Live

SindFISC: Inspectorii care lucrează în frontieră şi sunt primii expuşi nu au primit echipamente de protecţie

Data publicării:
Foto: arhivă Facebook/Poliția de Frontieră

Inspectorii de la Direcţiile Regionale Antifraudă care lucrează în frontieră şi sunt primii expuşi în actualul context al răspândirii coronavirusului nu au primit echipamente de protecţie precum mănuşi, măşti sau dezinfectanţi, arată reprezentanţii SindFISC.

„O situaţie aparte se înregistrează la nivelul Direcţiilor Regionale Antifraudă (DRAF), respectiv: conducerile celor opt DRAF-uri aşteaptă noi "dispoziţii de la centru" privind punerea în practică a acestor măsuri; nu s-au luat măsuri necesare pentru protecţia personalului, astfel că inspectorii care lucrează în frontieră şi sunt primii expuşi nu au primit echipamente de protecţie (mănuşi, măşti, dezinfectanţi, nu au fost efectuate dezinfecţii, etc.); situaţia este similară şi în cazul angajaţilor care îşi desfăşoară activitatea la sediile regionalelor, precum şi în cazul celor din serviciile operative de control care acţionează în teren şi intră în contact direct cu contribuabilii”, se arată într-un comunicat al sindicatului.

Sindicaliştii atrag atenţia că există numeroase disfuncţii în aplicarea măsurilor dispuse, în regim de urgenţă, printr-o circulară, de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), în scopul asigurării securităţii şi sănătăţii personalului la locul de muncă, precum şi pentru protecţia contribuabililor, transmite Agerpres.

„Din informaţiile culese direct de la nivelul membrilor noştri de sindicat rezultă că singura măsură aplicată unitar la nivelul ANAF este completarea unui formular care cuprinde o declaraţie pe propria răspundere prin care semnatarii sunt responsabilizaţi cu privire la cele declarate. Cu mici excepţii, unde au fost demarate unele acţiuni în sensul celor stipulate in circulară, reprezentanţii ANAF şi ai unităţilor subordonate sunt în imposibilitatea să aplice măsurile dispuse, iar lipsa materialelor şi echipamentelor de protecţie este generalizată. Astfel, constatăm faptul că, principala problemă care grevează asupra aplicării acestor măsuri este de natura financiară”, precizează SindFisc.

Potrivit sursei citate, punerea în practică a măsurilor dispuse prin circulară, la nivelul locaţiilor teritoriale unde îşi desfăşoară activitatea funcţionarii, presupune, în primul rând, efectuarea de achiziţii, demersuri ce se pot iniţia numai la nivelul ordonatorilor de credite care la rândul lor se plâng că nu au la dispoziţie bugete alocate în acest scop.

„Pe acest fond, SindFISC trage un semnal de alarmă cu privire la situaţia creată, constatând, pe de o parte, că există oficiali care declară ca sunt asigurate toate măsurile de protecţie a personalului, iar pe de altă parte, realităţile de la faţa locului evidenţiază că, în prezent, funcţionarii sunt expuşi la riscuri majore. Întârzierea creării condiţiilor aplicării măsurilor stipulate este de natură să instaureze o stare de nemulţumire în rândul salariaţilor care poate degenera în acţiuni necontrolabile. Precizăm faptul că organizaţia noastră a abordat cu oficialii ANAF această temă, prezentând lipsa echipamentelor de protecţie, încă din data de 18.02.2020, cu ocazia dezbaterii publice organizată de instituţie în contextul reorganizării şi a primit asigurări că aspectele semnalate vor fi luate în considerare”, se mai arată în comunicat.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Doi inspectori antifraudă au recunoscut că au luat mită 10.000 de euro

Un bebeluş de 2 luni a murit din cauza COVID-19

Un al 7-lea val de COVID ar putea veni în toamnă, spune Alexandru Rafila

Peste 9.300 de cazuri noi de COVID, în ultimele 24 de ore. Aproape 4.000 de pacienți internați, peste 600 sunt minori

Partenerii noștri