Live

Și cei care refuză noile cărți de identitate ca să nu fie găsiți pe baza cipului vor fi în baza de date. Teleman: E evidența populației

Data actualizării: Data publicării:
Românii vor putea solicita cartea de identitate electronică din luna august. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Noile cărți de identitate - așa numitele buletine cu cip - vor fi eliberate din luna august. Va dura câțiva ani până când toți cetățenii vor avea un astfel de nou document. Cei care îl refuză ca să nu fie identificați pe baza cipului nu vor scăpa însă de instituțiile statului, spune ministrul Digitalizării, Ciprian Teleman.

Noile cărți de identitate cu CIP vor fi emise din august, seamănă cu cardul bancar cu cip. Ele vor permite identificarea unui cetățean român în sistemul guvernamental digital, a declarat Ciprian Teleman, la Digi24.

Noile cărți de identitate vor permite identificarea rapidă a datelor în sistemul guvernamental

"Toată lumea folosește sintagma de cloud guvernamental, este un sistem mare care seamănă cu un cloud. Înseamnă un nucleu de date, de bună calitate pe care le pot folosi alte instituții care sunt satelit în jurul acestui nucleu de date. Aceste instituții care folosesc date se leagă și pot folosi date din acel nucleu central, iar următorul cerc periferic e al unor platforme de date, aici o să aven Justiție, Muncă, Sănătate, MAI, Externe, de aici mai departe un post de poliție sau o administrație financiară pot interoga date și din nucleul central", a spus ministrul.

Ministru: Românii nu pot refuza baza de date

Întrebat dacă oamenii ar putea să refuze să fie în această bază de date, pe motiv că nu vor să fie găsiți de poliție sau de Fisc, ministrul a răspuns că ori cu această carte de identitate nouă, ori cu vechea, datele noastre vor fi în acest cloud guvernamental, iar datele permit identificarea rapidă în acest spațiu și accesul la datele fiecărei persoane.

Citește și: Românii vor putea solicita cartea de identitate electronică din luna august

"Noi ne dăm acordul pentru fiecare set de date pe care îl împărtășim cu statul român. Dacă zici nu, înseamnă să renunți la serviciile medicale, să renunți la dreptul de a fi un cetățean cu identitatea în România. Românii nu pot refuză să fie în această bază de date. Este evidența populației", a afirmat Ciprian Teleman.

Cardul de identitate va putea avea și semnătură electronică pentru că are spațiu pentru a o stoca.

Teleman a mai precizat că tranziția spre noile cărți de identitate și spre un sistem complet digitalizat va dura mai mulți ani. Într-o primă etapă, iunie 2021, se vor face testele, iar din 2 august, noile cărți de identitate trebuie să fie puse în circulație conform regulamentul Uniunii Europene.

Editor : Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Spitalele din România, blocate în birocrație. Manager: „Viața noastră este alcătuită din mormane de hârtii”

Premierul Ciolacu nu renunţă la digitalizare în sistemul fiscal: Nu-mi cereţi să fiu comod pentru că este an electoral

Câciu: Dacă renunţăm la digitalizarea ANAF şi acum, nu se mai face. Ministrul de Finanţe să aibă un dialog cu mediul de afaceri

Noutate la Poșta Română: serviciul de plată self-service pentru facturi la utilități și alte servicii

Partenerii noștri