Live

Suspendarea brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid, un butoi cu pulbere. SUA susțin ideea, companiile farmaceutice se opun

Data actualizării: Data publicării:
Organizația Mondială a Sănătății cere statelor G7 să finanțeze vaccinarea împotriva coronavirusului la nivel global, într-un efort de accelerare a imunizării în toată lume. Foto: Profimedia Images

Statele Unite sprijină ideea suspendării temporare a brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid. Washingtonul susține că vrea respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, dar consideră că acum este nevoie de orice măsură pentru a combate pandemia, scrie BBC.

"Este o criză sanitară globală, iar circumstanţele extraordinare ale pandemiei de COVID-19 îndeamnă la măsuri extraordinare", a declarat reprezentanta americană pentru comerţ, Katherine Tai.

"Administraţia crede cu fermitatea în protecţia proprietăţii intelectuale, dar, pentru a pune capăt acestei pandemii, susţine ridicarea acestei protecţii pentru vaccinurile împotriva COVID-19", a motivat ea, adăugând că Washingtonul participă "activ" la negocierile desfăşurate la Organizaţia Mondială a Comerţului pentru a permite ridicarea acestor brevete.

India și Africa de Sud sunt printre cele mai vocale țări care cer statelor producătoare de vaccinuri să împărtășească tehnologia acestora cu țările sărace, pentru a permite imunizarea a cât mai multor oameni.

Apelul lor este susținut de Organizația Mondială a Sănătății care a salutat decizia Administrației Biden.

De partea cealaltă, industria farmaceutică și-a anunțat dezamăgirea, față de anunțul administrației americane. Companiile farmaceutice susțin că suspendarea brevetelor nu va mări producţia de vaccinuri şi nu va oferi soluţiile necesare pentru combaterea crizei sanitare mondiale.

Ce ar însemna renunțarea?

Dacă este aprobată, spun susținătorii acestei idei, renunțarea la brevet ar permite creșterea producției de vaccinuri și ar crește accesibilitatea țărilor mai puțin bogate la doze de vaccin.

Multe țări în curs de dezvoltare au susținut că normele care impun țărilor să protejeze brevetele și alte forme de proprietate intelectuală sunt un obstacol în calea creșterii producției de vaccinuri și a altor produse necesare pentru combaterea pandemiei.

Îndemnaţi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să-şi manifeste solidaritatea în acest domeniu, membrii G7 (Statele Unite, Japonia, Canada, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia) au discutat miercuri la Londra despre modalităţile de a creşte asistenţa lor financiară sau de a împărţi dozele lor excedentare pentru a veni în ajutorul ţărilor sărace.

SUA vor începe negocierile cu Organizația Mondială a Comerțului pentru a încerca să se ajungă la suspendarea temporară a brevetelor. Acest lucru ar putea dura însă, deoarece deciziile OMC necesită un consens al tuturor celor 164 de membri.

Care au fost reacțiile?

Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, a numit decizia SUA "istorică" și a marcat "un moment monumental în lupta împotriva Covid-19".

"Felicit Statele Unite pentru această decizie istorică în favoarea echităţii în vaccinare, acordând prioritate bunăstării tuturor persoanelor de pretutindeni în acest moment crucial. Acum, să mergem cu toţii rapid înainte, solidar, pentru a ne baza pe ingeniozitatea şi angajamentul oamenilor de ştiinţă care au produs vaccinurile COVID19 care salvează vieţile", a scris pe Twitter directorul general al OMS.

Companiile farmaceutice și-au exprimat însă opoziția, insistând că brevetele nu sunt principalul obstacol în producția de vaccinuri și au avertizat că această inițiativă ar putea împiedica procesul de inovație.

Federația Internațională a Producătorilor și Asociațiilor Farmaceutice a numit această măsură "dezamăgitoare".

Dr. Amesh Adalja, cercetător principal la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății, a declarat pentru Reuters că renunțarea la brevet echivalează cu exproprierea de acest drept al proprietății a companiilor farmaceutice ale căror inovație și investiții financiare au făcut posibilă dezvoltarea vaccinurilor Covid-19.

Editor : Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Lasconi spune că un fost ambasador SUA, susținător al lui Ciucă, a încercat să o convingă să se retragă din cursa electorală

Planul lui Trump în Ucraina „deschide calea către un alt război”, avertizează un oficial britanic. „Este foarte îngrijorător”

SUA, îngrijorate de relația tot mai strânsă dintre Kim și Putin. Ce măsuri a luat Washingtonul

„Se simt confortabil când slăbesc Rusia”. Lavrov spune care crede că va fi politica SUA față de Ucraina, sub conducerea lui Trump

Partenerii noștri