Live

Record de cazuri COVID la Iași. Medic: Nu am mai auzit vreun pacient care să vrea să stea acasă. Se lucrează într-un ritm infernal

Data actualizării: Data publicării:
Ultimele imagini pe care le vede un bolnav Covid înainte de a muri. Foto: Getty Images

Este record de pacienți cu COVID-19 la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Sfântul Spiridon din Iași. Ieri, au fost de patru ori mai mulți bolnavi decât media lunii iulie. Mulți veniseră să ceară ajutor medical și pentru alte probleme de sănătate.

Din cei 220 de pacienți care au ajuns miercuri la Unitatea de Primiri Uregențe a Spitalului Sfântul Spiridon din Iași, 13 au fost diagnosticați cu COVID-19.

Și astăzi au fost mai multe astfel de cazuri decât de obicei. O parte dintre ei au venit de la bun început cu simptome clare, simptome specifice – febră, tuse -, însă cei mai mulți au ajuns la urgență pentru a-și trata alte afecțiuni, probleme cardio-vasculare, nici nu bănuiau să sunt infectați cu noul coronavirus.

Este vorba despre o creștere semnificativă, îngrijorătoare, media lunii iulie până acum a fost de trei pacienți cu coronavirus pe zi care s-au prezentat la Spitalul Sf. Spiridon. Începând de ieri, numărul persoanelor diagnosticate cu COVID-19 a crescut de patru ori. În perioada stării de urgență era vorba despre doar un caz la două zile.

La Spitalul de Boli Infecțioase, unde sunt tratate aceste cazuri, deja nu mai sunt locuri pentru suspecți. Mai sunt doar 20 de paturi libere pentru pacienții deja confirmați, iar medicii nu știu la ce să se aștepte în perioada următoare.

Medic: Unii se știau pozitivi încă de când puteau să stea acasă, dar astăzi au venit să se interneze

Carmen Dorobăț, manager al Spitalului de Boli Infecțioase Iași: „Dacă astăzi dimineață aveam 20 de paturi libere în zona de confirmați, acum avem 6 și categoric până mâine dimineață și acestea se vor ocupa. Am apelat la spitalul suport CFR, la colegii care ne-au ajutat și până acum. Acolo se va deschide o secție de 20 de paturi. Încercăm până în cursul zilei de mâine să putem realiza acest lucru, pentru că altfel vom fi puși în imposibilitatea să internăm confirmații, iar la suspecți nu mai avem niciun loc liber. La laborator se lucrează într-un ritm infernal.

Cei care se prezintă la spital au forme medii ale bolii, nu mai sunt asimptomatice și ușoare. Cei mai mulți pacienți sunt febrili, fără gust și fără miros. Nu mai putem vorbi despre pacienți care poate ar vrea să stea acasă. Nu am mai auzit azi pe vreunul din ei să vrea să stea acasă. Unii se știau pozitivi încă de când puteau să stea acasă, dar astăzi au venit să se interneze.

Medicii până acum au făcut față. Nu știu cum va fi de acum încolo. Este un val, până acum de la o gardă la alta aveam și 50 și 70 de locuri libere. Ieri au fost 41 de internări. Atâtea nu aveam nici în luna aprilie. Deci nu știu cum vom face de aici încolo, pentru că este perioadă de concedii, personalul medical este obosit, trebuie să meargă să se odihnească, iar cei care rămân trebuie să suplinească și munca celor care pleacă în concedii. Nu va fi deloc ușor. În ceea ce privește volumul de muncă, acesta este foarte mare și va trebui să ne străduim să putem să organizăm încât să și acoperim.

Nu am primit solicitări să detașăm medici, dar nici nu știu cum am putea răspunde la astfel de solicitări, pentru că avem și noi medici în concediu și pe de altă parte trebuie să acoperim la maxim, toate paturile fiind ocupate”.

Editor web: Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Traficul feroviar, afectat de condițiile meteo extreme: copaci căzuți pe șine în Brașov și Iași

Zboruri amânate cu până la trei ore pe aeroportul din Iași din cauza ninsorilor

Arheologii au făcut descoperiri „unice” pe șantierul viitorului spital din Iași. „Rămâne o enigmă care aşteaptă să fie descifrată”

Rămăşiţe umane şi vestigii arheologice din preistorie, descoperite pe şantierul Spitalului Regional de Oncologie Iași

Partenerii noștri