Piele uscată, stare de astenie, somnolenţă? De ce duce lipsă organismul
Suntem 70% apă, spun medicii, de aceea, lipsa ei poate afecta întreg organismul. Care este însă cantitatea optimă pe care trebuie să o consumăm în fiecare zi, dar şi care sunt lichidele care ne hidratează şi cele care ne deshidratează, aflăm din materialul următor.
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Mașini vandalizate într-o parcare din Constanța. Șoferii și-au găsit cauciucurile sparte
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
Apa este esenţială pentru viaţă. Organismul o foloseşte pentru majoritatea proceselor, printre care şi transportul oxigenului sau al substanţelor nutritive la celulule.
Dr. Andreea Dragomirescu, medic primar medicină generală: Se consideră că toată lumea trebuie să consume 8 pahare de apă pe zi, adică 2 litri şi adevărul, din punct de vedere medical, nu e chiar aşa pentru că noi nu suntem standard. Firesc este că această cantitate de apă să fie raportată la greutatea organismului, la efortul care se depune şi, bineînţeles, la zona geografică în care ne aflăm, la anotimp.
Dr. Ruxandra Constantina, medic primar medicină generală: Ar fi o metodă de calcul, să spunem, trebuie să bem cam 30-40 de ml pe kg corp pe zi.
Asta înseamnă că o persoană de 60 de kilograme ar trebui sa consume circa 2 litri de lichide pe zi. Medicii atrag însă atenția că nu toate lichidele ne hidratează organismul la fel de bine, ca de exemplu sucurile carbogazoase, care conțin mult zahăr.
Dr. Andreea Dragomirescu, medic primar medicină generală: Cafeaua iese din discuţie, cafeaua ne deshidratează, dar supele, de exemplu, ne hidratează. De asemenea, ceaiurile îndulcite cu miere şi ele ne hidratează. Bineînţeles, dacă nu sunt din plante diuretice.
Apa conținută de fructele și legumele proaspete hidratează organismul, de aceea medicii recomandă consumul lor. În cazul în care nu consumăm astfel de produse, pot apărea simptomele deshidratarii.
Dr. Ruxandra Constantina, medic primar medicină generală: Pot fi reprezentate de o senzaţie de sete, de buze uscate, piele uscată, o stare de astenie, de somnolenţă, mergând până la forme mai grave. Este bine să nu lăsăm să ne apară această senzaţie de sete sau în momentul în cae a apărut, imediat să bem.
În plus, potrivit medicilor, copiii trebuie să consume o cantitate mai mare de apă, circa 60 de ml pe kg corp.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News