Live

Noradrenalina, medicamentul din scandalul de la spitalul Sf. Pantelimon. Cum se administrează și ce efecte are în organism

Data actualizării: Data publicării:
Medicamentul Noradrenalina. Cum se administrează și ce efect are în organism

Noradrenalină, medicamentul principal din scandalul morților suspecte de la spitalul Sf. Pantelimon, are un rol esențial pentru funcționarea optimă a organismului în momente de criză. Este indicat doar adulților, pe termen scurt, în tratamentul de urgență, pentru creșterea sau menținerea tensiunii arteriale, însă doar sub supraveghere medicală.

Ce este Noradrenalina

Noradrenalină (se mai numește și norepinefrina) acționează ca un vasoconstrictor (vasoconstrucție = micșorare a diametrului vaselor sagvine provocând contracția fibrelor musculare netede din pereții lor) pentru organism. Este un medicament folosit de către medici în situațiile în care este nevoie imediat de creșterea tensiunii arteriale până la valori normale.

Medicamentul este un neurotransmițător cu rol important în transmiterea semnalelor nervoase în organism. Provine din celulele nervoase din zona trunchiului cerebral și din celulele aflate în apropierea măduvei spinării.

Important de știut este faptul că, Noradrenalina este un hormon produs în mod natural de organism, însă, în situații de urgență, pentru tratarea anumitor probleme de sănătate, substanța poate fi administrată suplimentar de către medicul specialist, care va decide modul de folosire, cât și cantitatea și durata de tratament. Medicamentația cu noradrenalină are rol imediat pentru creșterea tensiunii arteriale, până la valori normale. 

Ce spune medicul despre medicamentului Noradrenalină

"Noradrenalina e secretată în mod normal în fiecare secundă de glanda suprarenală în corpul fiecărui om și e secretată în cantități mai mari în orice stare de stres. Substanța sintetică noradrenalină e fololsită cu precădere în stările de șoc de orice fel cu vasodilatație, hipotensiune, în insuficiența cardiacă predominant dreapta, iar scopul administrării e acela de a restabili tensiunea arterială, cu rolul de a menține presiunea de perfuzie organelor vitale", a declarat pentru Digi24 Șerban Bubenek, președintele Senatului Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.

Cum se administrează medicamentul Noradrenalină

"Medicamentul se folosește, de obicei, în fiole de 1 sau 2 mg, sub diverse forme farmaceutice. Nu se administrează niciodată ca atare, o fiolă deodată unui pacient, ci se diluează. În fiecare spital trebuie să existe un protocol instituțional. De exemplu,1 mg se dizolvă în 50 mg de ser fiziologic într-o seringă de 50 ml și se pune în injectomat, iar medicul stabilește doza între 10 nanograme pe kg/corp pe minut și 1000 nanograme.

Acest medicament se admininistrează pe o perioadă lungă de timp, chiar și zile, săptămâni, la nevoie, iar medicul este obligat să monitorizeze efectele, dar este important și să surprindă apariția unor posibile efecte negative”, onchide președintele Senatului Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, Șerban Bubenek.

Efectul declanșat în organism de noroadrenalină

Într-o situație gravă și implicit urgentă, semnalul nervos ajunge la măduva spinării și ulterior în întreg organismul. Mesajul sistemului nervos al creierului este transmis de noradrenalină, care ajunge la organe și tesuturi și determină reacții rapide din partea acestora. În urma administrării medicamentului de către personalul medical autorizat, apar efecte precum:

  • Inima pompează o cantitate mai mare de sânge, rapid, pentru a putea transmite sânge oxigenat în zonele în care este nevoie;
  • Mușchii primesc mai mult sânge oxigenat pentru a putea reacționa mai repede și cu mai multă putere;
  • Glicogenul din ficat este tranformat mai repede în glucoză pentru a asigura celulelor un aport energetic mai mare;
  • Glandele suprarenale eliberează în continuare adrenalină și noradrenalină care, prin intermediul sângelui, ajung mai repede în organism pentru a putea ține corpul în alertă, reacționând intens, până când pericolul dispare.
  • Respirația este rapidă și intensă.

Reacții adverse posibile provocante de noroadrenalină

O cantitate prea mica de noradrenalină în organism poate provoca stări precum:

  • Anxietate, depresie;
  • Dureri de cap, dificultăți în concentrare, probleme de memorie;
  • Dificultăți de somn, insomnie;
  • Modificări ale tensiunii arteriale și ritmului cardiac;
  • Hipoglicemie.

O cantitate prea mare de noradrenalină în organism poate provoca stări precum:

  • Hipertensiune arterială;
  • Bătăti neregulate ale inimii;
  • Stări de nervozitate/ Dureri de cap;
  • Piele rece și palidă;
  • Atacuri de panică.

Modificările în sistemul noradrenergic au fost, de asemenea, asociate cu mai multe procese de boli neuropsihiatrice și neurodegenerative precum:

  • Boala Alzheimer;
  • Boala Parkinson;
  • Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD);
  • Schizofrenia;
  • Depresia.

Editor : C.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Echipamentele celor 36 de echipe din Champions League, de la cel mai frumos la cel mai urât! Liderul-surpriză

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Protest al medicilor în Piața Victoriei, după scandalul de la Sf. Pantelimon. Care sunt cerințele lor

Medicii din Italia cer să fie apărați de armată, după ce în mai multe cazuri au fost atacați în spitale de pacienți sau de rudele lor

Ancheta în cazul dentistei ucise în Brăila se apropie de final. Suspectul este acuzat de încă o faptă. Motivul crimei

VIDEO. Un colorant alimentar face pielea invizibilă. Vor putea să vadă organele afectate fără să apeleze la tehnicile clasice

Partenerii noștri