Live

Medicamente esențiale dispar din farmacii, iar pacienții sunt nevoiți să își întrerupă tratamentul. Ce spune ministrul Sănătății

Data publicării:
Medicamente esențiale dispar din farmacii, iar pacienții sunt nevoiți să își întrerupă tratamentul.

Medicamente esențiale dispar din farmacii, iar pacienții sunt nevoiți să își întrerupă tratamentul. De medicamentele generice, așa cum sunt cunoscute, au nevoie 70% dintre pacienții cu boli cronice. Pastilele înlocuitoare sunt mult mai scumpe, iar în lipsa tratamentelor bolile se agravează.

Radu Gănescu, președinte COPAC (Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România): Pe zona oncologică sau endocrină sunt medicamente care lipsesc din farmacie. Eu, ca și pacient am avut vreo două luni când mi-am pus rețeta în cui. N-am reușit să o ridic de la farmacie, vorbesc de o patologie de boala rară.

Motivele pentru care aceste medicamente tot dispar din farmacii sunt legate de prețul mic pe care îl practică România. Țara noastră are cel mai mic preț din Europa.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Încercăm să găsim un mod de calcul al prețului, care să nu descurajeze prezența pe piață a medicamentelor generice, ieftine, să găsim o soluție. Încerc să rezolv cât de repede problema, fără a afecta nici drepturile pacienților, nici drepturile producătorilor.

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Când ai pierderi de 10, 20, 50% ești obligat în cele din urmă să oprești producția. Problema pe care noi o vedem nu este nicium fel de asumare la nivel politic a unui dialog cu producătorii din țară, lucru care se întâmplă de mulți ani de zile.

Producătorii de medicamente spun că problemele vor continua. Prețurile au crescut, iar materialele de producție se găsesc greu.

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: S-au scumpit insuportabil, chiar și de o mie de ori la sută, începând cu 50% până la o mie de ori la sută. Timpii de livrare a acestor materiale au crescut extrem de mult. Fiolele pe care le luăm din Europa sau China au timp de livrare un an.

Radu Gănescu, președinte COPAC: Aceste medicamente generice sunt consumate de aproximativ 70% din pacienții cronici, vorbim de pacienți cu boli cardio-vasculare, de pacienți cu boli oncologice, orice categorie de pacient poate fi afectat, și este afectat.

Din România au dispărut în acest an peste 200 de medicamente, cele mai multe din ultimii 7 ani.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rezistența la medicamente antimicrobiene, inclusiv antibiotice, ucide 1,3 milioane de oameni în fiecare an

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE a aprobat un tratament mult aşteptat pentru persoanele care suferă de Alzheimer

Reacția ministrului Sănătății după moartea băiatului de 16 ani la camera de gardă a Spitalului din Târgu-Jiu

Anunț al ministrului Rafila. Lista cu substanțe pe care să nu le consumi înainte să te urci la volan a fost finalizată

Partenerii noștri