Live

Doze din lotul AstraZeneca, pentru care Italia a suspendat vaccinarea, folosite și în România

Data actualizării: Data publicării:
Vaccin AstraZeneca împotriva COVID-19. Foto: Profimedia Images

ACTUALIZARE. Vaccinarea cu AstraZeneca va continua în România, dar autoritățile au decis, joi seara, ca măsură de extremă precauție, scoaterea din centrele de vaccinare unde au fost distribuite a acelor doze rămase din lotul ABV2856, pentru care s-au semnalat probleme în Italia, și înlocuirea lor cu alte doze, din alte loturi primite de România, informează CNCAV. Potrivit declarațiilor făcute de Valeriu Gheroghiță la Digi24, sunt 4257 de doze rămase din lotul ABV2856.

Știre inițială:

Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul Valeriu Gheorghiță, participă la ora redactării acestei știri la o ședință de urgență cu reprezentanții AstraZeneca, în contextul celor două loturi cu doze de vaccin anti-Covid, ajunse în mai multe țări europene. Unul dintre loturi, ABV2856, cel pentru care Italia a suspendat vaccinarea, ar fi fost folosit și în România. Celălalt lot, ABV5300, a fost livrat în 17 țări din Uniunea Europeană. În total, 9 state au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca.

Mai mulți telespectatori Digi24 au trimis pe adresa redacției adeverințele lor de vaccinare, în care apare lotul de vaccinuri produs de AstraZeneca, ABV2856. 

Cîțu: Lotul cu probleme, existent în România, pus în carantină

Premierul Cîțu a declarat joi seara că există în România doze de vaccin din lotul ABV2856 produs de AstraZeneca.

"Am vorbit la pauză și cu domnul Gheorghiță și cu domnul Baciu. În România nu există acel lot despre care vorbește EMA, care a fost în 17 țări. Acolo nu avem nicio problemă. Există primul lot din AstraZeneca, unde mai avem 3.000 de doze cred, care vor fi puse o săptămână în carantină. O să luăm o decizie. Nu există o decizie a EMA, luăm noi această decizie pentru că vrem să fim precauți. Este o suspiciune în Italia, nu este un caz clar. Atunci, ca să fim precauți, să nu existe nicio problemă, decizia luată a fost ca aceste 3.000 de doze să fie puse în crantină. Nu este o recomandare EMA", a spus Florin Cîțu la B1. 

Celălalt lot, ABV5300, a fost livrat în 17 țări din UE și cuprinde 1 milion de doze de vaccin. Unele țări din UE au suspendat ulterior acest lot ca măsură de precauție.

Statele care au primit vaccinuri din lotul ABV5300 sunt: Austria, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Franța, Grecia, Islanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia, Spania, Suedia. Lotul de vaccinuri retras de Italia, ABV2856, și care se află și în România, este diferit de cel semnalat anterior de Austria

9 țări au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca

Italia a suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca, din cauza efectelor adverse. Agenția Italiană a Medicamentului a decis, joi, să oprească imunizarea cu serul produs de AstraZeneca, după ce au apărut probleme de coagulare a sângelui la unii pacienți. O măsură similară a luat și Danemarca. În total, 9 țări au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca.

În urma raportării anumitor efecte adverse grave, în legătură cu administrarea dozelor din lotul ABV2856 din vaccinul AstraZeneca, Agenția italiană pentru Medicamente (AIFA) a decis ca măsură de precauție să interzică utilizarea acestui lot pe întreg teritoriul național, potrivit ANSA, notează Mediafax. Până în prezent nu a fost stabilită nicio legătură cauzală între administrarea vaccinului și aceste efecte adverse.

Și Danemarca a suspendat acest ser, iar oficialii danezi spun că au primit rapoarte cu privire la apariția unor cheaguri de sânge, dar nu se ştie încă dacă există o legătură cu vaccinarea.

Săptămâna trecută, Austria a suspendat vaccinarea cu un lot de vaccinuri AstraZeneca după decesul unei persoane şi îmbolnăvirea alteia. Lotul de vaccinuri retras de Italia este diferit de cel semnalat anterior de Austria.

„Oficiul Federal pentru Siguranţă în Sănătate (BASG) a primit două rapoarte în legătură cu vaccinările făcute cu aceeaşi tranşă de vaccin AstraZeneca în districtul Zwettl”, declarau autorităţile sanitare din Austria, citate de Reuters. „Nu există dovezi privind o relaţie cauzală cu vaccinarea”, spunea atunci BASG. Conform BASG, problemele de coagulare a sângelui nu fac parte din efectele secundare cunoscute ale vaccinului, iar investigaţia continuă pentru a elimina orice posibilă legătură.

În total sunt 9 țări care au suspendat administrarea vaccinului produs de AstraZeneca: Danemarca, Italia, Norvegia, Austria, Estonia, Luxemburg, Lituania, Letonia și Islanda.

EMA recomandă în continuare vaccinarea cu AstraZeneca

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat joi ''continuarea administrării'' vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser.

''Informaţiile disponibile în acest stadiu indică faptul că numărul tromboemboliilor la persoanele vaccinate nu este superior celui observat pe ansamblul populaţiei'', afirmă agenţia europeană într-un comunicat citat de France Presse, relatează Agerpres.

Danemarca, Islanda şi Norvegia au suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca, iar Austria şi Italia au retras temporar fiecare câte un lot din acest vaccin. Aceeaşi decizie a fost luată şi de Estonia, Lituania, Letonia şi Luxemburg în privinţa acelui lot din care 17 state membre ale UE au primit vaccinuri.

Editor : Alexandra Andronie

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Gheorghiță: Trebuie să distrugem aproape un milion de doze expirate de vaccin AstraZeneca

CNCAV a cerut Ministerului Sănătății să se renunțe la vaccinarea cu AstraZeneca. Ce se întâmplă cu cei care au primit prima doză

Gheorghiță: Ne gândim să sistăm vaccinarea cu AstraZeneca, începând de anul viitor. Ultimul lot disponibil a expirat

The Sun: Rusia a furat formula vaccinului AstraZeneca și a folosit-o pentru a dezvolta Sputnik V

Partenerii noștri