Live

Sfaturi de la medicul pediatru Mihai Craiu: Cum se calculează durata unei zile de plajă pentru o familie cu copii mici VIDEO

Data actualizării: Data publicării:
Durata unei zile de plajă se calculează în funcție de vârsta celui mai mic membru al familiei. Foto: Profimedia

Medicul pediatru Mihai Craiu a vorbit la Digi24 despre comportamentul copiilor la mare, dar și ce ar trebui să facă părinții pentru a avea o vacanță reușită. El a dat o serie de sfaturi despre cum trebuie protejați copiii pe plajă, pentru a nu suferi arsuri sau indigestii, și cât să stea la soare sau în apă.

Mihai Craiu spune că, deși le place la mare, copiii se află totuși într-un mediu străin, ceea ce ar putea să le provoace un disconfort. Tocmai de aceea este normal dacă ei devin „mofturoși” la mâncare sau la alte lucruri.

Medicul afirmă că nu există o limită de vârstă de la care copiii pot fi duși la mare. Totul este ca părinții să fie pregătiți și, eventual, să se consulte cu un doctor, pentru a se pregăti și pentru situațiile neprevăzute. 

Acest lucru nu înseamnă totuși că un copil poate să stea pe plajă toată ziua.

„Nu e bine, categoric. Chiar dacă punem acești copii mici sub o umbrelă și avem falsa senzație de siguranță pe care ne-o dă o cremă solară bună, un costum de baie integral, care are un anumit factor de protecție, trebuie spus că statul la soare și în acea temperatură și la lumină reflectată - pentru că nisipul și apa de mare reflectă foarte mult razele de soare - constituie o posibilă agresiune pentru cei mici. 

Un copil foarte foarte mic, care doarme mai mult decât trebuie, care se joacă mai puțin, care începe să fie somnolent, e un semnal mare de alarmă. De aceea, cred că orele prânzului, în mod categoric, de la 12 la 16, n-ar trebui să fie pentru copiii mici pe plajă”, a declarat Mihai Craiu la Digi24.

El a mai adăugat că, în general, durata unei „ședințe” de plajă ar trebui calculată în funcție de vârsta celui mai mic membru al familiei; pentru copiii foarte mici, aceasta nu trebuie să depășească 2-3 ore, preferabil dimineața, „de la 8.30 la 11.00, nu la orele prânzului”.

Mai mult, senzația că un copil este protejat dacă poartă pălărie sau e dat cu cremă este falsă, pentru insolația poate apărea oricum, chiar și în apă.

Când stau copiii prea mult în apă

Există o limită pentru stat în apă? Poți să stai prea mult în apă?

„Da. Și acest prea mult are și niște semne evidente. E suficient să ne uităm la mâinile copilului. Dacă ele ca niște mâini de spălătoreasă, cu siguranță el a stat prea mult în apă. (...) Copiii se pot deshidrata stând într-o apă foarte sărată”, a explicat Mihai Craiu. 

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai agresiv val de viroze la copii din ultimul deceniu. Medic: „Nu mai sunt locuri la ATI. Facem triaj ca pe front”

Ce este bronșiolita, boala care afectează tot mai mulți copii, și care sunt simptomele. Medic: „Lucrurile chiar sunt serioase”

Un medicament esențial pentru copii lipsește din România de un an. Medicii, îngrijorați de apariția virozelor după începerea școlii

Mihai Craiu: Dozele de vaccin anti-COVID pentru copiii de la 5 la 11 ani sunt de trei ori mai mici decât cele pentru adolescenți

Partenerii noștri