Live

Studiu: Tensiunea arterială mică ne ferește de o boală psihică

Data publicării:
FOTO; Shutterstock

Scăderea considerabilă a tensiunii arteriale a redus în mod semnificativ riscul de declin cognitiv şi demenţă în rândul pacienţilor hipertensivi care au luat parte la un studiu clinic susţinut de Guvernul Statelor Unite, citat de Reuters.

Rezultatele studiului prezentat în cadrul Conferinţei Internaţionale a Asociaţiei Alzheimer, eveniment desfăşurat în Chicago, au evidenţiat unii dintre primii paşi concreţi care pot fi făcuţi pentru reducerea riscului de demenţă, potrivit experţilor, scrie Agerpres.

Concluziile vin în urma unui studiu clinic marcant, denumit SPRINT, la care au participat peste 9.300 de pacienţi diagnosticaţi cu hipertensiune, cercetare care a relevat beneficii semnificative din punct de vedere cardiovascular în cazul persoanelor a căror tensiune sistolică - primul set de cifre obţinut în urma evaluării tensiunii - a fost redusă considerabil sub valoarea de 120, în comparaţie cu subiecţii a căror tensiune a scăzut puţin sub 140.

Studiul SPRINT MIND s-a concentrat pe implicaţiile reducerii considerabile a tensiunii arteriale asupra simptomelor demenţei din orice cauză şi a declinului cognitiv uşor, precursor demenţei.

Potrivit rezultatelor, persoanele a căror tensiune sistolică a fost redusă sub valoarea 120 au prezentat o rată cu 19% mai mică de apariţie a declinului cognitiv uşor. De asemenea, s-a observat o scădere cu 15% a posibilităţii de apariţie a declinului cognitiv şi a demenţei, combinate.

„Mergeţi la doctor şi aflaţi cifrele”, a concluzionat în urma acestor rezultate Keith Fargo, director de programe ştiinţifice şi de informare în cadrul Asociaţiei Alzheimer. Acesta a precizat că persoanele diagnosticate cu hipertensiune trebuie să beneficieze de tratament.

„Ştiam că (scăderea tensiunii) reduce riscul de deces ca urmare a accidentului vascular şi a atacului de cord, însă acum cunoaştem că aceasta susţine îmbătrânirea sănătoasă a creierului”, a precizat el într-un interviu.

Deşi a prezentat efectele reducerii tensiunii asupra declinului cognitiv uşor şi a declinului cognitiv uşor combinat cu demenţă, cercetarea nu a demonstrat o reducere a riscului de demenţă, sau cel puţin nu încă.

Demenţa este un proces îndelungat, a subliniat Fargo, care şi-a exprimat convingerea că, pe măsură ce studiul va continua, mai multe persoane incluse în grupul celor a căror tensiune a fost redusă puţin sub 140 vor dezvolta această boală.

Cercetarea a analizat toate cauzele de demenţă, inclusiv Alzheimer - cea mai des întâlnită formă, caracterizată prin acumularea unei proteine specifice (beta-amiloid) în creier - şi demenţă vasculară, cauzată de reducerea cronică a fluxului de sânge la nivelul creierului.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a plătit 7.500.000 € și vrea să fugă de tot într-o destinație total surprinzătoare, după ce și-a donat toată averea

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Paradox în rândul generației „digitale”: Jumătate dintre tineri preferă banii cash. „Mi-e mai ușor să țin cont când îi dau din mână”

Studiu. Nivelul studiilor efectuate, locul de muncă și averea, factori ce pot influența riscul de a dezvolta demență

Floarea-soarelui tolerantă la secetă, creată de studenți și cercetători la USAMV Cluj-Napoca

„Fantoma din Mekong” a ieșit din adâncuri. Un pește uriaș a reapărut în mod misterios la două decenii după ce a fost zărit ultima dată

Partenerii noștri