Live

News Alert UPDATE Atacul cibernetic care a vizat site-uri guvernamentale, printre care al Executivului și al Armatei, revendicat de hackeri ruși

Data actualizării: Data publicării:
Site-uri guvernamentale, printre care cel al Executivului și al Armatei, atacate cibernetic. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Mai multe site-uri guvernamentale, printre care cel al Guvernului și cel al Armatei, au fost atacate cibernetic vineri dimineață. Purtătorul de cuvînt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat la Digi24 că atacul a blocat accesul utilizatorilor la pagină, nefiind afectate date sensibile sau confidențiale. Atacul a fost revendicat de o grupare de hackeri ruși considerați apropiați de regimul de la Kremlin.

ACTUALIZARE 13.00. Atacul a fost revendicat de gruparea de criminalitate cibernetică ‘Killnet’ pe un canal de comunicare de pe Telegram și este justificat de aceștia prin faptul că statul român sprijină Ucraina în conflictul militar cu Rusia, a informat Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC). Specialiștii DNSC colaborează cu instituțiile abilitate pentru investigarea acestor incidente de securitate cibernetică.

"Directoratul va publica lista de adrese de IP identificate ca fiind implicate în acest atac. Publicarea este parte a procesului standard de monitorizare și identificare a resurselor implicate în atacuri cibernetice în contextul conflictului Ucraina-Rusia, pe care Directoratul l-a pus în funcțiune de la declanșarea conflictului militar.

Reiterăm necesitatea și importanța implementării măsurilor de securitate cibernetică adecvate pentru protecția site-urilor web și a infrastructurilor cibernetice. Un ghid de securitate cibernetică pe care îl puteți folosi în acest sens poate fi accesat pe site-ul dnsc.ro: https://dnsc.ro/vezi/document/ghid-securitate-cibernetica-2021. De asemenea, tot pe site, în secțiunea GHIDURI, puteti găsi materiale utile pentru documentarea modalităților de reacție la diverse tipuri de agresiuni cibernetice", potrivit sursei citate. 

La această oră, site-ul Poliției de Frontieră poate fi accesat.


ACTUALIZARE 12.20 Atacul a fost revendicat de gruparea de hackeri ruși Killnet, considerați apropiați de regimul de la Kremlin.

Acesta va fi ultimul lucru pe care l-a făcut guvernul României, a anunțat gruparea, pe Telegram.


ACTUALIZARE 9.45 „Atacul asupra site-ului MApN atacul a fost declanșat în jurul orei 4.05, în această dimineață.

Atacul nu a compromis funcționarea paginii de internet a instituției, ci doar a blocat accesul utilizatorilor la ea, aceasta este natura atacurilor de tip DDOS. Site-ul nostru nu conține baze de date cu caracter sensibil sau clasificat iar atacul nu a afectat alte servicii și rețele informatice ale MApN.

La acest moment, specialiștii comandamentului apărării cibernetice al MApN lucrează pentru reluarea funcționalității paginii de internet.

Vom comunica imediat ce vom restabili funcționalitatea site-ului”, a precizat la Digi24 Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN.

Întrebat dacă putem pune aceste atacuri pe seama conflictului dintre Rusia și Ucraina, acesta a răspuns: „Nu am niciun fel de date și ar fi doar o speculație din partea mea să spun asta. Vor fi dezvoltate analize în colaborare cu specialiștii din celelalte celelalte structuri guvernamentale pentru identificarea cauzelor și a originii atacului”.

ACTUALIZARE 9.35 Un atac cibernetic asupra site-ului Poliţiei de Frontieră Române (www.poliţiadefrontieră.ro) a fost respins în cursul dimineții, de către specialiştii in comunicaţii si tehnologia informaţiei din cadrul instituţiei, a comunicat Poliția de Frontieră.

"Atacul nu a compromis funcționarea paginii de internet a instituției, ci a blocat accesul utilizatorilor la aceasta", potrivit sursei citate.

Instituția precizează că site-ul Poliţiei de Frontieră "conține doar informaţii publice şi nu baze de date cu caracter sensibil sau clasificat, iar atacul nu a afectat alte servicii și rețele informatice ale Poliţiei de Frontieră".

"Ofiţerii specialişti din cadrul instituţiei, în colaborare cu experţii instituţiilor de specialitate, lucrează pentru remedierea situaţiei şi restabilirea accesului publicului către site-ul PFR", a adăugat Poliția de Frontieră.

ACTUALIZARE 9.30 Atacul presuspune un aflux foarte mare de date spre un server pentru a-l face inoperabil.

"Atacul a implicat un nivel extrem de intens de accesare a acestor site-uri și a activat nivelul de protecție care a blocat accesul celor care voiau să intre pe aceste site-uri.

Nu sunt date sensibile sau confidențiale care să fi fost afectate.

Specialiștii trebuie să intervină pentru a identifica sursa accesărilor intense. Prioritatea e restabilirea accesului, experții se vor ocupa să identifice cauzele și sursa efectivă de generare a acestor atacuri.

Nu au mai fost atacuri recente de acest tip. Specialiștii IT din România au capacitatea de a gestiona astfel de situații", a declarat Dan Cărbunaru.

La ora transmiterii acestei știri, pot fi accesate gov.ro și al instituţiei financiare afectate.


Știrea inițială

Accesarea site-urilor gov.ro, mapn.ro, politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro şi a site-ului unei instituţii financiare a fost afectată de o serie de atacuri cibernetice de tip DDOS (distributed denial of service), vineri dimineaţa, a informat Guvernul României.

Specialiştii IT de la nivelul structurilor guvernamentale colaborează cu experţii instituţiilor de specialitate pentru restabilirea accesului şi identificarea cauzelor.

Accesul către site-ul www.gov.ro a fost refăcut, arată sursa citată.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Donald Trump a anunțat ultima desemnare din guvernul său. Brooke Rollins, aleasă în postul de secretar pentru agricultură

Lukașenko amenință cu închiderea completă a internetului în Belarus „ca să nu se ajungă la un război mai rău ca în Ucraina”

Atac cibernetic în SUA. „Cea mai gravă piraterie din telecomunicaţii din istoria ţării noastre''. Cine stă în spatele atacului

Executivul a alocat mai mulți bani Programului de susținere a producției de cartof în acest an. Care este suma

Partenerii noștri