Video Exclusiv Restricțiile care intră în vigoare azi vor fi evaluate la două săptămâni și vor fi înăsprite, dacă numărul cazurilor crește - INTERVIU
În valul cinci al pandemiei, România ar putea avea peste un milion de persoane infectate, dar acest val ar putea fi mai scurt decât cele de până acum, spune Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Dacă numărul infectărilor va creşte foarte mult, restricţiile care au intrat în vigoare de sâmbătă, 8 ianuarie, ar putea fi înăsprite, a declarat medicul epidemiolog, într-un interviu acordat Digi24.
Tulpina Omicron pare să aibă un mod de transmitere un pic diferit față de tulpinile anterioare, care se transmiteau prin picături de salivă. Informații din alte state arată că virusul se poate transmite acum aerogen și acesta este motivul pentru care au fost interzise, de sâmbătă, măștile textile. Sunt permise doar măștile chirurgicale și măștile FFP2, care oferă o protecție mult mai mare.
Alte restricții se referă la limitarea, în funcție de rata de incidență, a numărului de persoane care au voie în restaurante, săli de sport, activități culturale etc.
Condiții pentru restricții mai dure
„În mod sigur, pentru aceste restricții, care au fost făcute de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, există mari șanse să sufere modificări. Evaluarea se va face cel puțin la două săptămâni, astfel încât să vedem care este extinderea și să vedem dacă există nevoia modificării acestor restricții. Întotdeauna, aceste restricții trebuie gândite atât din punct de vedere al sănătății publice, dar și din punct de vedere economic și social. Nu putem privi lucrurile numai dintr-un singur punct de vedere. Dar dacă severitatea se dovedește mai mare, dacă spitalele vor fi supraaglomerate, dacă numărul de decese va fi foarte mare, sigur că atunci ne vom putea gândi la alte tipuri de restricții, cum au mai fost: circulația pe timpul nopții; acum, de pildă, și nevaccinații se pot duce la magazine. Vedem dacă ajungem din nou în acele restricții care au funcționat în valul anterior”, a declarat Adriana Pistol în interviul pentru Digi24.
Ce înseamnă transmiterea comunitară
În prezent, în populația generală, creșterea numărului de cazuri infectate cu Omicron ne sugerează că a început un grad de transmitere comunitară. „Probabil că într-o săptămână s-ar putea să demonstrăm, pe baza secvențierilor pe care le facem, că această tulpină se transmite comunitar într-un mod susținut”, estimează Adriana Pistol. În prezent, în România circulă ambele tipuri de tulpini, și Delta, și Omicron.
„Noi numim transmitere comunitară susținută bazându-ne pe informațiile pe care le colectăm de la cazurile secvențiate și pe care încercăm să le explicăm fie printr-o călătorie în străinătate în ultimele 14 zile, fie printr-un contact cu o persoană care a fost deja confirmată cu tulpina Omicron. Există niște focare familiale care se văd foarte clar. În momentul în care deja la un număr important - 50 la sută, să spunem, dintre cazurile secvențiate - nu mai ai niciun fel de legătură, nu poți să legi de nimic care să explice, acesta este semnalul că tulpina deja este dominantă”, a explicat secretarul de stat. În prezent, această proporție este undeva la 40 la sută, a menționat Adriana Pistol.
Peste un milion de infectări în valul cinci în România
Întrebată despre estimările care s-au făcut pentru valul cinci, între 800.000 și un milion de infectări, Adriana Pistol spune că se așteaptă la un număr și mai mare. „Vom reface (estimările - n.r.), dar este posibilitatea să fie mai mult de un milion. Depinde de respectarea tuturor măsurilor, de ce facem fiecare dintre noi”, spune oficialul din Ministerul Sănătății.
La observația că unele țări au început să ridice din restricții, de pildă nu mai cer un test PCR în momentul intrării în țară, secretarul de stat a punctat: „Din punctul meu de vedere, ca epidemiolog, pot să vă spun așa: ei își permit, pentru că au o acoperire vaccinală foarte mare, adică nu riscă foarte multe cazuri severe și decese. Cum acoperirea vaccinală în România nu este mulțumitoare, aici nu te poți juca cu o astfel de filosofie: lasă-i să se infecteze ca să liniștească pandemia, dat fiind că este o formă de îmbolnăvire ușoară. Nu este același lucru”, spune Adriana Pistol.
