Serviciile medicale de bază se modifică. Ce s-ar putea schimba în cazul unui RMN decontat
Urmează o serie de schimbări în domeniul sanitar. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, spune că are în plan să modifice pachetul de bază și pachetul minim de servicii medicale din sistemul de sănătate. Pachetul de bază cuprinde toate serviciile medicale de care beneficiază toţi românii asiguraţi, iar pachetul minim este cel de care beneficiază anumite categorii de persoane, fie că sunt asigurate sau nu. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, ne-a explicat, într-o intervenţie telefonică la Digi24, în ce constă aceste modificări.
Risc crescut de infecții după inundațiile din estul țării
Explicațiile ministrului Sănătății despre testele antidrog
Ministrul Sănătății îi îndeamnă pe oameni să nu cumpere medicamente false de pe internet
Rafila: Nu declarăm epidemie de gripă
Cei care nu fac analizele de prevenție ar putea fi amendați
Alexandru Rafila, despre noua tulpină sud-africană
Rafila: Probabil voi accepta să fiu ministru al Sănătății
Servicii medicale private, decontate de stat de la 1 iulie
Grevă într-un centru de vaccinare
„Vom discuta despre modificările pachetului de servicii de bază, dar nu în sensul micșorării lui, ci există posibilitatea unor servicii noi (...) În funcție de numărul de pacienți care se adresează anumitor patologii, de exemplu creșterea numărului zilelor de recuperare pentru anumite patologii, pentru recuperarea neurologică sau pentru recuperarea celor arși”, declară Sorina Pintea, ministrul Sănătății.
„Suntem un sistem de asigurări sociale pe sănătate. Este normal că fondurile să fie limitate în anumite perioade ale lunii, dar funcționează instituția programării. Ai acces în limita fondurilor pe care funizarea de servicii medicale le primește de la CAS, pe baza anumitor criterii. Depinde de nivelul de dotare a fiecărui laborator”, precizează ministrul Sănătății, la Digi24.
În cazul în care o persoană are nevoie de o investigație de tip RMN, în România durează în jur de trei luni de zile pentru a avea acces la acea investigație. Sorina Pintea comentează acest aspect.
„Suntem 5 milioane care contribuim pentru 17 milioane. Investigațiile de înaltă performanță se pot face și în urgență. Accesul din acest punct de vedere este în regulă. Trebuie corectată transparența în programare. Ar fi simplu pentru cel care face programarea să fie sigur că luna următoare, sau peste două săptămâni, va beneficia de investigație.
Ministerul Sănătății a impus niște legi și acum verifică dacă se aplică”, conchide Sorina Pintea.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News