Live

Superbacteriile vor ajunge să ucidă 10 milioane de oameni pe an. Unul dintre cei mai vechi prădători din natură ar putea fi soluția

Data actualizării: Data publicării:
Bacteriofagii sunt virusuri specializate în găsirea, atacarea și distrugerea bacteriilor. Foto: Profimedia Images

Până în 2050, 10 milioane de oameni pe an vor muri din cauza infecțiilor cu superbacterii – asta înseamnă că o persoană va muri la fiecare trei secunde din cauza acestor bacterii rezistente la antibiotice, potrivit CNN. Din fericire, cercetătorii au găsit și o posibilă soluție: unul dintre cei mai vechi prădători pe care i-a creat natura.

Durerile de ureche ale Cynthiei Horton sunt de coșmar. „Mă pot trezi din somn cu o durere oribilă, ca și când mi-aș trata canalul radicular fără anestezie”, povestește Horton. „Când mă ridic, din urechea mea se scurge infecția și iese chiar și sânge.”

Fiind deja slăbit după o luptă de-o viață împotriva bolii lupus, sistemul imunitar al lui Horton a fost devastat după mai multe runde de radiații și chimioterapie ce au urmat operației din 2003 pentru eliminarea tumorii canceroase din urechea ei.

Apoi, infecțiile la ureche au devenit ceva obișnuit. De obicei, durerile erau atenuate cu ajutorul antibioticelor. Dar, pe măsură ce anii au trecut, bacteria din urechea lui Horton era tot mai rezistentă la antibiotice, lăsând-o de multe ori fără nicio opțiune.

„Aceste superbacterii rezistente la multe medicamente pot provoca infecții cronice de la luni de zile până la ani și uneori chiar decenii. Este ridicol cât de virulente devin unele dintre aceste bacterii cu timpul”, a spus Dwayne Roach, profesor asistent de bacteriofagi, boli infecțioase și imunologie de la Universitate de Stat din San Diego.

Acești prădători naturali ai bacteriilor arată ca niște trepiede minuscule. Foto: Profimedia Images

Anul trecut, doctorii s-au oferit să îi trateze infecția lui Horton cu unul dintre cei mai vechi prădători pe care i-a creat natura: virusuri minuscule care arată ca niște trepiede numite bacteriofagi, care sunt construite să găsească, atace și mănânce bacterii.

Aceste creaturi microscopice au salvat viețile multor pacienți care erau pe cale să moară din cauza infecțiilor cu superbacterii și sunt folosiți în teste clinice ca o potențială soluție la problema tot mai mare a rezistenței bacteriilor la antibiotice.

Doar în SUA, peste 2,8 milioane de infecții cu superbacterii au loc în fiecare an. Astfel de infecții sunt „un pericol urgent de sănătate publică globală”, omorând 5 milioane de oameni în toată lumea, potrivit unor statistici din 2019 publicat de Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

„Se estimează că până în 2050, 10 milioane de oameni pe an – asta înseamnă o persoană la fiecare trei secunde – va muri din cauza unei infecții cu superbacterii”, a spus epidemiologul specializat în boli infecțioase Steffanie Strathdee, codirector al primului centru de terapie cu bacteriofagi din America de Nord – Centrul pentru utilizări inovatoare și terapie cu bacteriofagi (IPATH).

Superbacteriile sunt atât de rezistente la antibiotice încât tratamentele obișnuite nu mai sunt eficiente împotriva lor. Foto: Profimedia Images

Infecția lui Horton se datora unei superbacterii rare găsite în unele picături de ochi

Dornică să găsească o altă soluție pentru problema ei recurentă, Horton a acceptat să încerce și acest tip de terapie.

Oamenii de știință au făcut o descoperire total neașteptată. Bacteria găsită în urechea lui Horton se potrivea perfect cu o superbacterie foarte rară găsită în unele branduri de picături de ochi vândute fără rețetă care le distruge viața celor afectați, lăsându-i uneori orbi.

Dintr-o dată, căutarea unei soluții pentru problema lui Horton a devenit încă și mai importantă: se poate oare ca bacteria din urechea ei să îi ajute pe oamenii de știință să găsească bacteriofagi care să trateze și infecțiile din ochi?

Cercetătorii de la IPATH au identificat mai mulți bacteriofagi care au atacat cu succes bacteriile vinovate pentru aceste infecții.

Ce este această creatură mică ce poate să distrugă o bacterie capabilă să reziste la cele mai moderne medicamente care s-au produs vreodată? Și, mai important, ar putea tratamentul cu bacteriofagi să devină actorul principal în bătălia contra crizei de superbacterii?

Aceste creaturi microscopice au salvat viețile multor pacienți care erau pe cale să moară din cauza infecțiilor cu superbacterii. Foto: Profimedia Images

„Terminatorul”, în varianta microscopică

În acest joc microscopic de-a „Terminatorul”, fiecare set de bacteriofagi este creat special pentru a găsi, ataca și devora un anume tip de bacterii.

Și chiar dacă nu reușesc să ducă misiunea până la capăt, bacteriile sunt nevoite să folosească tot felul de manevre evazive în încercarea de a supraviețui, precum eliminarea membranei exterioare pentru a nu le permite virusurilor să intre și să distrugă bacteria, care în final explodează în bucățele de substanță bacteriană.

Astfel, bacteria și-ar putea pierde rezistența la antibiotice, devenind din nou vulnerabilă în fața tratamentelor obișnuite.

În prezent, se desfășoară studii clinice pentru a testa eficiența bacteriofagilor împotriva infecțiilor urinare, constipației cronice, infecțiilor articulare, ulcerelor piciorului diabetic, amigdalitei și infecțiilor persistente, recurente, care apar la pacienții cu fibroză chistică.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

SUA au expulzat 270.000 de migranţi ilegali într-un an, mai mulți decât în mandatul lui Trump

Pakistanul devine „o amenințare emergentă pentru SUA”. Care este motivul

Antony Blinken: Ucraina trebuie să decidă între „continuarea luptei și negocieri pentru o încetare a focului”

Partenerii noștri