Scandal pe banii din PNDL. Ilie Bolojan: Sunt „bani aruncați pe geam”. Replica lui Dumitru Buzatu
Scandal pe banii cheltuiți prin PNDL, programul inventat de Liviu Dragnea pe vremea când era ministru al Dezvoltării. Primarii marilor orașe se plâng că există multe nereguli în legătură cu acest program, iar banii ar fi fost folosiți inutil. De exemplu, au fost construite grădinițe care acum sunt goale pentru că nu există copii care să învețe în ele. Prin urmare, președintele executiv al Asociației Municipiilor din România, Ilie Bolojan, îi propune premierului mutarea unor bani alocați controversatului PNDL către cofinanțarea proiectelor cu fonduri UE.
Ilie Bolojan i-a sunat pe Elena Lasconi și Mircea Geoană
Bolojan a acceptat propunerea PNL de a fi prim-ministru
Surse: PNL vrea să-l pună premier pe Ilie Bolojan după alegerile prezidențiale
Orașul în care un bulevard este, din 2020, un șantier fără sfârșit
Nou scandal în Coaliție
Ce spune Bolojan despre rolul lui Iohannis în formarea Coaliției. „Electoratul PNL care nu s-a regăsit e mai mare decât cel dur al PSD”
Țările UE, inclusiv România, trebuie să renunțe la sobele pe lemne
Cel mai mare parc construit în ultimii 30 de ani în București-Ilfov stă închis la 4 ani de la startul lucrărilor
Parchetul European cere blocarea a 4,5 milioane de euro din afacerea „Stuful” a familiei Stănescu
Ilie Bolojan, președinte executiv al Asociației Municipiilor din România și primar al Oradei, oraș campion la atragerea de fonduri europene, propune o altă destinație banilor din Programul Național de Dezvoltare Locală. Acesta a declarat pentru G4Media că ar fi mai corect ca o parte din sumele cuprinse în acest program să se aloce pentru cofinanțarea proiectelor europene, în condițiile în care PNDL nu aduce plus valoare comunităților, asta în timp ce autoritățile locale au depus proiecte europene peste limita alocată de Comisia Europeană.
Ilie Bolojan spune că tocmai în aceste situații banii din PNDL ar putea fi folosiți pentru a finanța proiectele suplimentare. Pentru programul PNDL I, etapă începută în 2013, au fost alocate 17 miliarde de lei, iar pentru a doua etapă a cărei finanțare a început din 2017 a fost alocată o sumă aproape dublă.
Prin cele două programe, guvernul și-a propus să realizeze peste 12.500 de investiții în principal pentru a rezolva problema apei și canalizării în sate, pentru a repara drumuri județene ori pentru a construi și reabilita școli, grădinițe și spitale.
Fosta guvernare se laudă că a realizat aproape toate obiectivele din primul Program Național de Dezvoltare și că au fost finalizate deja câteva sute de proiecte din cel de-al doilea program.
Ilie Bolojan spune însă că sunt proiecte care nu și-au atins ținta. Edilul a dat exemplul unei comune din Bihor, unde s-au reconstruit prin PNDL grădinițe care acum sunt goale pentru că nu există copii, iar una va fi transformată în capelă. Mai spunea acesta că doar 10-15% din gospodăriile din mediul rural au fost racordate la rețeaua de canalizare, iar asta înseamnă bani aruncați pe geam.
De-a lungul timpului, opoziția a acuzat puterea că PNDL este un soi de pușculiță de partid și că banii se alocă discreționar.
„Sunt oameni cărora trebuie să ne adresăm să le creăm condițiile unui trai civilizat, dacă nu vrem să plece.
Prin PNDL 2, în județul Vaslui sunt în lucru 200 km de drum asfaltat și vreo 130 de școli”, a fost replicat lui Dumitru Buzatu, președintele PSD Vaslui.
Exemplul cu o școală pentru care nu s-au găsit copii „e o generalizare nepermisă și o jignire la adresa tuturor unităților administrativ teritoriale și a edililor acestor localități”, a adăugat Buzatu, la Digi24.
El spune că nu există linie de finanțare cu fonduri europene pentru proiectele care se fac prin PNDL.
„Și atunci ce să facem cu zonele astea rurale extinse? Să lăsăm copiii pe aceleași drumuri de 100 de ani? Să nu mai modernizăm școlile, să nu mai extindem rețelele de apă și canalizare”, a spus Buzatu.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News