) din Metodologia de acordare a burselor şcolare. Scopul burselor de merit care se acordă primilor 30% dintre elevii fiecărei clase, în ordinea descrescătoare a mediilor anuale, este de a stimula progresul şcolar individual, prin raportare la colectivul de elevi din care beneficiarii fac parte, precum şi îmbunătăţirea mediei naţionale a rezultatelor obţinute de elevi, luând în calcul contextele de învăţare diferite”, transmite instituţia, precizând că „performanţa şcolară este recompensată prin acordarea burselor de excelenţă olimpică I şi II”.

La nivel naţional există de asemenea, 736.635 de beneficiari ai bursei sociale, în cuantum de 300 de lei, care se acordă elevilor cu situaţii financiare sau familiale deosebite înscrişi în învăţământul primar, gimnazial, liceal, A doua şansă (minori), inclusiv frecvenţă redusă.

Pe de altă parte, există şi 82.512 beneficiari ai bursei tehnologice, care este tot de 300 de lunar şi care se acordă, conform metodologiei, elevilor înmatriculaţi în cadrul specializărilor din învăţământul profesional. Bursele tehnologice se plătesc lunar, pe perioada cursurilor şcolare, cu excepţia lunilor în care elevii cumulează 10 sau mai multe absenţe nemotivate. Bursa tehnologică nu se acordă în primele 3 luni calendaristice din anul şcolar următor, în cazul în care elevul a comis abateri disciplinare grave, care conduc la scăderea mediei generale la purtare sub nota 7 în anul şcolar precedent.Elevii declaraţi repetenţi la finalul unui an şcolar nu beneficiază de bursa tehnologică pentru anul de studiu pe care îl repetă.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Elevii din ciclul preuniversitar pot promova doi ani de studiu într-unul, sub anumite condiții. Anunţul Ministerului Educaţiei

Este ultima săptămână de cursuri pentru elevi. Urmează vacanța de iarnă 2024-2025. De când se întorc elevii la școală

Începe înscrierea la BAC 2025. Probele de competențe au loc în perioada ianuarie-februarie. Calendarul complet al examenului

Fundația Tinmar acordă burse de merit în valoare de 500 € elevilor cu rezultate excepționale

Partenerii noștri