Live

Vaccinul antigripal, eliberat pe bază de rețetă electronică. Ce categorii de asigurați primesc vaccinul gratis și cine plătește

Data publicării:
Foto: Guliver / GettyImages

Modul de administrare a vaccinului gripal către pacienți se va schimba anul acesta, a explicat coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, dr. Gindrovel Dumitra, pentru News.ro. Vaccinul va putea fi procurat de la farmacie, pe baza unei prescripţii electronice, prescripţie de care vor beneficia numai pacienţii asiguraţi.

„În primul rând, vaccinul gripal va putea fi procurat de către fiecare pacient în parte de la farmacie, pe baza unei prescripţii emise de către medicul de familie. Şi, un element foarte important, această prescripţie este una electronică, lucru care atrage faptul că doar pacienţii asiguraţi vor beneficia de această prescripţie. Practic, orice pacient care are o boală cronică sau se încadrează în grupele la risc definite de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de către Ministerul Sănătăţii poate beneficia începând cu luna septembrie, octombrie - depinde când va intra în vigoare această Hotărâre de Guvern - de o prescripţie electronică, merge la farmacie, îşi ridică vaccinul, şi un aspect foarte important, este că acesta se va întoarce cât se poate de repede în cabinetul medicului de familie sau în cabinetul unui medic vaccinator, astfel încât acesta să fie administrat pentru a respecta lanţul de frig”, a declarat Gindrovel Dumitra pentru News.ro.

El avertizează că, dacă pacientul nu merge cu vaccinul direct la medicul de familie, „trebuie să aibă o poşetuţă izotermă, împreună cu o baterie îngheţată, să îl transporte, să îl ţină în frigider la o temperatură de 2-8 grade Celsius, şi după aceea să-l transporte din nou la medicul de familie în aceleaşi condiţii. Practic, pacientul este responsabilizat, în ceea ce priveşte păstrarea lanţului de frig, astfel încât să ne asigurăm că produsul respectiv este eficace în continuare”.

Cine plătește vaccinul, cine îl primește gratuit

„Există unele grupe definite de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, şi acestea sunt foarte clare în acest moment - vorbim despre copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 5 ani, vorbim despre gravide, despre personalul medical precum şi personalul de îngrijire, de orice persoană cu vârsta de peste 65 de ani, indiferent dacă are sau nu boli cronice, precum şi persoanele care nu fac parte din aceste grupe pe care le-am enumerat, dar care au boli cronice. Iar bolile cronice vor fi enumerate în Ordinul de Ministru care urmează să apară astfel încât să acopere într-adevăr populaţia care se află la risc pentru a nu dezvolta forme severe de boală”, a explicat dr. Gindrovel Dumitra.

Vaccinurile gripale nu vor mai fi cumpărate direct de către Ministerul Sănătăţii, ci vor fi procurate printr-un alt mecanism existent şi în alte state europene, de compensare directă. Grupele la risc nu vor plăti pentru vaccin nimic, iar cei cu vârsta între 50 şi 65 de ani care nu au boli cronice vor primi o compensare de 50%.

„Este vorba despre acele vaccinuri gripale care se cumpărau în trecut în fiecare an, acestea nu se mai cumpără de către Ministerul Sănătăţii, ci vor fi procurate printr-un alt mecanism, este un mecanism consacrat în străinătate, este un mecanism bazat pe rambursare, de fapt este o compensare directă, conform Hotărârii de Guvern vor exista grupe la risc pe care le-am enumerat puţin mai devreme care vor avea o compensare 100%, deci nu vor plăti niciun leu pe vaccin în farmacie, şi va exista o grupă la risc a persoanelor între 50 şi 65 de ani care nu au boli cronice şi care vor beneficia de vaccinul compensat 50%”, a mai spus medicul.

Când trebuie să cereți prescripția

Cum vor proceda pacienţii cu boli cronice, dar şi cei care nu au boli cronice şi care nu ajung lunar la medicul de familie?

„Dacă vorbim despre grupele la risc şi de pacienţi care au anumite boli cronice, începând cu luna septembrie-octombrie, fiecare pacient care se prezintă pentru prescripţia lunară va putea să beneficieze şi de prescripţia electronică pentru vaccin. Cei care nu au boli cronice şi care nu au au - să spunem - motiv pentru a se prezenta la medicul de familie îşi pot face o programare în prealabil şi pot să vină în perioada de dinainte de debutul sezonului gripal, aici vorbind de perioada începând cu luna septembrie pentru cei care au nevoie de două doze, pentru că copiii care au vârsta sub 9 ani vor trebui să primească două doze atunci când se administrează prima dată în viaţă, iar în cazul celor cu vârsta de peste 9 ani din octombrie, chiar a doua jumătate a lunii, astfel încât perioada de protecţie oferită de vaccinare să se extindă cât mai mult înspre primăvară, moment în care în România poate să apară un număr foarte mare de cazuri.

Mai este încă un element foarte important, faptul că nu doar medicul de familie va fi capabil să prescrie această reţetă, ci şi orie alt medic care să spunem are această competenţă - dau un exemplu, în cazul pacienţilor cu anumite boli respiratorii cronice, boala pulmonară obstructivă cronică, astm bronşic, ei bine, şi medicul pneumolog va putea să prescrie reţeta pentru vaccinul gripal sau pentru cel pneumococic, astfel încât să simplificăm acest parcurs, accesul pacientului la aceste vaccinuri”, a mai explicat dr. Gindrovel Dumitra.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un vaccin pentru toate tipurile de gripă ar putea fi gata în doi ani

Gripa revine în forță în Europa și aduce amenințarea unei „duble pandemii” prelungite

Gindrovel Dumitra: Întâmpinăm rezistență la vaccin în special la tineri și vârstnici. Oamenii încă ne spun că "vaccinul conține 666"

Peste 370 de adeverințe de vaccinare ar fi false. Cei care le cer vor să plece în străinătate sau să nu stea în carantină la întoarcere

Partenerii noștri