Video Ministrul Sănătăţii provoacă un scandal: "Datorită" plecării părinţilor în străinătate avem din ce în ce mai mulţi copii cu autism
Ministrul Sănătăţii Victor Costache susţine că există legătură directă între plecarea românilor la muncă în străinătate şi răspândirea fenomenului de autism la copii. Este pentru prima dată când un demnitar face o astfel de conexiune între cele două fenomene, ceea ce a dus la o replică fermă din partea Asociaţiei Autism Europa: „Nu există nici un studiu serios care să susțină aceste afirmații".
Demnitarul a făcut această declaraţie în cadrul unei conferinţe de presă comune alături de ministrul Educaţiei, Monica Anisie.
Victor Costache a declarat că „există o corelare între această afecțiune (n.r. autism) și timpul care este petrecut de părinți cu copiii la vârste fragede”.
„Cred că avem foarte putine centre şi specialişti în domeniul autismului, nu aş putea să vă spun care sunt în domeniul public şi care sunt în domeniul privat.
Este foarte important ca aceşti copii să fie trataţi corect.
Din păcate, datorită acestui fenomen tipic României, al plecărilor persoanelor active în străinătate, avem din ce în ce mai multe cazuri de autism. E o colerare între această afecţiune şi timpul care este petrecut de părinţi cu copii la vârste fragede şi atunci trebui să creştem capacitatea noastră ca ţară de a trata astfel de afecţiuni”, a declarat Victor Costache.
Ministerul Sănătății a transmis un comunicat în care spune că declarațiile lui Victor Costache „au fost scoase din context”.
„Este regretabil că declarațiile ministrului Sănătății, Victor Costache privind asigurarea terapiilor pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist au fost scoase din context și folosite în lupta politică.
Sănătatea nu trebuie să fie târâtă în jocul politic, cu atât mai puțin copiii cu anumite afecțiuni și părinții acestora.
Pentru o corectă informare a publicului, a părinților care au copii cu tulburări din spectrul autist, precizăm că ministrul Sănătății a explicat prevederile noilor modificări legislative care urmează a fi luate și care vin în sprijinul acestor persoane.
Astfel, pentru prima data sunt create premisele existenței unui program dedicat persoanelor cu tulburări din spectrul autist, așa cum a fost solicitat și de reprezentanții pacienților, care vor conduce la o monitorizare directă a serviciilor specifice acordate și la asigurarea unui număr de 5 ore pe saptamână de terapie aplicată, ca activitate conexă actului medical”, precizează Ministrul Sănătății.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News