A murit Călin Farcaș, tânărul pentru care oamenii au ieșit în stradă la Brașov
Călin Farcaş, unul dintre cei pe care România ar fi putut să-i salveze, a murit la 29 de ani. Tânărul a aşteptat doi ani un transplant de plămân care nu a putut avea loc deoarece ţara noastră nu şi-a mai prelungit înţelegerea cu Eurotransplant, instituția prin care se făceau operaţii la Viena. În lipsa unui acord, pentru Călin nu a fost disponibilă nici varianta unei operaţii plătite, deşi strânsese bani.
ACTUALIZARE 12:20 Decesul lui Călin a fost declarat luni seara, la ora 21:00. Starea tânărului se deteriorase în ultimele zile și, în plus, avea și insuficiență cardiacă.
Călin, tânărul din localitatea Teliu care avea nevoie de transplant pulmonar, reuşise în aprilie, în doar cinci zile de când a fost deschisă o pagină de donaţii pentru el, să mobilizeze mii de oameni care au adunat întreaga sumă necesară pentru intervenţia de care are nevoie. Plin de speranță că are o nouă şansă la viaţă, tânărul mărturisea într-un interviu pentru Digi24: „După atâtea lucruri minunate - şi într-un timp atât de scurt - care mi s-au întâmplat, simt că nu mă mai poate împiedica nimic să îmi indeplinesc ţelul. Am simţit că trăim o minune. S-a întâmplat să trăim o minune împreună. (Te aşteptai să se adune banii aşa repede?) Sincer nu. Îi spuneam mamei mele, la început, când am văzut în conturi, 11 euro aveam, când am văzut că s-au strâns 11 euro, i-am spus mamei te rog, adună lucrurile că în cel mai scurt timp plecăm. Mă bucur din suflet că mi-au înţeles disperarea cu care am apelat la ei”.
Cu banii adunaţi, Călin voia să meargă la o clinică din India pentru a face transplantul, dar s-a lovit de alte dificultăți.
Citiți și: De ce nu a putut beneficia Călin Farcaș de un transplant de plămâni prin Eurotransplant
De ce nu a putut fi salvat Ionuț Anghel în trei ani? Răspunsul directorului ANT
A murit Ionuț Anghel, tânărul de 35 de ani din Focșani care aștepta un transplant de plămâni
Un nou protest pentru viață. Ionuț Anghel: Eu sper să trec de noaptea asta, nu trăiesc cu promisiuni
Concertele anului 2025: Justin Timberlake vine prima dată în România, Andre Rieu revine la Cluj
Culisele aderării României la spațiul Schengen. Predoiu: A contat schimbarea fundamentală a abordării noastre
Ministrul Predoiu vrea să schimbe „rapid” vârsta de pensionare a polițiștilor: „Este o lege proastă, o invitație la pensie”
Cum s-a văzut aurora boreală pe cerul României în prima zi a anului 2025
FBI analizează legătura între explozia din Nevada și atacul din New Orleans. Ce le-a atras atenția anchetatorilor
Un marocan a intrat cu maşina în vitrina unei benzinării din Timișoara, după ce a încurcat frâna cu acceleraţia
Citiți și: S-au strâns banii pentru Călin! Mesajul de fericire al unui tânăr grav bolnav
El a decedat în cursul nopții de luni spre marți la Institutul Marius Nasta din București, unde era internat. Nu se afla nici măcar pe o listă de așteptare pentru transplant.
În urmă cu doi ani fusese diagnosticat cu tensiune arterială pulmonară și supraviețuia conectat la un aparat cu oxigen. Disperat, a organizat un protest în fața Spitalului Județean Brașov pentru a atrage atenția asupra cazului său. Cerea să fie operat de urgență, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Nu avea nici banii necesari. În urma acelui protest, în numai câteva zile, oamenii s-au mobilizat pe Facebook și au strâns 200.000 de euro. Urma să găsească o clinică unde să facă acest transplant. În România nu era posibil, nici într-o țară din Uniunea Europeană, pentru că nu avem drepturi depline în rețeaua Eurotransplant.
În cele din urmă, în data de 2 mai, Călin anunța pe Facebook că a găsit o clinică în India. Era foarte greu însă să facă documentele și transportul, dar păstra speranța. În cele din urmă, a ajuns la Institutul Marius Nasta din Capitală, acolo unde a decedat. Institutul este așteptat să anunțe care era starea de sănătate a tânărului în ultimele zile.
Ministrul sănătății, Sorina Pintea, a declarat, marți, la Digi24 că din câte știe, Călin primise recent acceptul de a merge pentru a face transplant în străinătate, dar spune că nu are cunoștință că pacientul găsise o clinică în India și nici nu știe dacă aceasta ar fi fost soluția. „N-aș putea să spun dacă acest pacient ar fi putut fi salvat. Sunt mâhnită. Din păcate, a fost prea târziu pentru el”, a declarat ministrul, care a explicat că cea mai mare problemă a României - de unde derivă și problema cu protocolul Eurotransplant - este donarea de organe.
Povestea lui Călin v-am prezentat-o la Digi24 în cadrul campaniei „Pacient în România” (reportajul, aici). Pentru Călin au ieșit oameni în stradă la Brașov. Pe Călin l-aţi putut vedea şi în emisiunea „Imparţial” de la Digi24, când ne spunea că singura lui şansă, o operaţie în străinătate, era un vis foarte îndepărtat.
Scandal în Senat, după ce USR a cerut un moment de reculegere pentru Călin Fărcaș
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News