Live

„Sindromul turbinelor”, recunoscut în instanță. Cu cât au fost despăgubiți doi soți care spun că un parc eolian le-a distrus sănătatea

Data actualizării: Data publicării:
Turbina eoliană. Foto: Pofimedia Images

Un tribunal francez a recunoscut oficial că „sindromul turbinelor eoliene” există, după ce doi soți au reclamat că starea lor de sănătate a fost puternic afectată de un parc eolian aflat în apropierea locuinței. Cuplul a primit daune de peste 100.000 de euro, potrivit The Guardian.

Cei doi soți s-au plâns de o serie de probleme de sănătate, inclusiv dureri de cap, insomnie, aritmii cardiace, depresie, amețeli, vâjâituri în urechi și greață, timp de mai bine de doi ani, insistând că acestea au fost cauzate de șase turbine eoliene instalate la 700 de metri de casa lor din Fontrieu, în departamentul Tarn din sudul Franței.

Turbinele au fost instalate în 2008. Cu toate acestea, problemele de sănătate ale cuplului au început cinci ani mai târziu. Familia Fockaert credea că acest lucru era cauzat de faptul că pădurea dintre proprietatea lor și cea mai apropiată turbină a fost tăiată.

Sunetul produs de eoliene, „comparabil cu o mașină de spălat care se învârte continuu”, și „luminile albe intermitente” le-ar fi afectat starea de sănătate, susțin cei doi.

„La început nu am înțeles ce se întâmplă , dar treptat ne-am dat seama că problema vine de la turbine”, a spus Christel Fockaert.„Turbinele clipesc la fiecare două secunde… a trebuit să instalăm lumini exterioare pentru a contracara efectul blițurilor”, a precizat aceasta.

Cei doi s-au mutat din zonă în 2015, moment în care au dispărut și toate problemele de sănătate pe care aceștia le acuzau.

Cercetătorii neagă existența unui „sindrom al turbinelor eoliene”

Medicii nu au reușit să găsească vreo problemă de sănătate, dar un expert al instanței a arătat că sindromul turbinelor a fost identificat anterior de cercetări științifice.

Cu toate acestea, un studiu australian a constatat că boala atribuită turbinelor eoliene ar fi, mai degrabă, un efect al panicii provocate de avertismentele activiștilor privind anumite probleme de sănătate care ar putea apărea în timp. Cercetătorii au arătat că sindromul este „un fenomen sociologic” și că acordarea unui nume precum „sindromul turbinelor eoliene” sau „boala vibro-acustică” a fost un factor-cheie în răspândirea sa. Alte studii din Europa, Canada și SUA au negat, de asemenea, presupusul „sindrom” – care nu este recunoscut din punct de vedere medical.

Cazul celor doi a fost inițial respins în instanță, în ianuarie anul trecut, însă aceștia au făcut recurs, acuzând că judecătorul nu a băgat în seamă rapoartele experților și că, deși a mers să vadă locul în care au trăit, a petrecut doar o oră acolo, ceea ce a fost clar insuficient.

Acum, companiile care administrează parcul eolian au fost obligate să plătească despăgubiri în valoare de 110.000 de euro cuplului. După proces, acestea au schimbat viteza și luminile celor șase turbine.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Macron i-a numit „complet idioţi” pe liderii unei ţări, declanșând un conflict diplomatic. De la ce a pornit scandalul

„Ucraina are nevoie de maşina ta!” Zeci de automobile au fost vandalizate în Franţa cu acest mesaj misterios

Răbufnire în instanță în procesul care a șocat Franța. Fiica principalului acuzat: „Vei muri singur, ca un câine”

Avertisment MAE pentru românii care călătoresc în Franța: Circulația trenurilor va fi îngreunată

Partenerii noștri