Rafila: Nu ducem lipsă de resurse umane calificate, ci repartiţia nu e echilibrată. În Bucureşti avem de două ori mai mulţi medici
Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a afirmat că nu ducem lipsă de resurse umane calificate în domeniul Sănătăţii, ci este o problemă a reparţiei în ţară care nu este echilibrată. Acesta a spus că în Bucureşti, de exemplu, sunt de două ori şi jumătate mai mulţi medici ca în alte oraşe. Acesta a reiterat că MS are o strategie numită „Strategia resurse umane în sănătate” şi a subliniat că medici au nevoie de nişte condiţii socio-economice speciale.
„Sigur că avem o strategie care aşa se şi numeşte - Strategia resurse umane în sănătate. Nu se referă neapărat numai la Spitalul Judeţean de aici din Piatra Neamţ. O să vedeţi că lucrul acesta e posibil, să asigurăm resursele umane. Să ştiţi că mai este o chestiune. Nu ducem lipsă de resurse umane calificate, ci de o repartiţie în ţară care nu este echilibrată. De exemplu, în Bucureşti avem de două ori mai mulţi medici. Veniturile au crescut începând cu anul 2018, de trei ori pentru medici, de două ori şi jumătate media Uniunii Europene, mai mulţi medici. Deci e clar că ceea ce ne dorim este să convingem tinerii medici să se stabilească într-un loc. Atunci noi trebuie să le oferim ceva în schimb. Veniturile au crescut substanţial, ştiţi bine, începând cu anul 2018, de trei ori pentru medici, de 1,5 ori pentru asistenţii medicali. Prin spitalele pe care le construim le oferim un confort profesional. Toată lumea doreşte să lucreze în instituţii medicale nu numai noi, dar şi dotate şi organizate modern”, a declarat Alexandru Rafila, întrebat care este strategia pentru personal pentru viitorul Spital Judeţean Neamţ, având în vedere că la nivel naţional spitalele duc lipsă de infirmiere, medici rezidenţi, personal medical în general, vineri la Piatra Neamţ, scrie News.ro.
El a vorbit şi despre faptul că trebuie asigurate nişte condiţii socio-economice speciale pentu medici. Rafila a adăugat că peste 90% din asistentele medicale sunt femei şi 70% din medici sunt femei, iar acestea au şi alte obligaţii, cum ar fi creşterea şi educarea copiilor şi atunci este clar că autoritatea locală trebuie să poate prezenta o ofertă atractivă pentru personalul medical.
„Nu în ultimul rând, cred că e nevoie de nişte condiţii socio-economice speciale. Îmi pare rău că spun lucrul acesta, nu trebuie să înţelegeţi că trebuie o discriminare pozitivă pentru personalul medical, dar este o realitate. Ştiţi că majoritatea personalului medical este format din femei. Peste 90% din asistentele medicale, 70% din medici sunt femei. Femeile au şi alte obligaţii, dacă vreţi. Trebuie să îşi crească copiii, să îi educe, să îi ducă la şcoală, la grădiniţă şi atunci, în mod evident, că autoritatea locală trebuie să poată să vină cu o ofertă pentru personalul medical ca să îl atragă aici. Iar sugestia mea, nu e o chestiune pe care am descoperit-o eu, se poate face relativ simplu, aveţi Iaşiul relativ aproape, trebuie să mergeţi să invitaţi tinerii medici, chiar şi studenţii să vadă care sunt condiţiile de muncă la Piatra Neamţ, care sunt condiţiile la Piatra Neamţ. Să există o discuţie activă, nu doar un anunţ că urmează să angajăm medici şi lucrul acesta să ştiţi că aduce un medic aproape de comunitate”, a explicat Rafila.
Ministrul Snăătăţii a mai spus că în momentul în care medicul vine să lucreze într-un loc, oraş sau localitate, „el trebuie să devină parte a comunităţii, nu trebuie să vină un angajat care trebuie să facă naveta, trebuie să devină parte a comunităţii, trebuie să fie respectat de comunitate şi el la rândul lui trebuie să respecte comunitatea şi să o ajute cum ştie”.
„Aceasta este reţeta. Nu este miraculoasă, dar ea trebuie pusă în aplicare”, a conchis Alexadru Rafila.
Editor : A.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News