Live

Exclusiv Rafila: Propun o dezbatere despre întreruperea tratamentului în ATI și continuarea în paliație. Eutanasia trebuie scoasă din discuție

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, joi seară, la Digi24, că, în contextul scandalului morților suspecte de la Spitalul Sfântul Pantelimon, acceptarea întreruperii tratamentului la ATI și continuarea lui în paliație nu există în România „pentru că nimeni de-a lungul timpului nu a ajuns în punctul unei acceptanțe sociale a acestui lucru”. El de asemenea propune o dezbatere pe această temă în societate, în care inclusiv Biserica să participe. Oficialul din Guvern mai afirmă că aplicarea eutanasiei în România trebuie scoasă din discuție, pentru că așa ceva nu este acceptat la nivel social.

„Nu discutăm despre eutanasie, să fie foarte clar pentru toată lumea. Acceptarea acestei întreruperi a tratamentului la ATI și continuarea lui în paliație nu există în momentul de față, pentru că nimeni de-a lungul timpului nu a ajuns în punctul unei acceptanțe sociale a acestui lucru.

Opinia mea ca medic este că trebuie să avem această dezbatere. O s-o provoc eu ca ministru al Sănătății. Trebuie să participe societățile profesionale, organizațiile de pacienți și Biserica în această discuție. Dvs ați pornit în discuție despre chestiunea transferului și nu a eutanasiei. E bine ca Biserica să fie parte la această discuție, tocmai ca să evităm interpretările publice care vor apărea legate de o astfel de situație, adică să putem avea o reprezentare cât mai largă a societății și să se înțeleagă că vorbim de un pacient care nu mai are resurse să-și revină și nu discutăm despre eutanasiere.

Eutanasia în România, din punctul meu de vedere, trebuie scoasă din discuție, pentru că acceptanța socială în România pentru așa ceva cu siguranță nu există”, a afirmat ministrul Sănătății.

Acesta spune că va propune această dezbatere probabil la începutul lunii septembrie pentru a legifera.

„Trebuie exemple de bună practică din alte țări. Am solicitat audit internațional. Nu am primis răspuns scris dar colegii de la Societatea Românie de Terapie Intensivă au luat contact la nivelul societății europene, care are o secțiune care ține de partea de terapie, de etică”, a mai spus Alexandru Rafila.

În România, aproape 200.000 de oameni sunt diagnosticați anual cu boli terminale, dar mai puțin de 18% dintre aceștia beneficiază de îngrijiri paliative adecvate. În absența unor centre specializate, secțiile de terapie intensivă devin un refugiu forțat pentru acești pacienți, transformându-se în locuri de chin prelungit. Scandalul de la Spitalul Pantelimon a scos la lumină o realitate cruntă: medicii cer cu disperare reglementări clare pentru pacienții terminali, dar autoritățile refuză să abordeze problema.

Editor : Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

O celebritate a venit în România și a trăit ceva despre care doar auzise: ”O nebunie! M-am așezat și m-am întrebat ‘Ce-a fost asta?’”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cât vor dura lucrările de la Secţia ATI a Spitalului Sf. Pantelimon. Rafila: „Va fi o renovare profundă, nu doar la suprafaţă”

Începe sezonul gripal. Rafila îndeamnă românii să se vaccineze. Cât costă vaccinul și cine îl primește gratuit

Risc crescut de infecții după inundațiile din estul țării. Măsurile anunțate de Ministerul Sănătății

Risc de contaminare în Galați după inundațiile istorice. Rafila: Apa trebuie dezinfectată și testată de autorități

Partenerii noștri