Pericolele consumului de antibiotice „după ureche”
Unul din șase români a luat, în ultimul an, antibiotice „după ureche”, arată cel mai recent studiu de specialitate realizat de Cult Market Research. Şi, cel mai des, femeile sunt cele care se tratează fără să consulte medicul. Doctorii atrag, însă, atenţia că abuzul de antibiotice duce la creşterea rezistenţei unor bacterii extrem de periculoase, care ne pot ucide.
Românii pot cumpăra antibiotice fără rețetă pentru un tratament de trei zile
6 copii intoxicați cu antibiotice pentru TBC. Au luat într-o zi doza pentru o lună
Rafila vrea ca antibioticele să nu mai poată fi eliberate cu „rețetă simplă”
Primul medic de familie prins cu "vaccinarea la chiuvetă", dus la audieri
Oamenii dintr-un sat ieșean, convinși în număr mare să se vaccineze anti-COVID. Care este secretul medicului de origine siriană
Un medic de familie își refuză pacienții care nu se vaccinează
Doliu și deznădește la Potcoava. Oamenii vorbesc cu lacrimi în ochi despre medicul de familie răpus de virus
Campania electorală nu a ajuns în cătunele din munți: „N-am știut”
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Românii sunt fruntaşi la vindecarea cu leacuri băbeşti sau cu medicamente luate „după ureche”. Nici când vine vorba de consumul de antibiotice nu cer mereu sfatul medicului.
- De cele mai multe ori, la recomandarea medicului.
- Dar au mai fost şi cazuri în care ai luat.
- Bineînţeles! Acum... da.
- Ca orice român, de altfel.
- De ce spui asta?
- Pentru că aşa e românul. Mai face şi de capul lui.
- Mai mult am consultat medicul dacă nu ştiam. Dar la o durere de măsea, ştiam ce mi-a dat cu o perioadă înainte şi am luat tot aşa.
Studiul arată că 20% dintre persoanele din mediul rural consumă antibiotice fără prescripţie faţă de 11% în mediul urban. În general, femeile sunt cele care iau mai multe medicamente fără să întrebe medicul înainte. Vedem o diferenţă de 7 procente între femei şi bărbaţi.
Cât despre diferenţele salariale, românii cu venit lunar mai scăzut iau antibiotice fără reţetă într-un procent mai mare decât românii care se bucură de un nivel salarial mai ridicat.
În general, vârstnicii sunt cei mai conştiincioşi şi apelează la reţetele eliberate de medici. Doar unul din 10 bătrâni ia astfel de medicamente fără consult.
- Numai când e recomandat de doctor!
Medicii atrag atenţia că abuzul de antibiotice duce la creşterea rezistenţei unor bacterii mortale.
„Medicul este cel care cunoaşte pacientul, care cunoaşte boala pacientului, care prescrie tratament cu antibiotic în cazul numai al unei infecţii, infecţii bacteriene. Nu infecţie fungică, nu infecţie virală, pentru că antibioterapia este practic nulă”, spune Ileana Mustaţă, medic de familie.
Medicii semnalează că şi în cazul consumului de suplimente alimentare este acceaşi problemă: românii cumpără medicamentele direct din farmacii, fără să le ceară sfatul înainte.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News