Omicron, necunoscuta din România
În ceea ce privește varianta Omicron, un lucru îmbucurător, pe de o parte, spre care autoritățile privesc cu foarte multă speranță, ar fi să vadă că rata de spitalizare se menține mult mai scăzută. Numai că, deoarece România are o populație nevaccinată corespunzător, întotdeauna specialiștii au privit cu circumspecție informațiile venite din statele foarte bine vaccinate, care spun că nu au temeri că vor avea cazuri severe, a explicat Adriana Pistol.
„Dacă se va demonstra, de-a lungul timpului, că deși avem o acoperire vaccinală mică, totuși severitatea acestei tulpini nu este foarte mare, ar fi un lucru foarte îmbucurător pentru toți. Dar întotdeauna valul vine atingând categoria populațională cea mai activă, care se mișcă cel mai mult, care de obicei este tânără, este fără boli asociate, rămâne de văzut, în momentul în care tulpina Omicron devine cu transmitere comunitară susținută și va atinge și alte categorii populaționale, dacă în continuare rata de spitalizare rămâne la acest nivel”, a spus Adriana Pistol.
Din cele 182 de cazuri de Omicron secvențiate și identificate în România până la momentul realizării interviului (între timp s-au făcut 295 - n.r.), 30 erau în spital și două erau în terapie intensivă. Este vorba despre două persoane în vârstă, vaccinate, dar cu boli cronice importante.
Între celelalte persoane infectate, sunt și vaccinate, și nevaccinate. „Aceste date nu trebuie să ne sperie, mulți sunt internați pentru că au o formă de boală medie către severă, alții sunt din circumspecție internați, nu neapărat pentru că forma de îmbolnăvire este severă”, a declarat Adriana Pistol.
Valul cinci, mai scurt decât valul patru
Întrebată în cât timp se așteaptă ca spitalele să fie din nou pline ca în valul patru sau poate mai rău, Adriana Pistol a spus: „Depinde de mai mulți factori. Dacă nimic nu s-ar întâmpla, centrele de evaluare n-ar exista și persoanele pozitive nu s-ar duce să-și primească terapia, sigur că ne putem aștepta foarte curând să vedem o presiune pe spitale. Foarte curând însemnând după două săptămâni, deci undeva la sfârșitul lunii - începutul lunii februarie”, a precizat secretarul de stat.
Spre deosebire de valul patru, care a durat circa trei luni, din septembrie până în noiembrie, există posibilitatea va valul cinci să fie mai scurt. „Cu cât merge exponențial și crește mai mult, cu atât cuprinde un număr mai mare din populație pe care, vrem, nu vrem, o imunizează și atunci sigur că se va duce mai brusc în jos. De obicei, valurile epidemice care cresc atât de brusc, și coboară brusc și nu durează foarte mult. Este greu de spus (cât va dura), dar minim două luni va dura”, a estimat Adriana Pistol.
Sfârșitul pandemiei?
Întrebată ce părere are despre opinia unor medici care spun că anul 2022 ar putea însemna sfârșitul pandemiei, epidemiologul a spus că nu crede că este bine să fie făcute astfel de previziuni. „Apariția acestei noi tulpini Omicron mă face să fiu circumspectă, încât prefer să mă abțin, pare că totuși acest virus are capacități de dobândire a tot felul de mutații, încât este periculos să speculăm”, a spus Adriana Pistol.
În schimb, oficialul din Ministerul Sănătății crede că sunt „șanse foarte mari” ca SARS-CoV-2 să ajungă precum gripa. „Există deja câteva studii care arată o oarecare sezonalitate a circulației virusurilor SARS-CoV, deci există și posibilitatea să facem anual, deși, totuși, dacă ne uităm la diferențele dintre cele două virusuri, la gripal și la corona, frecvența cu care virusurile gripale se modifică este mult mai crescută”, a arătat Adriana Pistol.
Ce e nou în valul 6 al pandemiei
Când scăpăm de mască? Ce spune Alexandru Rafila
Elevii se îmbolnăvesc pe capete. Ce se întâmplă cu școlile?
Cum am putea scăpa de pandemie?
Spitalele, blocate de numărul mare de infectări în rândul personalului
Ce simptome specifice are Omicron
Rafila: Suntem deja în valul 5
2 pacienți infectați cu varianta Omicron sunt la ATI
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News