Live

Valeriu Gheorghiță: Zeci de mii de doze de vaccin AstraZeneca din România expiră peste 10 zile

Data actualizării: Data publicării:
Zeci de mii de doze de vaccin AstraZeneca din România expiră la 30 iunie 2021 Foto: Profimedia

România avea în stocuri, la sfârșitul săptămânii trecute, circa 6 milioane de doze din toate cele patru tipuri de vaccin folosite în țara noastră, iar dintre acestea, în jur de 35.000 de doze de vaccin de la compania AstraZeneca au termen de expirare la 30 iunie, a declarat duminică, la Digi24, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

„Noi încercăm să distribuim - ele sunt de fapt doze care se regăsesc la nivelul direcțiilor de sănătate publică, în centrele regionale de depozitare și în centrele de vaccinare. Sunt doze care au fost distribuite cu mult timp în urmă, însă ca urmare a scăderii importante a numărului de persoane care se vaccinează cu acest vaccin, evident că aceste doze au un risc de a ieși din termenul de valabilitate în perioada următoare. Tocmai de aceea, pentru noi este important la acest moment să creștem capacitatea de stocare, dar, pe de altă parte, să evităm să iasă din valabilitate aceste doze”, a spus Valeriu Gheorghiță.

El a explicat că aceste doze trebuie să fie redistribuite fie la nivel european, fie să intre în mecanismul de revânzare sau de donație. „Este etic și este firesc să beneficieze de vaccinuri cei care își doresc să se vaccineze, care au nevoie de ele și sunt țări terțe care nu au avut un acces atât de bun, atât de facil la vaccinuri cum a avut România, ca și celelalte țări europene, și tocmai de aceea este important să susținem și celelalte țări, pentru a egaliza accesul la vaccin”, a punctat Valeriu Gheorghiță.

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, o ordonanță de urgență prin care statul român poate vinde și dona doze de vaccin. La sfârșitul lunii mai, oficiali guvernamentali declarau pentru digi24.ro că Executivul pregătește cadrul legal, printr-un act normativ elaborat de Ministerul Sănătății, pentru a putea exporta, contra cost, cantitatea de vaccinuri AstraZeneca pe care țara noastră nu o poate consuma din cauza refuzului românilor de a se vaccina cu serul companiei anglo-suedeze.

România a primit de la debutul campaniei de vaccinare în jur de 16 milioane de doze de vaccin și a utilizat aproape 60 la sută dintre acestea, a precizat medicul.

Vaccinarea, singura soluție în fața unui nou val al pandemiei

Pe de altă parte, Valeriu Gheorghiță avertizează că se estimează o creștere a numărului de infectări în lunile următoare, probabil la sfârșit de august-început de septembrie, și cu cea mai mare probabilitate, va fi vorba de infecția cu varianta delta a SARS-CoV-2.

Experiența prin care trece Marea Britanie în acest moment arată că această infecție se răspândește cu precădere în rândul persoanelor nevaccinate și nu este întâmplător că această tulpină este prezentă îndeosebi la persoanele tinere din Marea Britanie, unde procentul celor nevaccinați este destul de crescut, a arătat Valeriu Gheorghiță.

De asemenea, tot în Marea Britanie s-a constatat că persoanele cu schemă de vaccinare completă au un nivel de protecție de peste 90 la sută față de riscul de spitalizare, față de boala care evoluează cu complicații și cu risc de deces, spre deosebire de persoanele care sunt vaccinate cu o singură doză și care nu au un nivel foarte mare de protecție, având un risc destul de ridicat de a contracta boala.

„Mesajul este de a completa, într-adevăr, schema de vaccinare. Marea Britanie, astăzi, a redus acel interval între cele două doze de la 12 săptămâni la 8 săptămâni, pentru a accelera vaccinarea celor care au primit o primă doză, tocmai că s-a observat această tendință de a afecta persoanele care au primit o singură doză”, a punctat Valeriu Gheorghiță.

El a mai spus că până acum, în jur de 98.000 de copii cu vârsta între 12 și 17 ani s-au vaccinat, reprezentând sub 10 la sută din populația de minori eligibilă, dar se așteaptă ca numărul vaccinărilor la această categorie să crească. Nu au apărut efecte adverse deosebite, singurul caz de miocardită înregistrat fiind sub control și copilul externat.

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat săptămâna trecută că va amâna cu patru săptămâni, până la 19 iulie, ridicarea ultimelor restricţii impuse în Anglia pentru combaterea epidemiei de coronavirus, din cauza unei creşteri a cazurilor legate de așa-numita „variantă delta”, apărută iniţial în India.

Varianta delta a coronavirsului a ajuns din India în peste 70 de ţări şi este pe cale să devină dominantă la nivel global. Este semnalul de alarmă tras de chiar de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Varianta indiană este cu 60% mai contagioasă decât tulpina britanică, cea care a fost dominantă până acum.

În România au fost raportate deocamdată 35 de contaminări cu această tulpină modificată genetic.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mai mulţi angajaţi ai gigantului farmaceutic AstraZeneca au fost arestați în cadrul unei anchete în China

AstraZeneca anunță că retrage de pe piaţă vaccinul anti-COVID-19

Un bărbat de 62 de ani din Germania s-a vaccinat anti-Covid de 217 ori. Ce au constatat cercetătorii

Andrei Baciu și-a dat demisia de la șefia CNAS

Partenerii noștri