Live

Premierul Ludovic Orban, despre posibilitatea testării în masă în România: O iluzie vândută de PSD. Vom crește capacitatea la 50.000

Data publicării:
Prelevare de probe pentru testare Real Time-PCR Foto: GettyImages

Premierul Ludovic Orban respinge ideea unei testări în masă a populației, despre care spune că este „vândută” de PSD de la începutul pandemiei. În schimb, spune că autoritățile se străduiesc să ajungă la o capacitate mai mare a testării Real Time - PCR, de 50.000 de teste zilnice. Pe de altă parte, orice metodă nouă de testare, precisă și validată la nivel european, va fi preluată și de România, promite Ludovic Orban.

Aflat la Iași, la învestirea în funcția de președinte al Consiliului Județean a lui Costel Alexe, premierul a fost întrebat dacă este sau nu recomandată o testare în masă a populației - așa cum au procedat alte țări (mai mici) - și dacă România ar avea posibilitatea să facă acest lucru.

„Iluzia testării în masă este vândută de PSD de la începutul pandemiei. La ora actuală, testarea se face prin intermediul aparatelor de tip Real Time - PCR. Noi am crescut constant, de la câteva sute de diagnostice pe zi, la peste 35.000 de diagnostice. Capacitatea instalată în momentul de față depășește 40.000 de teste care pot fi efectuate zilnic și obiectivul nostru în continuare este să creștem capacitatea la până peste 50.000 de teste zilnice”, a declarat premierul Ludovic Orban.

„Sigur că au apărut teste, sisteme de testare care pot fi introduse, sunt sisteme de testare care deja au intrat în procesul de fabricație. Pe de altă parte, ele trebuie să fie acceptate la nivel european, trebuie să aibă precizia solicitată și trebuie să se regăsească pe o scară mai largă decât putem diagnostica noi astăzi. Orice tip de testare care este validat la nivel european îl vom folosi, în măsura în care vom avea capacitatea de a-l achiziționa, evident, în mod competitiv”,  adăugat Ludovic Orban.

El a precizat că testările în România se fac acum fie în baza definiției de caz, unde există șapte criterii, fie la cererea populației, contra cost. „Creșterea capacității de testare a urmărit nevoia de testare, noi nu putem să ne apucăm să ne ducem să testăm la scara de bloc, cum promiteau unii”, a arătat Ludovic Orban. 

În ceea ce privește relația dintre creșterea numărului de teste și creșterea ratei de incidență, premierul a subliniat că pentru rata de incidență se cumulează cazurile din ultimele 14 zile pentru a stabili rata de răspândire în comunitate de virusului. „Este un sistem pe care nu-l folosim numai noi, dar fiecare țară a folosit diferite praguri, noi am folosit 1 la mie, 1,5 la mie și 3 la mie, pe baza evaluărilor făcute de specialiștii epidemiologi și infecționiști, care au propus aceste praguri și pentru fiecare prag luăm un anumit set de măsuri”, a precizat premierul.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ludovic Orban: Democrația în România aproape nu mai există. Decizia CCR calcă în picioare voința exprimată de cetățenii români

Ludovic Orban vrea ca judecătorii CCR să fie anchetați penal de Parchetul de pe lângă ÎCCJ: Decizia de azi e o lovitură de stat

„Fraudele” reclamate de Terheș la CCR sunt de fapt erori corectate în procesele-verbale, recunoscute inclusiv de reprezentanții PNCR

Ludovic Orban spune că „CCR a dat o lovitură gravă democrației”: „Ăștia vor să dea foc la țară, n-au niciun pic de limită”

Partenerii noștri