Mărturia emoționantă a unei fete care a născut la 15 ani: M-ar fi ajutat și o oră de educație sexuală pe semestru ca să aflu riscurile
România este una dintre țările din Europa cu cele mai multe mame adolescente. Anul trecut, 563 de fete cu vârste sub 15 ani au rămas însărcinate. În tot acest timp, subiectul legat de orele de educația sexuală în școli rămâne unul delicat.
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
O familie din Spania a murit într-un incendiu provocat de o trotinetă electrică lăsată la încarcat
Tânăr prins în flagrant în timp ce vindea droguri în fața unei școli din Timișoara. Ce au găsit polițiștii în mașina suspectului
Invazie de ploșnițe într-o școală gimnazială din București
Un elev din Mehedinți a dat foc școlii, de supărare
Discurs marcant al unei șefe de promoție la liceu: Școala a devenit o sursă de frustrare și dezamăgire
Un ieșean și-a dat fiul în judecată și i-a cerut înapoi banii dați pentru facultate
Doi bărbați din Caraș-Severin au intrat într-o școală pe un geam lăsat deschis și au furat banii pentru bursele elevilor
Gaz periculos depistat în școli și grădinițe din 16 județe. E considerat unul dintre factorii de risc pentru cancerul pulmonar
Andreea, adolescentă care a născut la 15 ani: "Eu am rămas însărcinată la 15 ani și nu aveam informațîi foarte clare și utile legat de educația sexuală, de contracepție. M-am panicat, nu știam cum să reacționez, l-am sunat pe tatăl copilului, nici el n-a știut cum să reacționeze, i-am spus apoi mamei, a fost un șoc și pentru ea. Mi-a reproșat și mi-a spus că puteam să fiu mai atentă, că putem să-mi continui studiile, ce-o să zică lumea, că sunt tânăra... dar m-a susținut, a fost lângă mine și nu m-a abandonat sau nu m-a dat afară din casă".
Andreea are acum 18 ani și un copil de 3 ani. Chiar dacă a fost îndemnată de cadrele medicale să renunțe la el și chiar dacă a fost un copil care a avut și are grijă de un alt copil, nu a dat înapoi.
Andreea: "La maternitate când am născut mi s-a spus că de ce nu am avortat, să dau copilul spre adopție sau să-l las în spital pentru că nu voi fi o mamă bună."
Deși avea doar 15 ani și a trebuit să facă față presiunii celor din jur, Andreea a fost o adolescentă puternică și a știut foarte clar că vrea să păstreze copilul.
Andreea: "Părinții mei au fost oarecum rușinați și mi-au reproșat, dar au fost lângă mine, în schimb vecinii și restul au fost foarte aspri și duri și critici în privința mea. Sarcina mi-a dat o putere și eu nu am ascultat ce au spus ceilalți. Din păcate sunt alte mame care cad în depresie, ajung la sinucidere, își abandonează copilul la tomberon".
Andreea a fost puternică atunci și este și acum. Însă nu toate fetele care trec printr-o astfel de experiență reușesc să rămână echilibrate. Dimpotrivă. De aceea, Andreea insistă să-și spună povestea de câte ori are ocazia, pentru că alte adolescente, poate nu la fel de puternice, să nu ajungă în această situație.
Andreea: "Pe mine m-ar fi ajutat și o oră pe lună sau pe semestru în care cineva să ne explice riscurile atunci când întreții o relație intimă cu cineva, bolile și contracepția. Doamna de biologie când vorbea de partea masculină, fetele erau scoase afară și invers".
Nu numai profesorii se tem de astfel de discuțîi, ci și părințîi. Alexandra are 16 ani. Este la liceu, iar discuțiile cu părințîi ei pe această temă au fost puține.
Alexandra, adolescentă: "Au fost niște discuții foarte scurte despre... să nu faci, să fii cuminte, după căsătorie și cam atât. Cred că pe de o parte e bine, din cauza rușinii, dar într-un fel e și rău, pentru că nu știi ce să faci în anumite situațîi și o să greșești. Cred că e mai confortabil să le aflu de la școală decât de la părinți pentru că intervine și rușinea".
Gabriel Chicioreanu, secretar general la Federația Asociațiilor de Părinți: "Să fie un trio între părinți, școală, elevi și atunci e important că ceea ce se discuta la școală, să fie educație continuă, informarea de la școală să nu fie combatută acasă".
Radu Vlădăreanu, președintele Societățîi Române de Ginecologie: "Trebuie să fim mult mai transparenți și mai corecți pentru că informațiile oricum le iau. Le iau de peste tot și le iau prost, pornografic. Educația sexuală ne trebuie în școală de la vârste, cred eu, destul de fragede pentru că fetele, în prezent, întră în pubertate mai devreme. Media e undeva la 11 ani. Sunt fete care intră la 8-9 ani, altele cel târziu la 13 ani."
Rușinea de a vorbi despre lucruri firești nu îi protejează pe copii, spun specialiștii, ci dimpotrivă. Pentru că o sarcină la vârste atât de mici poate produce traume psihice greu de reparat.
Radu Vlădăreanu, președintele Societățîi Române de Ginecologie: "Am avut sarcini a două sau a treia oară chiar până la vârstă de 16 ani. La 13-14 ani organismul fetei nu e complet format, organele nu au căpătat maximă lor dezvoltare anatomică, mărimile necesare pentru a permite o sarcina normală. De foarte multe ori aceste sarcini se termină cu avort sau cu o naștere prematură".
Potrivit unui studiu realizat de UNICEF și Asociația SAMAS, România este pe locul al doilea în Europa la rată de naștere în rândul mamelor adolescente.
Studiul UNICEF ȘI SAMAS arată că în 2019 au fost aproape 17.000 de sarcini la adolescente, iar cele predispuse la astfel de situațîi sunt cele cu un nivel mai scăzut de educație, cauzat de multe ori de sărăcie.
Gabriel Chicioreanu, secretar general la Federația Asociațiilor de Părinți: "Sunt părinți care provin din anumite comunități mai restrânse care țîn de etnie, și subiectele sunt tabu și se discuta la o vârstă mai mare, dar și cealaltă parte a părinților care la un moment dat vorbesc cu copiii lor, dar nu la inițiativa lor, ci la întrebările copilului care aud informațîi și vor să fie lămuriți".
Marinela Panaite, director executiv al Asociației Dream Project: "Studiile arată că atunci când o tânără de 16 ani naște un copil, e foarte probabil că și sora ei să facă asta. Cazurile trebuie monitorizate în comunitate de asistențîi sociali, foarte mulți nu-și fac treaba, ăsta ar fi primul punct de unde aș începe".
În ultimii ani, 10% din totalul naşterilor sunt la adolescente.
Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii: "Adolescenții știu despre sex, dar nu știu despre partea de sănătate și despre partea emoţională şi aici e carenţa, aici e paradoxul. Noi ne lăsăm adolescenţîi să fie expuşi la informaţii care nu îi ajută şi le tăiem accesul tocmai la aceste informaţii de sănătate fizică şi emoţională".
Pentru a nu se mai întâmpla acest lucru ministerul Educaţiei vrea să introducă în şcoli ore de educaţie sexuală. De asemenea, între ministerul Sănătăţii şi cel al Educaţiei vor fi semnate protocoale pentru a veni în ajutorul adolescentelor asistenţii social, medicii şcolari şi cei de planning familial.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News