Sistemul achiziţiilor publice, schimbat radical
Guvernul lucrează intens la o nouă lege a achiziţiilor publice. Se schimbă radical tot sistemul şi se face prin ordonanţă de urgenţă. E grabă mare. Ar urma să se înfiinţeze un Tribunal nou care să judece contestaţiile, prin urmare să se dea soluţii mai rapid. Termenele în care se vor judeca contestaţiile vor fi redus la 30 de zile.
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza
Surse: PNL ar putea relua vineri discuțiile cu PSD și UDMR. Ciprian Ciucu nu va mai merge la negocieri
Dezvăluiri privind retragerea lui Ciolacu de la negocieri. Surse: Tensiuni PSD-PNL privind unele măsuri de austeritate
Nicușor Dan spune că l-a surprins „ieșirea emoțională” a lui Ciolacu
Marcel Ciolacu nu ar mai dori să fie premier. Președintele PSD și Sorin Grindeanu se luptă pentru șefia Camerei Deputaților (surse)
USR pune opt condiții ca să intre la guvernare. Reacția PSD-PNL-UDMR la cererile anunțate de Elena Lasconi
Culisele discuțiilor dintre PSD, PNL, UDMR și USR
Tensiuni în coaliția pro-europeană. Întâlnire PSD-PNL-UDMR, fără USR
Apoi se propune o structură centrală privind achiziţiile, adică să existe un sistem unitar. Există însă o dispută în PSD dacă această structură de la Ministerul de Finanţe se va ocupa şi de achiziţiile publice ale autorităţilor locale sau doar de cele de la nivel central.
În interiorul puterii sunt mai multe viziuni despre modelul care să fie adoptat. Sunt mai mulţi lideri care ar prefera modelul german.
În acest sistem, dacă o contestaţie este respinsă în primă instanţă, atunci contractul este semnat şi este implementat. Contestaţia poate să meargă mai departe în justiţie, iar dacă la final, este considerată validă, atunci statul despăgubeşte firma care a obţinut câştig de cauză, chiar dacă lucrarea a fost făcut de altcineva.
Un al doilea model luat în considerare este cel austriac, care presupune o autoritate centrală şi un sistem unic pentru toate autorităţile.
Robert Negoiţă, preşedinte la Asociaţia Municipiilor: „De ce unii cumpără acelaşi pix cu doi lei şi alţii cu cinci? Să fie o unitate centralizată care să facă achiziţia asta”
Eugen Teodorovici, ministrul de Finanţe: „Pe achiziţii centralizate, la fel va fi o Ordonanţă de Urgenţă care va stabili un nou mecanism, la nivelul Ministerului de Finanţe, o nouă structură care va face aceste achiziţii centralizate. (...) Răspunderea unde o să fie: la primării sau la acea autoritate? Răspunderea este la acea autoritate care face achiziţia publică pentru că cei care beneficiază de acele produse să spunem, doar trimit ofertele, nevoile, se centralizează şi după aia se face o singură achiziţie publică”.
Instituirea unei unităţi naţionale de achiziţii publice poate duce la economii, deoarece ar exista referinţe pentru acelaşi tip de mărfuri sau servicii. Raporate ale curţii de conturi arătau diferenţe uriaşe de preţ pentru aceleaşi achiziţii din sănătate în diverse judeţe, diferenţe care ajungeau şi la sută la sută.
Însă sistemul naţional nu este pe placul tuturor, şi ar fi lideri politici care ar dori ca autorităţile locale să fie lăsate de capul lor.
Liviu Dragnea: „Dacă cineva se gândeşte, repet, nu ştiu gândurile fiecăruia, ca şi administraţia centrală şi administraţia locală să intre în acest sistem, trebuie să înţeleagă că va fi un blocaj total”
Liderii din teritoriu spun că au nevoie de această lege pentru deblocarea proiectelor. Se discută inclusiv de introducerea unei proceduri rapide de soluţionare a contestaţiilor.
Actualul Consiliu pentru Soluţionarea Contestaţiilor urmează să fie transformat într-un Tribunal. A doua cale de atac urmează să fie direct Înalta Curte, dar totul pe repede înainte, în maximum de 30 de zile.
Achiziţiile publice anuale depăşesc 15 miliarde de euro. Ultimul raport de ţară al Comisiei Europene arăta însă că peste 40% din achiziţii se fac fără licitaţie, din diverse motive, ceea ce sporeşte suspiciunea că sunt proceduri netransparente.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News