Live

Medicii au descoperit afecțiuni oculare la unii pacienți cu forme grave de COVID. Care sunt posibilele cauze

Data publicării:
FOTO: Profimedia Images

Examinarea imaginilor obținute prin rezonanţă magnetică (RMN) la unii pacienţi care au suferit forme grave de COVID au relevat anomalii semnificative ale ochilor, potrivit unei cercetări publicate marţi de revista Radiology, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres. Studiul, efectuat în Franţa, sugerează utilitatea efectuării unor consultaţii oftalmologice în cazul acestor pacienţi, pentru aplicarea din timp a unor tratamente adecvate.

Cercetarea semnalează că virusul SARS-CoV-2 poate provoca și apariţia unor afecţiuni oculare, precum conjunctivita sau retinopatia, care pot duce la pierderea vederii.

În cadrul studiului, Societatea Franceză de Neuroradiologie a evaluat prin examene RMN un număr de 129 de pacienţi cu forme grave de COVID-19. Nouă dintre ei (7%) au prezentat anomalii ale globului ocular, iar imaginile au evidenţiat unul sau mai mulţi noduli în partea posterioară a globului ocular.

Opt dintre aceşti nouă pacienţi au necesitat internare la ATI în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2. Dar toţi cei nouă aveau noduli în regiunea maculară, zona de pe fundul ochiului responsabilă cu vederea centrală, iar opt dintre ei aveau noduli la ambii ochi.

Medicii studiază posibilele cauze

Medicii care au efectuat studiul notează cu nu sunt cunoscute mecanismele care conduc la formarea acestor noduli, dar ei presupun că ar putea avea legătură cu inflamaţia cauzată de virus. Un alt factor ar putea fi drenajul inadecvat al venelor ochilor, problemă observată la pacienţii care au stat mult timp la ATI intubaţi sau în poziţia cu faţa în jos. Şapte dintre pacienţii din acest studiu care au prezentat anomalii oculare au stat mult timp în această poziţie.

Această cercetare vine în sprijinul altor investigaţii care susţin că boala COVID-19 are consecinţe mai severe în cazul persoanelor care au şi alte probleme de sănătate; dintre cei nouă pacienţi descoperiţi cu noduli oculari, doi aveau diabet, şase erau obezi şi doi aveau hipertensiune arterială.

Prin urmare, autorii studiului menţionează că ar trebui să se ia în considerare evaluarea oftalmologică a tuturor pacienţilor care au avut forme grave de COVID-19, printre investigaţiile pe care le recomandă numărându-se examenul fundului de ochi şi tomografia în coerenţă optică.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Oftalmologi germani: Numărul copiilor cu miopie ar putea creşte din cauza pandemiei de coronavirus

Sacrilegiu culinar în Franţa: angajaţilor li se va permite să mănânce la birou. Până acum, legea îi obliga să ia prânzul în oraş

Cum se „ascunde” Covid în creier chiar și după vindecare. Vlad Ciurea: S-au constatat cazuri de degradare cerebrală

Sondaj: În contextul pandemiei, polițiștii sunt epuizați, se simt discriminați și vor să protesteze

Partenerii noștri