Live

Nelu Tătaru: Nu vorbim încă de relaxare. Sperăm să fie în a doua jumătate a lunii mai

Data actualizării: Data publicării:
Nelu Tătaru, declarații la Brașov Foto: captură TV

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat marți că nu se poate vorbi deocamdată de o relaxare a măsurilor luate de autorităţi în cadrul stării de urgență, întrucât vârful epidemiei de coronavirus nu a fost atins încă în România. Ministrul spune că abia după jumătatea lunii mai s-ar putea vorbi de o relaxare a măsurilor, în condițiile în care vârful epidemic este așteptat în a doua jumătate a lunii aprilie.

„Suntem într-un stadiu în care avem şi transmitere comunitară, suntem într-un stadiu în care mai aşteptăm compatrioţi de-ai noştri să se întoarcă. Gândiţi-vă că avem încă nişte precauţii pe care trebuie să le menţinem. Nu vorbim de relaxare, nu vorbim încă de relaxare, încă nu am atins acel vârf al pandemiei, sperăm să fie în a doua jumătate a lunii aprilie, după 20-21 aprilie şi după a doua jumătate a lunii mai - 1 iunie să vorbim de o relaxare”, a afirmat ministrul sănătăţii.

„Până atunci ţine doar de noi în ce măsură ţinem aceste precauţii şi dacă vom avea un vârf mai ascuţit care să forţeze, printr-un număr de cazuri mari şi grave, structura spitalicească şi atunci vom avea un moment în care poate va trepida terapia intensivă. Gândiţi-vă că în acest moment avem o creştere uşoară a numărului de cazuri, avem 182 de decese, dar din păcate, trebuie să ne uităm că aceste decese au şi comorbidităţi. Trebuie să avem grijă de cei cu comorbidităţi, de cei peste 65 de ani”, a spus Nelu Tătaru.

Ministrul a făcut aceste declarații la Brașov, unde a avut o întâlnire cu autorităţile locale din Braşov şi cu directori de unităţi medicale din acest judeţ.

Posibilă conducere militară și la Spitalul Județean de la Deva

Nelu Tătaru a vorbit și despre situația de la Deva și nu a exclus posibilitatea ca și acolo, ca și la Suceava, conducerea spitalului să fie încredințată unei structuri militare. La Spitalul Judeţean de la Deva managerul şi directorul medical au demisionat

„Avem o discuţie pentru spitalul din Deva. Rămâne, în această seară, să am o discuţie şi cu prefectul, şi cu primarul, despre felul în care acei domni manageri, directori medicali şi-au dat demisia ieri. Rămâne ca, astăzi, să-mi facă o nouă propunere şi ne gândim şi la un management militar şi la Deva”, a declarat ministrul Sănătăţii.

În schimb, el a spus că în acest moment, nu se pune problema unui asemenea management la Spitalul Universitar din Capitală. „La Spitalul Universitar avem transmitere în personalul medical, am avut acei pacienţi, care, la rândul lor, au avut acea transmitere extinsă, există o anchetă epidemiologică în curs, avem un nou manager de două săptămâni şi vrem să-şi aplice planul de management în contextul pandemiei de coronavirus. A solicitat ajutor de medici şi îi putem oferi acest ajutor, dar nu ne gândim până la a merge cu regimul militar la Spitalul Universitar”, a precizat Nelu Tătaru.

În ceea ce privește Suceava, acolo unde sunt tensiuni între medici și conducerea militară a Spitalului Județean devenit focar de infecție în epidemia de coronavirus, Nelu Tătaru a spus că înțelege cadrele medicale, el însuși fiind medic, dar a subliniat că este nevoie de o disciplinare pentru a pune lucrurile în ordine. 

Ce s-a întâmplat la Spitalul de la Deva

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva, Silviu Didilescu, şi directorul medical, Claudiu Antal, au demisionat din funcţii. „Managerul şi directorul medical ai SJU Deva şi-au înaintat demisiile. Noua conducere a spitalului va fi stabilită de Ministerul Sănătăţii”, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Hunedoara, Lucian Morogan.

Prefectul judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă, a declarat, marţi, că managerul şi directorul medical de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva au demisionat, deoarece nu au reuşit să-şi impună programul de restructurare a unităţii sanitare în faţa medicilor de acolo, inclusiv programul de lucru de 14 zile, propus în condiţii de izolare.

Sindicatul medicilor din Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva "Medicorum Honorem" a acuzat, luni, conducerea unităţii medicale de „abuzuri” în modul în care ar fi înţeles să gestioneze activitatea instituţiei şi programul de lucru al cadrelor medicale, în contextul epidemiei de COVID-19, solicitând intervenţia miniştrilor Sănătăţii şi Muncii pentru detensionarea situaţiei.

Într-o scrisoare deschisă adresată miniştrilor Nelu Tătaru şi Violeta Alexandru, medicii susţin că după ce spitalul a intrat în carantină, pe 29 martie, personalul medical nu a mai putut părăsi unitatea sanitară, iar SJU Deva ar fi continuat să interneze cazuri noi de bolnavi COVID-19 pozitiv.

Organizaţia sindicală susţine că după testarea medicilor şi delimitarea cazurilor COVID-19 pozitiv, actuala conducere a SJU Deva ar fi putut relua activitatea normală pentru întreg personalul angajat, cu respectarea normării muncii şi acuză că s-ar face presiuni pentru ca unele cadre medicale să vină la serviciu pentru perioade consecutive de 14 zile.

În finalul scrisorii deschise, Sindicatul "Medicorum Honorem" avertizează că „va refuza categoric prezentarea la muncă în astfel de condiţii impuse abuziv”, apreciind că interdicţia de a părăsi spitalul la finalul programului de lucru nu ar fi justificată.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A urcat în ring imediat după ”lupta secolului”, a arestat microfonul și i-a spus în față lui Usyk: ”Pentru jaful de data trecută” VIDEO

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nelu Tătaru, aflat sub control judiciar, spune că vrea să deschidă un cabinet privat: „Nu cred că am fost sau sunt un pericol public”

Nelu Tătaru rămâne sub control judiciar. Plângerea depusă de fostul ministru al Sănătății a fost respinsă de instanţă ca nefondată

Nelu Tătaru a fost pus sub control judiciar în dosarul de luare de mită și nu mai poate profesa în spitalele de stat

Percheziții DNA în cabinetul lui Nelu Tătaru de la Spitalul din Huși. Medicul este cercetat penal într-un dosar de luare de mită

Partenerii noștri