Românii sunt departe de imunitatea de grup. Concluziile primului studiu de seroprevalență realizat la Timișoara
Un prim studiu făcut în România despre imunitatea de masă în pandemia de Covid-19 a fost dat publicității de medicii din Timișoara. Concluziile arată că românii sunt încă departe de imunitatea de grup, iar virusul nu ține cont de vârstă sau de locul de reședință, în mediul urban sau rural.
Tinerii și vârstnicii sunt mai predispuși să ia virusul SARS-CoV-2, coronavirusul nu ține cont de sex, de grupa sanguină sau de mediul rural sau urban unde trăiesc. Puțini au avut boala fără să știe și au anticorpi. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat la Timișoara, primul despre seroprevalența anticorpilor din România.
Primul studiu despre seroprevalența anticorpilor anti-SARS-CoV-2 la donatorii de sânge din România a fost realizat în perioada 8 iulie - 1 septembrie 2020, la Timișoara, și a fost publicat recent în „Clinical Microbiology and Infection”, revista Societății Europene de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase. Studiul a fost coordonat de prof. dr. Tudor Rareș Olariu.
La studiu au participat 2.115 subiecți, care au donat sânge la Centrul de Transfuzie din Timișoara. Cercetătorii au vrut să afle dacă aceste persoane au fost infectate cu SARS-CoV-2 și nu au știut, adică au fost asimptomatice. S-a constatat însă că rata de prezență a anticorpilor SARS-CoV-2 în rândul acestora a fost de numai 1,51%. Cele mai multe persoane care prezentau anticorpi au făcut parte din grupele de vârstă 18-29 de ani (2,11 la sută), respectiv 50-65 de ani (2,82 la sută).
La începutul lunii iunie a anului trecut, Ministerul Sănătății anunța că aproape 30.000 de români urmau să fie testați în cadrul unui studiu național de seroprevalență a infecției cu noul coronavirus, care urma să fie efectuat în perioada iunie-septembrie 2020.
Oamenii care vor participa la testare sunt selectați aleatoriu, din fiecare regiune a țării și pe nouă grupe de vârstă, din rândul persoanelor care se vor prezenta pentru diverse alte analize sau controale de sănătate la clinici, spitale, ambulatorii, explica, la Digi24, Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății.
Citiți și: Când și de ce este relevantă o testare în masă a populației
35 de ani de la Revoluție: Balconul Operei din Timișoara s-a umplut de oameni
Zile de doliu la Timișoara în amintirea eroilor căzuți în Revoluția din 1989. Mărturiile revoluționarilor
Tramvaiele din Timișoara s-au transformat în cabinete medicale pe roți
Bătaie între cinci bărbați în fața unui club din Timișoara. De la ce ar fi pornit conflictul
Prețuri piperate în târgurile de Crăciun. Cât costă un langoș Dubai sau șoriciul și jumările de România
Bebeluși transferați de urgență, după ce tavanul s-a prăbușit la Maternitatea Odobescu din Timișoara
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Amendă uriașă: 45.000 de lei pentru un timișorean care a dat foc deșeurilor în spatele curții
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News