Tinerii nu renunță la selfie-urile pe tren. Mărturiile unor adolescenți care au fost la un pas de moarte: „Mă stingea cu hanoracul”
Semnal de alarmă al medicilor asupra unui trend periculos la care adolescenții nu renunță: selfie-urile făcute pe tren. În speranța că vor surprinde fotografia perfectă, își riscă viață și cine scapă rămâne cu sechele pentru totdeauna. Psihologii spun că fenomenul este alimentat de teribilism și de dorința tinerilor de a obține validare pe rețelele sociale. Specialiștii cer acum campanii online pentru conștientizarea pericolului.
De ce trăiesc românii cu 5 ani mai puțin decât ceilalți europeni
Imagini de coșmar în India. Un tren expres a intrat într-un marfar
Explozie la locomotiva unui tren care urma să transporte europarlamentari: „Oamenilor li s-a spus să-și lase bagajele și să plece”
Eurostat: Românii stau cu părinții până la 28 de ani
Povestea tinerei din Bihor care e vedetă în online cu postările din ferma pe care o conduce
Incendiu la locomotiva unui tren, în Cluj
Locomotiva unui tren de călători a luat foc în județul Prahova
Panică într-un tren care se întorcea de la mare
Călătorie de coșmar spre mare
David, pacient: „Nu știu ce s-a întâmplat. M-am electrocutat, m-am trezit după nu știu cât timp și era prietenul meu care mă stingea cu un hanorac.”
David și-a continuat mărturia cu detalii cutremurătoare despre acel episod, prea dure pentru a fi redate. Mărturia sa este lecția dureroasă pe care acest adolescent o prezintă celor care sunt tentați să forțeze limite pentru popularitate pe internet. David are 15 ani, iar ziua în care a mers cu prietenii în gara Murfatlar, pentru o poză pe care și-o dorea inedită, i-a schimbat viața pentru totdeauna.
David, pacient: „Am făcut prima oară pe peron. Cred că ne-am gândit că o să avem mai multe like-uri, că iese mai bine poza.”
Cristina Stoica - medic primar chirurgie plastică: „A venit intubat, ventilat mecanic de la fața locului, cu analize foarte proaste și a fost admis în terapie intensivă pentru a fi tratat.”
David a ajuns la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu cu arsuri pe 80% din suprafaţa corpului.
Cristina Stoica - medic primar chirurgie plastică: „Șansele au fost minime. La asemenea arsuri, șansele de supraviețuire sunt mici și încercăm să fim realiști cu ceea ce încercăm să facem și ceea ce obținem. El a luptat, ne-a ajutat faptul că a luptat.”
Tot la Spitalul Griogore Alexandrescu l-am cunoscut pe Vlad, un alt adolescent de 15 ani, victimă a acestui trend periculos. De două luni este pe un pat de spital cu arsuri pe 80% din corp. O șansă uriașă l-a ținut în viață, dar alegerea greșită pe care a făcut-o i-a pus adolescența pe pauză. S-a electrocutat după ce s-a urcat pe un tren în gara din Târgu Jiu pentru o poză cu care voia să-și impresioneze prietenii.
Vlad, pacient: „Ni se pare mai cool pentru a face poze și să le postăm pe rețele. Da, majoritatea vor poze pentru a le posta și primi aprecieri, comentarii. Majoritatea ne punem viețile în pericol și nu ne gândim bine. Ar trebui să ne gândim de două ori. Poți să-ți pierzi viața dintr-o prostie.”
Traumele produse de arsură prin electrocutare lasă sechele pe viaţă
Medicii spun că traumele produse de arsură prin electrocutare lasă sechele pe viaţă.
Prof. Dr. Dan Enescu- medic primar chirurgie generală: „Cea mai gravă dintre arsuri este aceasta. Ea se produce prin curent de înaltă tensiune. Acești copii se urcă pe tren din teribilism, dar supraviețuirea e o performanță pentru noi. Ne luptăm să se întoarcă integru, să nu tăiem ceva. E un lucru care se întâmplă într-o secundă, care poate să distrugă o existență într-o fracțiune de secundă. Nu va mai fi niciodată cum a fost înainte, în condițiile în care pleacă întreg.”
Claudia Stoica - medic primar chirurgie plastică: „Au si traumatisme complexe, pentru că sunt aruncați de pe tren. Vin cu fracturi, fracturi de coloană. Pe lângă faptul că vin cu arsuri, ei sunt încadrați într-un politraumatism extrem de grav.”
Dar traumele nu sunt doar fizice, ci și psihice. Atât pentru ei, cât şi pentru familiile lor.
Vlad, pacient: „Deja am prins o frică de trenuri și nici nu vreau să mă mai urc.”
Mama lui David: „Pentru noi a fost foarte greu. Când am aflat mergeam, alergam, dar nu simțeam pământul. L-am văzut pe șinele de tren și l-am întrebat ce a făcut. A zis doar „mami”. Medicii lăcrimează odată cu noi. A fost de nedescris.”
Psihologii pun fenomenul pe seama teribilismului specific vârstei şi spun că e nevoie de campanii în mediul online despre pericolul la care se expun cei care urcă pe vagoanele trenurilor.
Mirela Zivari - psiholog: „Evaluarea între bine și rău, între sănătate și boală pentru ei nu există. Sunt dispuși să se expună cât mai multor pericole. În campaniile pe internet ar putea să ajungă informații mult mai ușor și să aibă un impact. Ei preiau informația mult mai ușor și sunt de acord cu informațiile care vin de la unii mai apropiați de vârsta lor, și nu de la un adult.”
Raluca Alexandru - medic primar chirurgie generală: „Facem apel la învățământ. Diriginții, profesori care pot vorbi despre acest lucru să atragă atenția. Nu avem ce căuta pe vagoane, mergem cu ele, nu ne urcăm pe vagoane. Este un accident care se poate evita ușor. Nu ne urcăm pe vagoanele de tren, indiferent că ele staționează, că sunt scoase pe o linie moartă, pentru că deasupra lor sunt fire de înaltă tensiune, cu voltaj mare, și chiar dacă nu le atingem produc un arc electric și o flamă electrică, care determină o electrocuție și arsură.”
La Spitalul Grigore Alexandrescu ajung anual 10-15 adolescenți electrocutați
La Spitalul Grigore Alexandrescu ajung anual 10-15 adolescenți electrocutați după ce și-au făcut poze pe tren.
După o traumă dureroasă și cu viața schimbată pentru totdeauna, Vlad şi David fac un apel la cei care s-au gândit că poate n-ar fi atât de periculos un selfie făcut pe un tren.
David, pacient: „Să se gândească de două ori la ce fac, să nu facă ca mine.”
Vlad, pacient: „Să aibă grijă să nu se apropie foarte mult de trenuri, pentru că se vede cum am ajuns. Să aibă grijă la curent, la trenuri și înainte de a face ceva să se gândească de două, trei ori, pentru că dintr-o simplă greșeală poți să ajungi ca mine sau mai rău.”
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News