Live

Școală în plin șantier: Cum arată prima zi pentru elevii din școlile care încă se renovează

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos/Alberto Groșescu

Anul școlar pentru mulți copii din țară începe în alte clădiri decât școala lor, din cauza lucrărilor neterminate. Alții găsesc şantiere, praf și dezordine, informează Mediafax.

În Alba Iulia, peste 650 de elevi de la Liceul Economic Dionisie Pop Marțian vor face cursurile în altă școală, până în luna aprilie 2021, deoarece unitatea lor de învățământ se află în plin proces de renovare.

Modernizarea liceului din Alba Iulia a început în primăvara acestui an și tot atunci cei peste 650 de elevi au fost relocați în clădirea Școlii Generale nr.9 din oraș, deoarece lucrările de construcție prevăzute în proiect nu permit ca imobilul să fie utilizat pentru cursuri, nici măcar parțial.

Stadiul fizic realizat este de 30%. Contractul de lucrări încheiat cu constructorul este de 4,7 milioane de lei, fără TVA.

În județul Gorj, în 19 şcoli nu s-au terminat lucrările de reabilitare. Printre elevii care vor găsi şantiere se află și cei din comuna Scoarța.

Printre cele 19 unități de învățământ din județul Gorj, aflate în reabilitare, se află și Școala Gimnazială Budieni Scoarța, unde sunt înscriși aproximativ 130 de copii. Aceștia vor găsi școala în plin șantier.

„Suntem în reabilitarea unei școli care e finanțată și e în lucru, care va avea și o toaletă în interiorul școlii, adică lipită de școală, e P+1, va avea acces și partea de sus, etajul și parterul. Se lucrează la ea, s-a făcut acoperișul, acum lucrează la anvelopare și într-o lună, o lună și jumătate va avea și toaletă atașată de școală. Nu e nicio problemă. Este toaletă veche, în care am asigurat apă, are tot ce trebuie", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Ion Stamatoiu, primarul comunei Scoarța.

O altă școală, din aceeași comună, va intra în reabilitare. Lucrările nu au început, deocamdată, întrucât autoritățile așteaptă o majorare a sumei alocate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, pentru manoperă.

O altă unitate de învățământ în care se fac investiții este Școala Gimnazială Alexandru Ștefulescu din Târgu-Jiu, unde lucrările de extindere au început anul trecut, urmând ca noul corp să fie finalizat până în luna decembrie. În prezent, se lucrează la etaj, acolo unde vor fi amenajate două săli de clasă.

La Școala Gimnazială George Uscătescu, din orașul Târgu-Cărbunești, se construiește un nou corp de clădire, care va avea nouă săli de clasă, în special laboratoare școlare, prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Lucrările au început în luna aprilie, iar durata finalizării acestora este de 36 de luni, valoarea investiției fiind de aproximativ 4,5 milioane de lei.

În judeţul Gorj funcţionează 109 unităţi de învăţământ de stat: opt grădiniţe, 15colegii, 18 licee, 68 şcoli gimnaziale, la care se adaugă o unitate de învăţământ special şi patru unităţi de învăţământ conexe.

O altă situație similară este în cartierul Popoveni din Craiova, unde școala a intrat de curând în lucrări de reabilitare și extindere și va fi gata abia anul viitor, iar grădinița a fost scoasă de primărie din circuitul educațional în luna iunie.

Cele două unități școlare din Craiova care nu se vor deschide în acest an școlar aveau grupurile sanitare în curte și nu aveau apă curentă.

În acest an, Școala Popoveni a primit finanțare de la Primăria Craiova pentru modernizare și extindere, astfel încât toaletele să fie construite în interior. Clădirea are acum pereții decopertați și este fără acoperiș.

Editor web: Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Prima zi de școală readuce aglomerația în trafic. Măsurile luate de polițiști

Cum a fost prima zi de școală fără Alexandra și Luiza. Cele două fete apar în catalog, iar locul în bancă a fost păstrat

Gata vacanţa! 90.000 de elevi din Bihor au început un nou an şcolar

Reportaj Digi24. De la citit la lumânare la lecții pe tabletă. Cum a evoluat elevul român în 40 de ani

Partenerii noștri