"Ucigașul tăcut" care face anual 400.000 de victime. Medic: Putem evita substanțele toxice din alimente, dar pe cele din aer nu
Poluarea atmosferică reprezintă cel mai mare risc legat de mediu pentru sănătatea umană în Uniunea Europeană. Este concluzia unui raport al Comisiei Europene, care se bazează pe evaluări ale Organizației Mondiale a Sănătății. În fiecare an, în UE, acest tip de poluare cauzează în jur de 400.000 de decese premature, iar costurile sale externe legate de sănătate se ridică la sute de miliarde de euro. "Poluarea este un ucigaș tăcut, zilnic acumulăm noxe peste noxe", a declarat la Digi24 Radu Ţincu, medic de Terapie Intensivă-Toxicologie la Spitalul Floreasca din București.
Concurență mare la rezidențiat. Jumătate dintre candidați vor ajunge șomeri
Val de anchete în Târgu Jiu, după moartea băiatului de 16 ani în camera de gardă
Poluare în creștere în marile orașe din România. Care sunt cauzele
Protest al medicilor în Piața Victoriei, după scandalul Sf. Pantelimon
Motivele pentru care românii sunt tot mai nemulțumiți de sistemul de sănătate
Creștere alarmantă a cazurilor de alergii din cauza caniculei
Praful saharian sufocă România
Incendiu puternic lângă Centura Capitalei
Temperaturile de vară au dus la apariția căpușelor. Ce recomandă medicii
Persoanele din zonele urbane sunt deosebit de expuse la acest risc. Particulele în suspensie, dioxidul de azot și ozonul de la nivelul solului sunt poluanții atmosferici considerați răspunzători pentru cea mai mare parte dintre aceste decese premature.
"Putem evita poluarea alimentară, să nu ne expunem la substanțe toxice, dar când discutăm de aer nu avem cum să ne mutăm din zonele poluate.
Poluarea aerului în România e o realitate dovedită, în foarte multe din situații avem niveluri ale poluării care depășesc cu mult normele admise", a spus medicul.
Radu Țincu a vorbit despre bolile grave care sunt cauzate de poluare, acest "ucigaș tăcut" cum l-a numit el.
"Crește riscul cancerului și a bolilor bronho-pulmonare, dar și numărul bolilor alergice la copii.
Asta vedem la cunoscuți și la prieteni care dezvoltă astfel de forme de boală.
Trebuie făcut ceva, pentru că gunoiul menajer e o formă de poluare, iar managementul greșit al gunoiului menajer poate contribui la poluarea aerului.
Incinerarea greșita a deșeurilor aduce particulele poluante în aer și apoi în plămânii noștri. Aceste particule sunt toxice, ajung în alveolele pulmonare, declanșează reacții inflamatorii cronice care, în ani de zile înseamnă pierderea elasticității plămânului, care nu mai este funcțional.
Apoi, multe din substanțele pe care le respirăm sunt preluate în sânge și își exercită toxicitatea în întreg organismul.
Aerul încărcat cu monoxid de carbon afectează capacitatea de învățare, de memorare. Copiii din zonele poluate au deficit de învățare și un IQ mai mic decât cei din zonele nepoluante", a explicat Radu Țincu.
Editor : Georgiana Marina
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News