Video Telemedicină cu scandal. Șase aparate de radiologie de ultimă generație zac nefolosite în spitalele din Bihor. Explicația halucinantă
Șase aparate de radiologie de ultimă generație zac nefolosite de mai multe săptămâni în spitalele din Bihor. Au fost cumpărate în cadrul unui proiect european, însă neînțelegerile dintre spital, Primăria Oradea și firma câștigătoare pun în pericol întreaga achiziție de 1,8 milioane de lei. Spitalele și-ar fi dorit să controleze de la distanță aparatele, pentru a nu mai pune pe drumuri pacienții, însă firma care a livrat aparatura susține că acest lucru nu este posibil și nici nu e permis de legislația din România.
Premieră în România: Luciul apei Mării Negre a fost scos la licitație
Povestea tinerei din Bihor care e vedetă în online cu postările din ferma pe care o conduce
Pot armatele lumii să țină pasul cu tehnologia?
Un interlop din Oradea a fost arestat preventiv pentru că și-a hărțuit soția cu aproape 1.700 de mesaje și telefoane în doar o lună
Un copil de 8 ani a murit în timpul unui curs de înot
Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire
Ce spune Bolojan despre rolul lui Iohannis în formarea Coaliției. „Electoratul PNL care nu s-a regăsit e mai mare decât cel dur al PSD”
Răsturnare de situație într-un oraș din Bihor. Primarul în funcție a câștigat alegerile la 1 vot diferență
Aparatele au fost achiziționate în cadrul unui mega-proiect european de aproape 10 milioane de euro, derulat de Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor, împreună cu o administrație locală din Ungaria. Aparatele erau destinate celor două spitale din Oradea și altor patru din județ, iar beneficiarul își dorea ca serviciile de imagistică să poată fi efectuate de la distanță, fără ca pacienții să bată zeci de kilometri pentru a ajunge la un specialist.
„În urma unor misiuni în afara țării am găsit sisteme funcționale în lume, care permiteau declanșarea aparatelor de radiologie de la distanță. Atunci mi-a venit ideea că pentru un județ Bihor, unde spitale din județ și chiar și din Oradea nu aveau un specialist care să apese butonul, acest tip de soluție ar fi extrem de util”, explică dr. Hadrian Borcea, medic-șef UPU-SMURD Bihor.
Doar că, după mai multe încercări eșuate de instalare, sistemul s-a dovedit nefuncțional. Mai mult, reprezentanții firmei din Japonia care produc aparatele de radiologie au informat oficial Primăria Oradea că acestea nu pot fi controlate de la distanță.
„E ca și cum noi am fi cerut o mașinuță radiocomandată, iar nouă ne-a fost livrată o mașinuță cu telecomandă cu fir. Firma încearcă să ne convingă că noi trebuie să recepționăm ceea ce ei au livrat, nu ceea ce noi am cerut prin achiziție”, spune Marius Moș, șef Direcție Management Proiecte cu Finanțare Internațională
Firma care a câștigat licitația se apără și spune că cerințele din caietul de sarcini nu pot fi îndeplinite și că legislația din România nu ar permite astfel de teste radiologice efectuate de la distanță.
„Noi am eliminat din caietele de sarcini cerințele lor. Adică se băteau cap în cap cu legislația din România. Avem hârtii de la CNCAN ca acest lucru este ilegal si nereglementat în România”, spune Codrin Bernevig, managerul firmei câștigătoare.
„CNCAN, care este agenția de reglementare în domeniu, nu au o procedură, nu au acreditat un astfel de sistem, pentru că nu a existat”, spune dr. Hadrian Borcea, medic-șef UPU-SMURD Bihor.
Acum, toate aparatele de radiologie achiziționate prin acest proiect stau nefolosite în cele 6 spitale din Bihor. Firma a dat în judecată Primăria Oradea și cere și despăgubiri. Acum, administrația locală vrea să lanseze o nouă licitație, iar aparatele actuale să fie returnate firmei.
reporter/operator: Bogdan Băcilă
Editor : Izabela Zaharia
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News