Record medical pentru Europa de Est, în Brașov. Medicii au efectuat patru transplanturi în 3 zile
Un spital privat din Brașov a marcat o premieră pentru Europa de Est. Medicii au reuşit să facă patru intervenţii de transplant de rinichi în doar trei zile. Vorbim despre patru bărbaţi care au primit o nouă şansă la viaţă, graţie unei echipe de medici din România, Elveţia şi Belgia. Intervenţiile au fost realizate cu ajutorul unui robot ultra-performant.
Un nou protest pentru viață. Ionuț Anghel: Eu sper să trec de noaptea asta, nu trăiesc cu promisiuni
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza
Operaţiile - de recoltare, respectiv implantare - au fost un real succes pentru cei patru bolnavi care aveau nevoie disperată de un rinichi nou.
„A mers totul bine. Am închis totul repede şi rinichiul şi-a îndeplinit funcţiile imediat. În următoarele zile când se vor recupera pacineţii, şi sperăm să se recupereze foarte bine, ar putea pleca din spital într-o săptămână”, afirmă Karel Decaestecker, medic.
Intervenţiile au fost făcute cu ajutorul unui robot chirurgical de înaltă performanţă, în premieră atât pentru România, cât şi pentru Europa de Est.
„Cred că este doar un început pentru mai multe transplanturi de genul acesta. Este foarte important pentru acest spital că s-a putut face aşa ceva aici”, spune Therry Berney, medic.
Nouă medici din România, Elveţia şi Belgia au lucrat cot la cot pentru a duce la bun sfârşit intervenţiile chirurgicale.
„Anesteziile au decurs normal. Suntem pregătiţi cu echipamente de ultimă generaţie, cu medicamente de ultimă generaţie. Fapt ceea ce face să ne dea foarte mare încredere în noi”, spune Vlad Olteanu - medic anestezist.
„Operaţiile au mers bine, toate cele 4. Au fost mici probleme cu un cat de ieri, care a făcut hematom subcutanat, dar care s-a evacuat şi nu există nicio problemă legată de funcţia rinichiului”, afirmă Bogdan Moldovan, medic primar chirurg, şef secţie.
Tehnica de implant a mai adus o noutate: pacientul nu a mai fost tăiat. S-a făcut doar o gaură de aproximativ cinci centimetri pe unde s-a introdus rinichiul.
„Profesorul Decaestecker are mare experienţă transplanturile robotice. A fost foarte important. el ştie trucurile pentu ca totul să meargă repede. Doctorul Moldovan a făcut partea de operaţie. Cu o bună colaborare totul a mers bine”, spune Christope Iselin – medic.
Actuala lege a transplantului nu permite decontarea de către Casa de Sănătate a intervenţiilor efectuate în centrele private. Costurile au fost suportate de pacienţi şi de fundaţia spitalului. O astfel de operaţie se ridică la aproape 30 de mii de euro.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News