(P) Prof. Dr. Cătălin Codreanu: Telemedicina s-a dovedit a fi un instrument important pentru a ține legătura cu pacienții
72% dintre pacienții cu boli reumatice inflamatorii spun că le este teamă să nu se infecteze cu virusul SARS-CoV-2, iar 47% sunt de părere că boala COVID-19 poate crește riscul de deces în cazul unui pacient cu boli reumatice inflamatoare, arată studiul PACIENȚII CU BOLI REUMATICE INFLAMATOARE ȘI COVID – 19, o cercetare realizata la pacienți cu boli reumatice care au venit la vizită la medicul reumatolog în luna octombrie. Rezultatele cercetării au fost prezentate de Liga Română Contra Reumatismului și Societatea Română de Reumatologie, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Artritelor. Despre provocările din aceasta perioadă, ne-a oferit mai multe detalii Prof. Dr. Cătălin Codreanu, Președintele Societății Române de Reumatologie.
Cum ați reușit să asigurați îngrjirea pacienților?
Prof. Dr. Cătălin Codreanu: Am încercat în permanență în această perioadă să asigurăm accesul pacienților cu boli reumatice care au avut nevoie de îngrijiri de sănătate, misiune care nu a fost deloc ușor de îndeplinit. Îngrijorările noastre din această perioadă sunt legate de faptul că nu ne mai vedem atât de des pacienții, conectarea și programarea sunt mai dificile, monitorizarea terapiilor deja începute este uneori amânatî, în unele zone din țară accesul la specialiștii reumatologi este deosebit de dificil. În același timp, telemedicina s-a dovedit a fi un instrument foarte important, prin care am reușit să ținem legătura cu pacienții, un ajutor enorm mai ales din punct de vedere administrativ.
De altfel, Societatea Română de Reumatologie a avut un rol activ în această perioadă, publicând ghiduri și recomandări pentru medici și pacienți și solicitând în mod continuu menținerea accesului neîntrerupt la îngrijire medicală și tratament. Am realizat că este nevoie de un set concertat de măsuri care să permită reducerea riscului de infectare. Am recomandat ori de câte ori este posibl realizarea consultațiilor la distanță și a manevrelor la cabinete sau la spital doar pe bază de programare. Societatea de Reumatologie a atras atenția pacienților și doctorilor că, în absența unor semne evidente de infecție SARS-CoV-2, tratamentul pacienților, așa cum a fost stabilit anterior, trebuie să continue neschimbat, pentru că este foarte important ca tratamentul să-și asigure eficacitatea continuă, ceea ce va determina și o bună apărare a organismului împotriva infecțiilor, inclusiv împotriva COVID-19.
Cu ce provocări s-au confruntat pacienții cu boli reumatice în această perioadă?
Prof. Dr. Cătălin Codreanu: Studiul realizat de noi în această perioadă arată că pacienții au temeri destul de mari cu privire la posibilitatea îmbolnăvirii de COVID-19. 53% dintre pacienți cred că boala COVID-19 poate agrava simptomele bolile reumatice și 81% dintre pacienți cred ca o întrerupere a tratamentul pentru boala reumatică în timpul pandemiei de COVID-19 poate să determine o agravare a bolii. În același timp, vedem că pacienții cu boli reumatice inflamatoare au ascultat sfaturile medicilor și nu au întrerupt tratamentul pentru boala lor – doar 3% dintre pacienți au întrerupt tratamentul pentru boala reumatică în timpul pandemiei de COVID-19 și tot același procent au întâmpinat greutăți în a contacta medicul curant. Deși rezultatele arată optimist, suntem conștienți de faptul că, din cauza limitării accesului la tratament, a vizitelor medicale mai puține și numărului considerabil mai mic de internări, pacienții ajung la medic când le e mai rău, în stadii mai avansate sau severe de boală, ceea ce crește riscul de complicații și de a nu mai obține controlul optim asupra bolii.
Cum va fi perioada următoare pentru medici și pacienți?
Prof. Dr. Cătălin Codreanu: Foarte probabil, în perioada imediat următoare vor fi anumite modificări în structura sistemului de sănătate, care va fi nevoit să accepte un număr mai mare de cazuri de COVID-19, pentru că acești bolnavi trebuie să fie tratați. În același timp, sistemul de sănătate trebuie să găsească un echilibru corect între soluționarea problemelor medicale legate de pandemie si asigurarea asistenței medicale curente, fără să îngrădească accesul pacienților cu suferințe cronice care au nevoie de tratamente sau investigații. Este un lucru greu de rezolvat, pentru că sunt două solicitări care vin în contradicție. Sfatul specialiștilor, expertiza acestora sunt esențiale pentru a găsi modalitățile cele mai bune de rezolvare. Fiecare dintre noi, acolo unde lucrăm, în diverse orașe, în diverse spitale, putem să furnizăm sfaturi celor care au nevoie, respectiv Direcțiilor de Sănătate Publică, Ministerului Sănătății. În același timp, ne punem la dispoziția Ministerului Sănătății pentru o consultanță tehnică, prin care să se găsească soluțiile optime în vederea asigurării accesului pacienților cu boli reumatice, unele dintre ele foarte severe, la serviciile de sanatate ce le sunt necesare. Reamintesc faptul că mortalitatea prin boli inflamatorii cronice este în continuare mare în domeniul reumatologiei, dacă bolnavul nu are acces la tratamentele care îi sunt necesare.
Bolile reumatice și musculo-scheletice afectează persoane de toate vârstele și includ peste 200 de afecțiuni, printre care poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, artroza, artropatia psoriazică, fibromialgia, lupusul și guta. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aceste afecțiuni sunt principala cauză de dizabilitate la nivel mondial și țin departe de muncă aproximativ 1 milion de europeni, și alte milioane de persoane la nivel global, generând costuri substanțiale pentru companii și societate.
Peste 120 de milioane de oameni (unul din patru cetățeni) din Uniunea Europeană suferă de boli reumatice și musculo-scheletice - mai multe persoane decât în orice alt grup de boli. În România, peste 600.000 de persoane (3% din populație) suferă de boli reumatice de tip inflamator, acestea afectând într-o măsură importantă populaţia activă, tineri şi chiar copii.
Campania de informare PACIENȚII CU BOLI REUMATICE INFLAMATOARE ȘI COVID – 19 este susținută de companiile AbbVie România, Ewopharma și Sandoz România.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News