Live

Rafila: Propunerea e ca certificatul Covid cu 3 doze să fie valabil până în iunie 2023. S-ar putea să nu fie nevoie de el până atunci

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Getty Images

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, duminică seara, că propunerea Centrului European de Control al Bolilor este ca certificatul verde Covid-19 care arată vaccinarea cu trei doze să fie valabil până la 30 iunie 2023, dar că asta nu înseamnă că va fi și nevoie de document la nivelul UE sau în țară până atunci.

„Nu va mai fi nevoie (să arătăm certificatul verde când mergem în UE – n.red.) atunci când va scădea foarte mult transmiterea acestei boli. Din păcate, măsura nu poate fi unitară, pentru că și nivelul de vaccinare este diferit între diversele țări în momentul de față. Atunci când o să existe o dovadă că această boală este o infecție banală care nu mai pune probleme sistemelor de sănătate și numărul cazurilor se reduce foarte mult, cu siguranță se va lua această măsură după o perioadă de tranziție care nu cred că o să fie foarte lungă.

În țară, dacă v-ați uitat, în urma vaccinării, pe certificatul dumneavoastră este o dată de valabilitate stabilită tot la nivel european ca și durată, care este data de 30 iunie 2022. Dacă unii au a treia doză, valabilitatea propusă la nivelul Centrului European de Control al Bolilor este de 30 iunie 2023. Una este valabilitatea și altceva este aplicabilitatea. Este diferit. El este valid, dar să vedem dacă va mai fi nevoie să fie aplicat și la noi și la nivel european”, a afirmat, la Antena 3, Alexandru Rafila.

Oficialul din guvern a subliniat că nu este nevoie pe plan intern de un certificat Covid cu trei doze de vaccin, acesta fiind necesar doar pentru călătoriile în UE.

„Să lămurim chestiunile cu certificatul. N-am schimbat absolut nimic în intern. Nu este nevoie de un certificat care să impună utilizarea celor 3 doze iar pentru călătorii în spațiul UE lucrurile într-un fel s-au ușurat. De ce? Pentru că ai una dintre cele 3 alternative la îndemână, indiferent unde călătorești în UE, și toate țările se aliniază la acest lucru: testare PCR, trecere prin boală sau vaccinare cu doza booster numai dacă au trecut 9 luni de la încheierea schemei de vaccinare pentru care fiecare a optat. Nu se aplică în România.

Știu că au fost și niște proteste legate de un punct pe care nu știu cine l-a pus în discuție, sigur nu Ministerul Sănătății, referitor la adoptarea prin Hotărâre de Guvern a modului de utilizare a certificatului verde pe teritoriul național. Nu era decât o chestiune procedurală. În niciun caz n-a existat discuție sau intenție privind introducerea certificatului acesta electronic Covid în această perioadă pentru alte tipuri de activități decât cele care sunt reglementate în acest moment.

Protecția este mai bună dacă faci doza a treia, pentru că s-a observat că imunitatea pe care o generează vaccinul - fie doză unică dacă discutăm de Johnson, fie două doze dacă discutăm de Pfizer sau Moderna sau AstraZeneca – este limitată în timp iar aceste 9 luni sunt un maxim în care imunitatea ar putea să fie suficientă, încât să nu faci o formă gravă de boală. Atunci s-a introdus doza booster ca să evite cazurile grave și decesele”, a afirmat Rafila.

Editor : Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Acord între instituțiile europene pe bugetul UE pentru 2025: sunt alocate cu 10,5 miliarde de euro mai multe fonduri față de 2023

Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat de 790 milioane euro pentru închiderea minelor de cărbune din Valea Jiului

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE a aprobat un tratament mult aşteptat pentru persoanele care suferă de Alzheimer

Șeful diplomației europene propune suspendarea dialogului politic UE-Israel. Borell mai are o lună din mandat

Partenerii noștri